Förslaget kom först från KD.Förslaget kom först från KD.
Förslaget kom först från KD.
Anna Kinberg Batra var med under onsdagens ”Bara politik”. Foto: Christian ÖrnbergAnna Kinberg Batra var med under onsdagens ”Bara politik”. Foto: Christian Örnberg
Anna Kinberg Batra var med under onsdagens ”Bara politik”. Foto: Christian Örnberg
Även MP har ställt sig positivt till förslaget. Foto: Nora LorekÄven MP har ställt sig positivt till förslaget. Foto: Nora Lorek
Även MP har ställt sig positivt till förslaget. Foto: Nora Lorek

Majoritet av partierna för fotboja-förslaget

Publicerad

Det finns nu en majoritet för att sätta fotboja på personer som ska avvisas och som bedöms som farliga, uppger Svenska Dagbladet.

Efter Moderatledaren Anna Kinberg Batras besked i onsdagens tv-sändning av "Bara Politik" ställer sig nu även Socialdemokraterna bakom förslaget som tidigare framförts av både KD och MP.

På måndag är de borgerliga partierna inbjudna till samtal med inrikesminister Anders Ygeman om nya åtgärder mot terrorism.

Anna Kinberg Batra gästade på onsdagen Expressens politikprogram "Bara Politik" och konstaterade då att MP-förslaget om att ge fotboja till de som fått avvisningsbeslut kan vara "ett steg av flera".

– Förvar är ett annat. Man kan behöva låsa in dem som annars kan avvika. Och de som utgör säkerhetsrisker måste man ta hand om på olika sätt så de inte utsätter andra för fara, sa Moderatledaren, som samtidigt var tydlig med att den viktigaste åtgärden är att avvisa människor som fått avvisningsbeslut.

Förslaget framfördes först av KD

Förslaget om fotboja framfördes först av Kristdemokraterna och förra veckan meddelade Miljöpartiet samma sak genom språkröret Gustav Fridolin.

–  Fotboja är en möjlighet för de individer där vi har olika typer av information och är oroliga för hur vi ska hantera en avvikandesituation. Där måste man kolla på om det går att använda fotboja i större utsträckning, sa han då till Dagens Nyheter.

 

 

LÄS MER: Anna Kinberg Batra om fotboja

 

Majoritet i riksdagen

Efter M-beskedet uppger nu Svenska Dagbladet att det finns en majoritet i riksdagen för förslaget om fotboja.

– Det är inte så att vi Socialdemokrater har någonting emot den här i idén, säger Mats Andersson som är socialdemokratisk statssekreterare i samordningskansliet i Rosenbad till tidningen.

Förra veckan medverkade inrikesminister Anders Ygeman i "Bara Politik".

Han uttalade sig då bland annat om det faktum att den terrormisstänkte Rakhmat Akilov kunde röra sig fritt trots att han fått ett avvisningsbeslut och efterlyst.

– Men han hade avvikit och skrivit sig på en falsk adress, konstaterade inrikesministern.

På måndag kommer de borgerliga partiernas rättspolitiska talespersoner till regeringshögkvarteret Rosenbad för samtal med inrikesministern om nya åtgärder mot terrorism.

 

SE HELA BARA POLITIK – OCH TIDIGARE AVSNITT – HÄR!

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag