Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Majoritet av amerikaner positiva till militär insats mot Nordkorea

En majoritet av det amerikanska folket stöttar en militär insats mot Nordkorea, enligt en ny Gallup-undersökning. Foto: MARK HUMPHREY / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un är fast besluten att fortsätta utveckla landets kärnvapenprogram. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

En majoritet av amerikanerna är positiva till en militär insats mot Nordkorea om det diplomatiska arbetet inte leder någonvart.

Detta enligt en ny Gallup-undersökning som Reuters tagit del av.   

Störst är stödet bland republikaner – vilket enligt Gallup kan ha att göra med Donald Trumps löfte att svara Nordkoreas hot med "eld och vrede".

Även från Nordkoreas håll utlovas stor förödelse – och diktatorn Kim Jong-Un har hotat med att förvandla USA:s fastland till "aska och mörker".

Inte sedan år 2003 har opinionsinstitutet Gallup gjort någon undersökning om amerikanernas inställning till en militär insats mot Nordkorea. Då var 47 procent av de tillfrågade amerikanerna positiva, skriver Reuters, som tagit del rapporten.  

Nu, 14 år senare, har en ny Gallup-undersökning genomförts – och stödet har ökat.

Enligt nordkoreansk statlig tv, KCNA, visar den här bilden hur diktatorn Kim Jong-Un guidar sin personal inför en missiluppskjutning. Foto: KCNA / AP TT NYHETSBYRÅN

– En majoritet av amerikanerna verkar redo att stötta en militär insats mot landet, åtminstone som en sista utväg, skriver Gallup i rapporten och fortsätter med en brasklapp:

– Amerikaner tror fortfarande att Nordkorea bluffar. 

 

LÄS MER: Osäkert missilförsvar mot Nordkoreas robotar

 

Störst stöd bland republikaner

Hela 82 procent av dem som identifierar sig som republikaner står bakom en militär insats mot Kim Jong-Uns Nordkorea, medan motsvarande siffra bland dem som identifierar sig som demokrater är 37 procent. 

– Ett tydligt ökat stöd bland republikaner – vilket kanske speglar president Donald Trumps löfte att svara den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns hot med "eld och vrede" – förklarar mycket av detta, skriver Gallup vidare. 

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un är fast besluten att fortsätta utveckla landets kärnvapenprogram. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Det ger vid handen att 58 procent av de 1 022 vuxna amerikaner som deltagit i undersökningen står bakom en militär insats mot Nordkorea och USA inte uppnår sina mål på mer ett mer fredfullt sätt. 

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Nordkorea – på tre minuter 

 

– Hälften tror fortfarande att situationen kan lösas med sanktioner och diplomati och majoriteten av amerikanerna tvivlar på ett en amerikansk militär attack kommer att ske inom de närmsta sex månaderna, skriver Gallup vidare.

Vill ha lika stark militär som USA

Det var strax efter midnatt i fredags, svensk tid, som Nordkorea avfyrade den senaste missilen – som även denna gång passerade Japanskt territorium. Uppskjutningen fördömdes och FN sammankallade säkerhetsrådet till ett krismöte.  

Bilden från Nordkorea visar vad som påstås vara testet av en robot av type Hwasong-12 i Pyongyang den 29 augusti. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Under de senaste dagarna har också Nordkorea uttalat sig tydligt som planer med missiltesterna – landets militär ska bli lika stark som den amerikanska. Ett uttalande efter den senaste uppskjutningen, som citerades av den statliga tv-kanalen KCNA, var också tydligt:  

"Låt oss förvandla USA:s fastland till aska och mörker."

Kim Jong-Un, som på bilder publicerade av KCNA guidar sin personal inför den senaste missiluppskjutningen, menar att landet kommer genomföra sitt kärnvapenprogram.

Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 1 022 amerikaner mellan 6 och 10 september. Felmarginalen är plus eller minus fyra procent.