Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Majoritet av poliserna skulle rösta på SD"

Örebropolisen Peter Springares inlägg har fått stor uppmärksamhet från flera håll.
Foto: Sven Lindwall
TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson skriver på sin Facebooksida att han tror att frågan kan göra att Stefan Löfven förlorar valet 2018.
Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS
"När han agerar som yrkesman ska han vara utomordentligt försiktig med frågor om etnicitet", säger rikspolischef Dan Eliasson i P4 Extra.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Kommissarie Peter Springares Facebookinlägg om "invandrade kriminella" har fått enorm uppmärksamhet.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson tycker att polismannen har både rätt och fel – och tror att flera av hans kolleger sympatiserar med SD.

– Skulle vi gå till val i dag är jag övertygad om att en majoritet av poliserna skulle rösta på SD, säger professorn till SVT:s "Veckans brott".

I helgen skrev Peter Springare, förundersökningsledare vid grova brottsenheten vid Örebropolisen, två uppmärksammade inlägg på sin privata Facebooksida.

Han påstod att det främst är utländska män som står för de grova brott han utreder – och räknade upp vilka länder de kommer ifrån, något som Nerikes Allehanda först skrev om.

Leif GW Persson: "Korrekt beskrivning"

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson kommenterar Peter Springares inlägg i tisdagens "Veckans brott" i SVT.

– Jag vill påstå att han ger en korrekt beskrivning av sin vardag. En majoritet av de ärenden han handlägger har en misstänkt som inte har svenskt ursprung, och han är inte den första polisen att göra den iakttagelsen, säger Leif GW Persson i programmet.

Men han tycker att Springare ger en missvisande bild av helheten. Majoriteten av alla personer – oavsett ursprung – är skötsamma och hederliga, menar professorn.

– Och han ska hålla käften om vad som ligger på hans skrivbord. Det får han prata om när det finns en dom som vunnit laga kraft.

Leif GW Persson tror poliser röstar SD

Leif GW Persson ser inläggen som ett tecken på att Peter Springare sympatiserar med Sverigedemokraterna. Och det tror han är fler poliser gör.

– Läser man det han skriver rakt upp och ner tänker man att han är en typisk SD-sympatisör. Poliser som han har kontakt med den där problematiken i sin vardag och om vi skulle gå till val i dag är jag övertygad om att en majoritet av poliserna skulle rösta på SD, säger Leif GW Persson i "Veckans brott".

Leif GW Persson.
Foto: Ylwa Yngvesson

– Men vår regering ser inte SD som demokratiskt pålitliga, hur ska man då förhålla sig till att vi har en poliskår som stöder dem? Polisen är den mest missnöjda yrkeskategori vi har, och vart ska man då söka säg när man går till valurnorna? Jo, SD är kanalen för den typen av missnöje, säger Leif GW Persson.

Löfven om Springare: "Vill påstå det är fel"

På tisdagen kommenterade också statsminister Stefan Löfven, S, vad Springare skrivit:

Stefan Löfven.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Jag vet inte hur det ser ut i Örebro, men om jag drar i ett bredare perspektiv har jag väldigt svårt att se att hundra procent av polisens utredningsresurser går till brott som begås av invandrare. Jag har mycket, mycket svårt att ta in den bilden. Jag vill påstå att det är fel, säger han.

Vad tycker du om att enskilda polismän uttrycker sin mening på det här sättet?

– Vi har en åsiktsfrihet i vårt land och den ska vi stå upp för. Men det gäller ju också att återge korrekta bilder.

Oscarsson tror frågan blir stor nästa val

Den politiske kommentatorn Marcus Oscarsson menar att just denna fråga kan få Stefan Löfven att förlora valet 2018. På sin Facebooksida analyserar han varför:

"Oavsett hur statistiken ser ut och alldeles oavsett vad media skriver så anser allt fler väljare att det ligger väldigt mycket i det Springare säger. Han slår larm, men blir då själv anmäld och får veta hut i media. Vad effekten blir i opinionsmätningarna kan till och med en bäbis lista ut", skriver Oscarsson.

Många i Sverige håller med Springare – andra tycker att han uttrycker sig generaliserande och enkelspårigt.

En grupp på Facebook som uttrycker sitt stöd för Peter Springare har fått tiotusentals medlemmar på kort tid. "En av få ärliga poliser som nu vågar tala ut", skriver man i beskrivningen av gruppen.

Springare tackar för stöd

På Facebook tackar Springare för blommor, presenter och uppmuntrande ord – både från allmänhet och kolleger.

"Detta gör naturligtvis att ingen politiker eller kriminolog kommer att kunna påverka mig med ord som enögdhet, generaliserande eller okunnig eller rent av lögnare eller brottsling", skriver han.

Även på högerextrema sajter hyllas Örebropolisen som något av en hjälte. En av Sveriges ledande nazistsajter menar att Springare tar bladet från munnen och säger "sanningen".

– Jag kan inte förhålla mig till att den extrema högersidan får något slags vind i seglen. Jag kan inte ta hänsyn till det, säger Springare till Nerikes Allehanda.

Eliasson: Försiktig med etnicitet

Även rikspolischef Dan Eliasson har kommenterat Peter Springares Facebookinlägg:

– När han agerar som yrkesman ska han vara utomordentligt försiktig med frågor om etnicitet. Men om han vill föra samtal om de problem som finns med kriminalitet bland invandrade människor på sin fritid har han yttrandefrihet som alla andra, säger Eliasson i P4 Extra.

"När han agerar som yrkesman ska han vara utomordentligt försiktig med frågor om etnicitet", säger rikspolischef Dan Eliasson i P4 Extra.
Foto: Henrik Montgomery/TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.