Majoritet av invandrare är stolta över Sverige

Kungafamiljen firar nationaldagen på Skansen 2015.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Invandrare från utomeuropeiska länder är generellt sett stolta över Sverige – och känner sig hemma.

Det visar en undersökning från World Values Survey.

– De som känner sig allra mest hemma och stolta är somalierna, säger Bi Puranen, generalsekreterare för forskningsprojektet, till Svenska Dagbladet. 

Av de utomeuropeiska invandrarna är 53 procent ”mycket stolta” över att vara svenska, medan 24 procent är ”ganska stolta”.

Det visar en undersökning från det globala forskningsprojektet World Values Survey (WVS), som Svenska Dagbladet har tagit det av.

Utomeuropéer hemma i Sverige

Samtidigt känner sig 57 procent ”mycket hemma”, medan 32 procent känner sig ”något hemma”.

– De som känner sig allra mest hemma och stolta är somalierna, säger Bi Puranen, generalsekreterare för WVS, till SvD.

De utomeuropeiska invandrarna är till och med mer stolta över Sverige än den svenska befolkningen i stort, skriver tidningen. När WVS genomförde en mätning för populationen i Sverige i sin helhet, 2010-2014, var det 39,7 procent som var ”mycket stolta” över Sverige. Nya siffror för befolkningen i stort finns inte ännu – men nivån har varit stabil i över 20 år.

Fler firar svenska nationaldagen

En tidigare undersökning från SOM-institutet 2016 visar att utomeuropeiskt födda också firar nationaldagen i högre grad än infödda svenskar, skriver SvD. Av de som är uppväxta i Sverige firar var tredje den 6 juni, av de som är uppväxta utanför Europa firar varannan person.

Men överlag är svenska stolta över att vara från just Sverige. Det visar flera undersökningar, bland annat från Pew Research Institute, skriver SvD.


I WVS nya studie har 6 516 personer födda i utomeuropeiska länder intervjuats. En tredjedel av dem kom till Sverige före 2014, en tredjedel 2015 och den resterande tredjedelen senare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.