Majoritet i Stockholm vill förbjuda tiggeri

55 procent av stockholmarna vill förbjuda tiggeri.
Foto: Martin Von Krogh/Expressen / MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
I fjol ville en majoritet tillåta det.
Foto: Stefan Forsell

55 procent av invånarna i Stockholm tycker att tiggeri ska förbjudas, enligt DN/Ipsos undersökning.

Förra året tyckte 58 procent att det ska vara tillåtet.

Det är Ipsos som har undersökt stockholmarnas attityd till tiggeri, en undersökning beställd av Dagens Nyheter.

Mätningen som släpptes på söndagen visar att 55 procent vill att tiggeri ska förbjudas i staden. 31 procent anser att det ska vara tillåtet och 13 procent säger att de inte har någon uppfattning i frågan.

Ipsos analyschef David Ahlin säger till tidningen att resultatet kan bero på att ledande politiker ändrat attityd när det gäller tiggeri.

Men det kan också handla om hur undersökning gjordes. Tidigare har Ipsos ringt till sina intervjupersoner. Den nya mätningen är gjord via webb.

– Det här är bara en hypotes, men tiggeri är en fråga som en del upplever som obehaglig och känslig att svara på. Det kan finnas en tendens att man undviker att svara på ett sätt som kan kännas lite skambelagt när man blir utfrågad av en annan människa, man svarar i stället på ett sätt som uppfattas som socialt lämpligt, säger han i DN.

Ipsos: "Är politiskt polariserande"

Hans analys är att webbsvaren ligger närmre människors verkliga åsikt. Tidigare undersökningar med liknande fråga visar samma trend.

Givandet har också gått ner. Förra året sa 54 procent att de inte ger till tiggare, i år är det 66 procent. Bara 17 procent säger att de ger, jämfört med 35 procent förra året.

Attityden till tiggare är stark kopplat till politisk hemvist. Bland V- och FI-väljare tycker en majoritet att tiggeri ska vara tillåtet, medan M och SD har sympatisörer som är emot.

– Det är en fråga som är väldigt politiskt polariserande. Det är sällan vi ser något så partiskiljande, V och SD kan inte stå längre ifrån varandra, säger David Ahlin i DN.

Stockholmarna har också fått svara på frågan hur de tycker att man hjälper tiggare på bästa sätt. 65 procent tycker att man ska skänka pengar till organisationer som hjälper på plats i exempelvis Rumänien, 31 procent är för att stödja svenska organisationer, 11 procent vill ge direkt till tiggarna och 25 procent tycker att det bästa är att inte skänka pengar alls.

Så gjorde DN/Ipsos undersökningen

•768 röstberättigade väljare i Stockholms kommun är intervjuad digitalt. Rekryteringen har skett slumpmässigt.

•Intervjupersonerna har fått frågorna: "Tycker du att tiggeri ska vara tillåtet eller förbjudet i Stockholm?" och

"Hur tycker du att man bör agera för att lösa situationen med tiggare i Stockholm?".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.