Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Majoritet kräver oberoende granskning av PISA-siffror

Riksdagsledamoten Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson (M).Foto: FREDRIK WENNERLUND / Fredrik Wennerlund/Moderaterna
Utbildningsminister Anna Ekström (S).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det finns nu en majoritet i riksdagens utbildningsutskott för en oberoende granskning av Sveriges PISA-resultat, med anledning av Expressens avslöjande om att det skett felaktig bortgallring av utrikes födda elever.

Frågan drivs i utskottet av Moderaterna och Liberalerna, som bägge menar att regeringens beställda OECD-granskning riskerar att bli partisk.

– OECD är inte en oberoende part i detta eftersom de redan tidigare tittat på den svenska studien samt godkänt underlaget, säger Roger Haddad, skolpolitisk talesperson för Liberalerna.

Den 2 juni kunde Expressen avslöja att Sverige felaktigt plockat bort en stor mängd utrikes födda elever från att delta i PISA 2018, vilket lett till ett för högt svenskt provresultat

Dagen därpå meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att regeringen beställt en granskning av de svenska PISA-resultaten från OECD, som ansvarar för studien.

Expressen har sedan dess varit i kontakt med både OECD och regeringen upprepade gånger, men hittills inte fått några detaljer om när och hur granskningen kommer att ske.

I torsdags frågades Anna Ekström och Skolverkets generaldirektör ut i riksdagens utbildningsutskott. Samma dag lämnade både Moderaterna och Liberalerna in utskottsinitiativ där de kräver att regeringen tillsätter en oberoende granskning av Sveriges PISA-resultat.

Kristina Axén Olin: ”Inte neutral granskning”

– Att OECD ska granska sina egna beslut, medge om de har gjort fel och godkänt för hög procent exkludering, det blir inte en neutral granskning, säger Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.

Roger Haddad (L) är av samma uppfattning:

– Till skillnad från regeringen och utbildningsministern anser vi att det behövs en oberoende nationell granskning för att säkra att underlaget är korrekt, säger Haddad.

Under tisdagens sammanträde i utbildningsutskottet fanns en majoritet för att tillsätta en oberoende granskning. Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna sade under mötet att de kommer att rösta ja till initiativet, enligt uppgifter till Expressen.

På grund av utskottets sammansättning bildar de fyra partierna en så kallad oren majoritet, vilket innebär att partiernas riksdagsledamöter inte bildar majoritet i kammaren, där det slutgiltiga beslutet fattas.

Det räcker med att en riksdagsledamot från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern eller Vänsterpartiet stödjer utskottets förslag för att riksdagen ska rikta ett så kallat tillkännagivande till regeringen, med ett krav om en oberoende granskning av PISA-resultaten. 

– Det är glädjande att en majoritet sluter upp bakom vårt förslag i utskottet. Nu hoppas jag att Centerpartiet ska ändra sig så att vi också får majoritet i riksdagen, säger Kristina Axén Olin (M).

Riksdagen röstar i höst

Med anledning av riksdagens sommaruppehåll sker omröstningen i kammaren inte förrän i höst, men redan nu öppnar Centerpartiet för att gå emot regeringen och kräva en oberoende granskning. Partiets utbildningspolitiska talesperson Fredrik Christensson säger att hans parti vill se en tydlig plan för hur OECD:s granskning kommer gå till innan de fattar något beslut.

Viktigast är att OECD tar kontakt med svenska skolor för att ta reda på hur exkluderingarna faktiskt har gått till, menar Christensson.

– Hur processen har gått till på skolorna, ja. Det är det som vi tycker är viktigast att OECD fångar upp, vilket de inte tittat på tidigare. Och att det följs hela vägen ner, säger Christensson.

Han tror att en grundlig OECD-granskning mycket väl kan vara tillräcklig – och att en sådan sannolikt skulle gå snabbare än andra tänkbara lösningar.

– Om uppdraget till OECD fångar de frågor som vi pekar på så tycker vi att det är en bra och framkomlig väg att granska PISA-undersökningen och resultaten. Och det skulle troligtvis också leda till en snabbare process än en annan hantering.

S, MP och V eniga

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet meddelade alla på tisdagens utskottsmöte att de är trygga med OECD:s granskning av PISA-resultaten, och att de inte vill se någon nationell granskning.

Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Daniel Riazat håller inte med om att OECD skulle vara partiska i frågan om den svenska PISA-studiens genomförande, vilket både Liberalerna och Moderaterna hävdat.

– Det är ju att ifrågasätta hela den organisationen, vilket jag tycker blir lite märkligt i det här läget, säger Riazat.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att vi får fram vad det är som har hänt och om det kan ha förekommit medvetna felaktigheter. Och jag tycker att det är ett väldigt bra första steg att regeringen, Skolverket och OECD tittar på det här.

Expressen har sökt Anna Ekström, som väljer att inte kommentera utskottsmajoriteten för en oberoende granskning.

På frågan om det ännu tagits fram några riktlinjer för OECD:s granskning av Sveriges PISA-resultat så hänvisar Anna Ekströms pressekreterare till OECD.

 

LÄS MER: Sveriges PISA-framgång bygger på falska siffror 

LÄS MER: Löfvens försvar: ”Vi har inte högst dödstal” 

LÄS MER: Busch efter stödet till BLM-protesterna: ”Vidrig debatt” 

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podcast om politik: Stefan Löfven och statyerna 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.