Majoritet kan stoppa omstridda reformen av Arbetsförmedlingen

Hör Expressens reporter rapportera från riksdagen.
Kritiken mot reformeringen av Arbetsförmedlingen har vuxit sig allt starkare under hösten. Till en början var det framför allt från vänster och LO-håll som den förestående privatiseringen av Arbetsförmedlingen ifrågasattes.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.
Foto: OLLE SPORRONG
C-ledaren Annie Lööf.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även KD och SD tar nu ställning mot den omstridda reformeringen av Arbetsförmedlingen, och regeringen kan därmed få svårt att få igenom den i riksdagen. Det visar Expressens genomgång. 

Vänsterpartiet gjorde under tisdagen ett misslyckat försök att samla en majoritet mot reformen i arbetsmarknadsutskottet, men partiets ambition att sätt stopp för reformen ligger fast. 

– Det här handlar om att bli överens om det enkla: Att stoppa detta, säger Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati.

Och övriga oppositionspartier säger sig vara öppna för att ”agera i riksdagen” om regeringens planer ligger fast.

Kritiken mot reformeringen av Arbetsförmedlingen har vuxit sig allt starkare under hösten. Till en början var det framför allt från vänster och LO-håll som den förestående privatiseringen av Arbetsförmedlingen ifrågasattes. 

Men under senare tid har kritiken kommit även från höger. Förra veckan gick Moderaterna ut och dömde ut reformen och beskrev den som en ”experimentverkstad”.

– Att Centerpartiet i armkrok med Socialdemokraterna börjat riva ned dagens system utan att veta vad det ska ersättas av är mycket olyckligt, sa Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till Expressen. 

Ali Esbati: ”Handlar om att bli överens”

Nu visar Expressens genomgång att även KD och SD är starkt kritiska mot reformen, både vad det gäller utformningen och den mycket snäva tidsplanen. Och det gör att en majoritet i riksdagen är emot reformen – som den utformats – eftersom Vänsterpartiet sedan länge är starkt kritiska mot en privatisering av myndigheten. 

Och Vänsterpartiet försöker nu också samla oppositionen.

– Det här handlar om att bli överens om det enkla: Att stoppa detta. Inte hur Arbetsförmedlingen ska se ut i framtiden, säger Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Under det möte som hölls i riksdagens arbetsmarknadsutskott på tisdagen tog Vänsterpartiet initiativ för att samla en majoritet som kräver att regeringen tar fram en ny ”trovärdig tidsplan” och i väntan på det ”stoppar den pågående processen”. Det lyckades dock inte, men ambitionen ligger fast. 

– Min förhoppning är vi får stöd för detta och att det uppstår en minsta gemensamma nämnare: Att reformeringen tills vidare stoppas, säger Ali Esbati.

Oppositionen har ju egentligen olika syn på Arbetsförmedlingen. Vad hoppas ni åstadkomma med detta?

– Vi vill få till ett tillfälligt stopp och en ny tidsplan. Kommunerna måste få besked, och det måste göras en seriös genomlysning av det här. Man kan inte bara luta sig mot vad man kom överens om i januariavtalet och hoppas att det här på något magiskt sätt ska bli bra. För det kommer inte att bli bra, säger han.


Nyamko Sabuni.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

S och C har varit kallsinniga

Kravet på att skjuta fram reformen har även rests av Liberalernas ledare Nyamko Sabuni, men både S och C har än så länge varit kallsinniga till det. 

Och i januariavtalet står det att reformen ska vara fullt genomförd 2021 – vilket innebär att Arbetsförmedlingen ska vara avvecklad i sin nuvarande form och ersatt av privata aktörer redan om två år. 

Under tisdagens möte i Arbetsmarknadsutskottet ville M, KD och SD bordlägga Vänsterpartiets initiativ för att kunna ta upp den med sina respektive riksdagsgrupper. Men de fyra januaripartierna tvingade fram en votering där M, KD och SD lade ned sina röster. Och därmed föll Vänsterpartiets förslag.

Ett problem för oppositionen, som egentligen har majoritet i riksdagen, är att man i just arbetsmarknadsutskottet inte har det på grund av fördelningen av utskottsposter. 

Till skillnad från Vänsterpartiet vill också hela den övriga oppositionen – M, KD och SD – genomföra en genomgripande reformering av Arbetsförmedlingen med fler privata inslag. 

Alliansen gick gemensamt till val på att lägga ned myndigheten och även SD har velat se en privatisering. Men trots det tycks det alltså finnas en majoritet emot regeringens reform. 

Forssmed: Långtgående och extrem

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed beskriver reformen som ”extrem”. 

– Jag var själv med och förhandlade med övriga alliansen inför valet 2018 och vet ju att en del av de saker som vi sa nej till då lyckades Centerpartiet sedan att driva igenom i januariöverenskommelsen. Och den reformen man nu ska genomföra är mer långtgående och extrem än det hade varit om alliansen vann valet. Och det bekymrar oss, för vi sa bestämt nej till detta på goda grunder, säger han.

Det han, precis som M, vänder sig emot är att utforma ett nytt system som bygger på Lagens om valfrihet, LOV, vilket i princip innebär fri etableringsrätt. Båda partierna varnar för att det kommer bli både kostsamt för skattebetalarna och dra till sig oseriösa eller rentav kriminella aktörer. 

– När vi förhandlade med Centern var vi väldigt tydliga med att vi inte ville ha ett sådant system. Så där tycker jag man landade helt fel och det förvånar mig att Socialdemokareterna gått med på det när inte vi gjorde det. 

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed, tillsammans med Ebba Busch Thor.
Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jakob Forssmed anser att reformen behöver omarbetas ordentligt och utredas mycket mer grundligt. Och han säger sig också vara öppen för att ”agera i riksdagen” för att stoppa den.

– I den mån det kommer propositioner till riksdagen som inte håller måttet eller som vi motsätter oss så kommer vi naturligtvis att agera. Men exakt hur är för tidigt att säga.

Från SD:s gruppledare i arbetsmarknadsutskottet Magnus Persson är tongångarna likartade. 

– Det är mycket förvånansvärt att man har så bråttom och inte ens gör den ordentlig utredning eller konsekvensanalys från regeringens sida, säger han.

– Vi vill också reformera Arbetsförmedlingen, men det måste ske mycket mer genomtänkt och strukturerat, fortsätter han.

Är ni beredda att stoppa detta?

– Det är inte vi främmande för.

”Upp till bevis”

Ali Esbati menar att det nu är ”upp till bevis” för övriga oppositionen om man är så kritiska mot reformplanerna som man säger sig vara. 

– Syftet med det initiativ jag tog var att se om Moderaterna är beredda att ta ett tydligare steg för att få ett stopp på den här mycket konstiga processen och få till ett andrum. De var inte beredda att göra det i dag, men vi kommer titta på andra möjligheter att få någon typ av rimlighet i en situation som blivit orimlig, säger han. 

Han ger också M och KD viss uppbackning i det ordkrig som brutit ut mellan januaripartierna och M och KD om vem som bär ansvaret för de stora neddragningarna på myndigheten.

– M- och KD-budgeten hade en klart negativ påverkan på det som skedde. Men man kommer inte ifrån att det är regeringen som har ansvaret i den här situationen som uppkommit. Man hade kunnat tillföra de resurser som krävdes redan i vårändringsbudgeten, men det gjorde man inte, säger Ali Esbati. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.