"Opinionen i migrationsfrågan ser ut att vara mycket snabbrörlig", säger Peter Santesson på Demoskop. Foto: Antonio Bat / Epa / Tt"Opinionen i migrationsfrågan ser ut att vara mycket snabbrörlig", säger Peter Santesson på Demoskop. Foto: Antonio Bat / Epa / Tt
"Opinionen i migrationsfrågan ser ut att vara mycket snabbrörlig", säger Peter Santesson på Demoskop. Foto: Antonio Bat / Epa / Tt
Stefan Löfven, statsminister. Foto: Simon HastegårdStefan Löfven, statsminister. Foto: Simon Hastegård
Stefan Löfven, statsminister. Foto: Simon Hastegård

Majoriteten vill se
skärpt asylpolitik

Publicerad

Flyktinguppgörelsen applåderas av svenska folket.

Men majoriteten skulle vilja ha en ännu mer restriktiv politik visar nya siffror som Expressen tagit fram i samarbete med Demoskop.

– Opinionen i migrationsfrågan ser ut att vara mycket snabbrörlig nu med en ökning av andelen migrationsrestriktiva, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Det har varit många och långa förhandlingar innan regeringen och de fyra allianspartierna i fredags lyckades komma överens om en gemensam flyktinguppgörelse.

Stefan Löfven valde till slut att acceptera M-kravet på tillfälliga uppehållstillstånd, samtidigt som han då offrade V och körde över Miljöpartiet.

När Expressen i samarbete med opinionsinstitutet Demoskop ställde frågan "Vad tycker du om överenskommelsen?" svarade 48 procent att de tycker den är mycket eller ganska bra medan 28 procent anser att den är ganska eller mycket dålig.

Snabb attitydförändring

Samtidigt visar undersökningen en snabb attitydförändring när det gäller synen på asylfrågan. För en dryg vecka ansåg 51 procent att politiken borde bli mer restriktiv medan 47 procent ville ha kvar de regler som gällde då. Nu har gapet mellan de två ståndpunkterna växt till 20 procent - där 59 procent anser att migrationspolitiken bör vara inriktad på att minska söktrycket genom att bli mer restriktiv medan 39 procent vill ta fram resurser så att nuvarande asylregler kan behållas.

En tänkbar orsak kan vara den nya prognosen som Migrationsverket presenterade tidigare i veckan och som visade att 190 000 människor väntas söka asyl i Sverige i år.

– Det är en ovanligt snabb förändring med ökningen av andelen migrationsrestriktiva som noteras här, säger Peter Santesson.

– Jag har sett andra mätningar som går att andra hållet och kan inte bilda min uppfattning på en enskild opinionsundersökning, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Moderaterna: "Ohållbar"

Moderaterna fick igenom många av sina krav i flyktinguppgörelsen. Men partiet vill även införa fler restriktioner, och en av dem är gränskontroller.

– Det är uppenbart att situationen i asylmottagandet vi har nu är ohållbar. Jag tror att det är det som den här mätningen visar, säger partiets kommunikationschef Per Nilsson.

Sverigedemokraterna stod utanför uppgörelsen. Mattias Karlsson, SD:s gruppledare, anser att flyktingöverenskommelsen inte kommer ge någon effekt på asylmottagandet.

– Jag är oerhört besviken på sakinnehållet, det innebär ingen förändring alls. Man vidtar vissa åtgärder som skulle minska volymerna och kostnaderna något, men samtidigt för att kompromissa med Miljöpartiet vidtar man andra åtgärder som ökar desamma, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag