Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Majoritet för att återinföra bortre tidsgränsen för sjukskrivningar

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

STOCKHOLM-BRYSSEL. En majoritet i riksdagen vill nu återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. 

Det stod klart inför riksdagens votering i frågan, där Sverigedemokraterna kommer att rösta med alliansens förslag och uppmanar att återinföra den bortre tidsgränsen. 

Detta betyder att ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften nu kan rivas upp. 

– Vi hjälper ingen genom att kasta ut dem ur sjukförsäkringen, säger Stefan Löfven upprört. 

Ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften i valrörelsen 2014 var att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Vintern 2016 blev frågan verklighet och man fattade i riksdagen beslut om att ta bort den.

Men nu ser det ut att bli en helomvändning igen. Alliansen lade fram en motion om att återinföra den bortre tidgränsen och när alliansens förslag debatterades i riksdagen under torsdagen meddelade Sverigedemokraternas att man kommer att stödja motionen. 

Statsminister Stefan Löfven anlände vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen till toppmötesbyggnaden i centrala Bryssel. 

Han kommenterade då beskedet: 

– Att Sverigedemokraterna gör detta förvånar mig inte ett dugg. Det är ett parti som brukar tala om att det är viktigt att löntagare och alla har bra villkor, men här visar de ju definitivt var de står på för sida. 

– Att kasta ur människor ur en sjukförsäkring för att det har gått ett visst antal dagar, det är fel. Däremot ska vi se till att människor får hjälp tillbaka. En riktig rehabilitering så att man faktiskt kommer tillbaka. Men det ska ske under värdiga former. 

"Hjälper människor med rehabilitering"

Så hur agerar du när uppmaningen kommer från en majoritet i riksdagen?

– Min principiella hållning är kvar, vi hjälper ingen genom att kasta ut dem ur sjukförsäkringen. Man hjälper människor med rehabilitering och med stöd tillbaka, med utbildning. Det är det viktigaste.

Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson i Moderaterna och medlem i socialförsäkringsutskottet, är en av de som ligger bakom motionen om att man återinföra tidsgränsen i sjukförsäkringen. 

– Vi tror att den bortre tidsgränsen är en viktig komponent i en välfungerande sjukskrivningskedja. Allt vi gör är inriktat på att den som har arbetsförmåga kvar ska återgå till arbetsmarknaden, säger han.

Jennie Åfeldt, ledamot av socialförsäkringsutskottet, kommenterar 

– Vi menar att det nuvarande systemet är både kostsamt och riskerar att svika de sjuka, och i värsta fall förvärra tillståndet för många sjukskrivna. Därför välkomnar vi alliansens förslag om en översyn av rehabiliteringskedjan. Sverigedemokraterna kommer dock inte att acceptera en tillbakagång till regeringen Reinfeldts ordning, där sjuka människor lämnades åt sitt öde efter en viss tid. Vi arbetar i stället på ett reformförslag för ett ekonomiskt hållbart system som fokuserar på människors rätt att få vård och rehabilitering i tid, samt stöd att återgå till arbete på bästa möjliga sätt.


LÄS MER: Alltfler sjukskriva blir av med sjukpenning  

Öppnar för samtal

Det var den förra alliansregeringen som införde den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, som innebar att man inte kunde vara sjukskriven i mer än 2,5 år. Men exakt var Moderaterna tycker att den bortre tidsgränsen ska ligga rent tidsmässigt återstår att se. 

– Det handlar om att införa något som i dag inte finns, man kan fundera lite kring enskildheter i detta. Både när det kommer till exakta dagar och undantag, säger Johan Forsell. 

Han öppnar för samtal med regeringen i frågan, även om socialminister Annika Strandhäll (S) är inte särskild positiv till den motion som nu röstats igenom. 

– Det här är helt absurt. När jag tog över som socialförsäkringsminister 2014 så hade man ju haft en bortre tidsgräns mellan 2010 och 2014. Resultatet av det var att vi hade en fördubbling av antalet sjukskrivningar, säger hon och fortsätter:

– Det första jag gjorde som socialförsäkringsminister var att plocka bort den. Det man nu överväger att göra, i ett läge där vi håller på att genomföra en politik på det här området, är ett slag i ansiktet på alla sjukskrivna. 

Strandhäll: "Väldigt tråkigt"

Varför tror du att de gör så här just nu? Är det en nagel i ögat? 

– Jag tror att det är en principfråga för dem. Det är väldigt tråkigt att man inte kan släppa politiska principfrågor som man trots allt redan prövat och sett att det inte fungerade. 

Rent konkret innebär motionen att man ber regeringen att se över att återinföra tidsgränsen. Exakt vad det senare kommer att landa i återstår att se. 

– Det kommer regeringen naturligtvis att göra. Å andra sidan kommer vi att titta på de resultaten reformen hade när den var i funktion. Jag menar, vi har sedan ett antal år bedrivit en betydligt mer framgångsrik politik som dessutom gett resultat. Varför skulle vi införa något som var så impopulärt och dessutom inte gav några resultat? säger Strandhäll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.