55 procent av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Foto: Martin Von Krogh/Expressen / MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN55 procent av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Foto: Martin Von Krogh/Expressen / MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
55 procent av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Foto: Martin Von Krogh/Expressen / MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
I fjol ville en majoritet tillåta det. Foto: Stefan ForsellI fjol ville en majoritet tillåta det. Foto: Stefan Forsell
I fjol ville en majoritet tillåta det. Foto: Stefan Forsell

Majoritet i Stockholm vill förbjuda tiggeri

Publicerad

55 procent av invånarna i Stockholm tycker att tiggeri ska förbjudas, enligt DN/Ipsos undersökning.

Förra året tyckte 58 procent att det ska vara tillåtet.

Det är Ipsos som har undersökt stockholmarnas attityd till tiggeri, en undersökning beställd av Dagens Nyheter.

Mätningen som släpptes på söndagen visar att 55 procent vill att tiggeri ska förbjudas i staden. 31 procent anser att det ska vara tillåtet och 13 procent säger att de inte har någon uppfattning i frågan.

Ipsos analyschef David Ahlin säger till tidningen att resultatet kan bero på att ledande politiker ändrat attityd när det gäller tiggeri.

Men det kan också handla om hur undersökning gjordes. Tidigare har Ipsos ringt till sina intervjupersoner. Den nya mätningen är gjord via webb.

– Det här är bara en hypotes, men tiggeri är en fråga som en del upplever som obehaglig och känslig att svara på. Det kan finnas en tendens att man undviker att svara på ett sätt som kan kännas lite skambelagt när man blir utfrågad av en annan människa, man svarar i stället på ett sätt som uppfattas som socialt lämpligt, säger han i DN.

Ipsos: "Är politiskt polariserande"

Hans analys är att webbsvaren ligger närmre människors verkliga åsikt. Tidigare undersökningar med liknande fråga visar samma trend.

Givandet har också gått ner. Förra året sa 54 procent att de inte ger till tiggare, i år är det 66 procent. Bara 17 procent säger att de ger, jämfört med 35 procent förra året.

Attityden till tiggare är stark kopplat till politisk hemvist. Bland V- och FI-väljare tycker en majoritet att tiggeri ska vara tillåtet, medan M och SD har sympatisörer som är emot.

– Det är en fråga som är väldigt politiskt polariserande. Det är sällan vi ser något så partiskiljande, V och SD kan inte stå längre ifrån varandra, säger David Ahlin i DN.

Stockholmarna har också fått svara på frågan hur de tycker att man hjälper tiggare på bästa sätt. 65 procent tycker att man ska skänka pengar till organisationer som hjälper på plats i exempelvis Rumänien, 31 procent är för att stödja svenska organisationer, 11 procent vill ge direkt till tiggarna och 25 procent tycker att det bästa är att inte skänka pengar alls.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag