Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Majoritet av svenskarna: Metoo har lett till faktiska förändringar

65 procent av svenskarna anser att metoo-uppropet har lett till faktiska förändringar. Foto: Stella Pictures

65 procent av svenskarna anser att metoo-uppropet har lett till faktiska förändringar. 

Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter

– Det visar också att det inte är någon liten övergående fråga, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

På frågan om svenskarna anser att metoo-uppropen för ett år sedan lett till faktiska förändringar svarar män och kvinnor lika. I åldersgrupperna är skillnaderna inte heller särskilt stora, rapporterar SVT. 

– En dryg majoritet säger att metoo-rörelsen har lett till en faktisk förändring och det är ju positivt. Det visar också att det inte var någon liten övergående fråga. Framför allt handlar det om att kvinnor ändrat sitt beteende och nu säger ifrån och anmäler, säger Torbjörn Sjöström, vd Novus, till SVT.

Undersökningen bygger på 1000 intervjuer med ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18-79 år. Undersökningen är genomförd mellan den 4-9 oktober.

Svaren skiljer sig mellan könen 

Svaren mellan män och kvinnor skiljer sig åt i andra frågor. 

28 procent av kvinnorna anser att män som kränker kvinnor har ändrat sitt beteende. Hos männen är samma siffra 45 procent. 

36 procent av männen anser att män – ett år efter uppropen – säger ifrån i högre grad vid oacceptabelt beteende. Det håller färre kvinnor  – 26 procent – med om. 

Kvinnorna tycker också i högre utsträckning än männen att kvinnor förändrat sitt beteende, som att de oftare säger ifrån och anmäler i högre utsträckning. 80 procent av kvinnorna respektive 66 procent av männen stämmer in i detta påstående. 

Samtidigt svarade 14 procent av männen och 23 procent av kvinnorna ja på frågan: "har #metoo-uppropet påverkat dig och ditt beteende?”. Det är alltså färre som anser att de själva  påverkats. 

I åldersgruppen 19-29 anser sig flest, 28 procent, påverkade av metoo. Sedan sjunker ja-svaren i åldersgrupperna. Endast 8 procent i åldersgruppen 65-79 anser att de påverkats. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!