Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Majoritet för att återinföra bortre tidsgränsen för sjukskrivningar

Publicerad

STOCKHOLM-BRYSSEL. En majoritet i riksdagen vill nu återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. 

Det stod klart inför riksdagens votering i frågan, där Sverigedemokraterna kommer att rösta med alliansens förslag och uppmanar att återinföra den bortre tidsgränsen. 

Detta betyder att ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften nu kan rivas upp. 

– Vi hjälper ingen genom att kasta ut dem ur sjukförsäkringen, säger Stefan Löfven upprört. 

Ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften i valrörelsen 2014 var att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Vintern 2016 blev frågan verklighet och man fattade i riksdagen beslut om att ta bort den.

Men nu ser det ut att bli en helomvändning igen. Alliansen lade fram en motion om att återinföra den bortre tidgränsen och när alliansens förslag debatterades i riksdagen under torsdagen meddelade Sverigedemokraternas att man kommer att stödja motionen. 

Statsminister Stefan Löfven anlände vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen till toppmötesbyggnaden i centrala Bryssel. 

Han kommenterade då beskedet: 

– Att Sverigedemokraterna gör detta förvånar mig inte ett dugg. Det är ett parti som brukar tala om att det är viktigt att löntagare och alla har bra villkor, men här visar de ju definitivt var de står på för sida. 

– Att kasta ur människor ur en sjukförsäkring för att det har gått ett visst antal dagar, det är fel. Däremot ska vi se till att människor får hjälp tillbaka. En riktig rehabilitering så att man faktiskt kommer tillbaka. Men det ska ske under värdiga former. 

"Hjälper människor med rehabilitering"

Så hur agerar du när uppmaningen kommer från en majoritet i riksdagen?

– Min principiella hållning är kvar, vi hjälper ingen genom att kasta ut dem ur sjukförsäkringen. Man hjälper människor med rehabilitering och med stöd tillbaka, med utbildning. Det är det viktigaste.

Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson i Moderaterna och medlem i socialförsäkringsutskottet, är en av de som ligger bakom motionen om att man återinföra tidsgränsen i sjukförsäkringen. 

– Vi tror att den bortre tidsgränsen är en viktig komponent i en välfungerande sjukskrivningskedja. Allt vi gör är inriktat på att den som har arbetsförmåga kvar ska återgå till arbetsmarknaden, säger han.

Jennie Åfeldt, ledamot av socialförsäkringsutskottet, kommenterar 

– Vi menar att det nuvarande systemet är både kostsamt och riskerar att svika de sjuka, och i värsta fall förvärra tillståndet för många sjukskrivna. Därför välkomnar vi alliansens förslag om en översyn av rehabiliteringskedjan. Sverigedemokraterna kommer dock inte att acceptera en tillbakagång till regeringen Reinfeldts ordning, där sjuka människor lämnades åt sitt öde efter en viss tid. Vi arbetar i stället på ett reformförslag för ett ekonomiskt hållbart system som fokuserar på människors rätt att få vård och rehabilitering i tid, samt stöd att återgå till arbete på bästa möjliga sätt.

 

LÄS MER: Alltfler sjukskriva blir av med sjukpenning  

Öppnar för samtal

Det var den förra alliansregeringen som införde den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, som innebar att man inte kunde vara sjukskriven i mer än 2,5 år. Men exakt var Moderaterna tycker att den bortre tidsgränsen ska ligga rent tidsmässigt återstår att se. 

– Det handlar om att införa något som i dag inte finns, man kan fundera lite kring enskildheter i detta. Både när det kommer till exakta dagar och undantag, säger Johan Forsell. 

Han öppnar för samtal med regeringen i frågan, även om socialminister Annika Strandhäll (S) är inte särskild positiv till den motion som nu röstats igenom. 

– Det här är helt absurt. När jag tog över som socialförsäkringsminister 2014 så hade man ju haft en bortre tidsgräns mellan 2010 och 2014. Resultatet av det var att vi hade en fördubbling av antalet sjukskrivningar, säger hon och fortsätter:

– Det första jag gjorde som socialförsäkringsminister var att plocka bort den. Det man nu överväger att göra, i ett läge där vi håller på att genomföra en politik på det här området, är ett slag i ansiktet på alla sjukskrivna. 

Strandhäll: "Väldigt tråkigt"

Varför tror du att de gör så här just nu? Är det en nagel i ögat? 

– Jag tror att det är en principfråga för dem. Det är väldigt tråkigt att man inte kan släppa politiska principfrågor som man trots allt redan prövat och sett att det inte fungerade. 

Rent konkret innebär motionen att man ber regeringen att se över att återinföra tidsgränsen. Exakt vad det senare kommer att landa i återstår att se. 

– Det kommer regeringen naturligtvis att göra. Å andra sidan kommer vi att titta på de resultaten reformen hade när den var i funktion. Jag menar, vi har sedan ett antal år bedrivit en betydligt mer framgångsrik politik som dessutom gett resultat. Varför skulle vi införa något som var så impopulärt och dessutom inte gav några resultat? säger Strandhäll.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag