Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Majoritet i Finland redo att gå med i Nato utan Sverige

Yles reporter: Då måste Finland börja fundera på alternativ.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Album / Prisma / www.album-online.com

En majoritet av Finlands invånare är redo att gå med i Nato – utan Sverige, rapporterar Ilta-Sanomat. 

53 procent av dem som tillfrågats anser inte att Finlands medlemsskap ska vara avhängigt Sveriges. 

– I den här undersökningen kan finländarnas åsikt sammanfattas i en mening: Sveriges sak är inte vår, säger Juho Rahkonen, forskningschef, till tidningen.

Det finska opinionsinstitutet Taloustutkimus ligger bakom opinionsundersökningen där deltagarna fick svara på frågan ”Bör Finland gå med i Nato, även om ratificeringen av Sveriges medlemskap tar längre tid på grund av till exempel Turkiets motstånd, eller ska Finland vänta på Sverige?”.

53 procent svarade ja, 28 procent svarade att Finland borde vänta in Sverige och 19 procent hade ingen åsikt i frågan, enligt tidningen Ilta-Sanomat som tagit del av resultatet. 

– Det här är ett tydligt politiskt budskap från medborgarna till beslutsfattarna om att Nato-frågan behöver flyttas framåt. Det finns ingen återvändo heller, säger Juho Rahkonen, forskningschef på Taloustuikma, till Ilta-Sanomat.

”Klockan tickar”

Han är övertygad om att de senaste veckornas spänningar mellan Turkiet och Sverige påverkat resultatet. 

– Givetvis speglar svaren den senaste tidens händelser. Jag är faktiskt förvånad över att de inte är ännu högre. Klockan tickar och tiden går. Många tänker nog att Nato-fönstret kan stängas, säger Rahkonen. 

Så sent som i onsdags sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att landet är positiva till Finlands inträde – men inte på Sveriges. 

Sa högt vad många tänkte

Finska regeringen har flera gånger understrukit att Sveriges och Finlands gemensamma Nato-resa fortsätter, efter att utrikesminister Pekka Haavisto förra veckan öppnade för att fortsätta utan Sverige. Han ville då inte säga vad som händer om Stockholm skulle få ett definitivt nej från Turkiet.

– Det är något vi inte har diskuterat i Helsingfors, sa han då till Expressen.

Men enligt Juha Rahkonen satte Haavisto ord på tankarna hos en stor del av befolkningen.

– Haavisto sa högt vad majoriteten av finländarna nu anger som sin åsikt i den här undersökningen, säger han till Ilta-Sanomat. 

Drygt 1000 personer deltog i Taloustutkimus undersökning. 

Ungern: Sverige borde ”agera på annat sätt” 

Utrikesministern: ”Oacceptabel handling” • Kommenterar koranbränningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.