I december var hon lucia på äldreboendet där hon bor - och lagom till påsk stod hon åter på scen som påskkärring. Foto: Ankis GuldkantI december var hon lucia på äldreboendet där hon bor - och lagom till påsk stod hon åter på scen som påskkärring. Foto: Ankis Guldkant
I december var hon lucia på äldreboendet där hon bor - och lagom till påsk stod hon åter på scen som påskkärring. Foto: Ankis Guldkant
Foto: Ankis GuldkantFoto: Ankis Guldkant
 Foto: Ankis Guldkant

Maj-Lis, 92, är tillbaka – som påskkärring

Publicerad

Maj-Lis Bergström, 92, ser till att hålla i gång.

I december var hon lucia på äldreboendet där hon bor - och lagom till påsk stod hon åter på scen som påskkärring.

– Jag tycker att det blir ganska tråkigt att inte ha någonting att göra, därför måste man hitta på någonting, säger Maj-Lis.

Det var på skärtorsdagen som Maj-Lis Bergström, 92, och en grupp med andra åldringar på boendet Solhaga utanför Sundsvall gjorde sitt framträdande utklädda som påskkärringar, vilket lokaltidningen ST var var först med att uppmärksamma.

– Det var ju ganska mycket förarbete, det är jag som har hittat på det. Jag tycker att det blir ganska tråkigt att inte ha någonting att göra, därför måste man hitta på någonting, säger Maj-Lis.

"Knökfullt i salen"

Hon och de andra påskkärringarna fick hjälp att sminka sig av en grupp elever från en skola i Sundsvall. Även Ankis Guldkant, som hjälper till att ordna aktiviteter för pensionärer, bidrog till påskkärrningarnas firande.

Maj-Lis och de andra uppträdde de med en egenkomponerad sång med samma melodi som den populära julsången "vi komma från pepparkakeland".

– Det var våra anhöriga som kom, det var knökfullt i salen, säger Maj-Lis.

Men det är inte första gången som Maj-Lis står på scen. I december gjorde hon succé när hon för första gången i sitt snart 93-åriga liv var lucia - en dröm som gick i uppfyllelse och en nyhet som fick stor spridning. På Facebook fick Expressens nyhet om Maj-Lis nästan 23 000 likes.

Har fler idéer

Efter det sa hon att det inte skulle bli fler framträdanden, men att hon nu har ändrat sig har sin förklaring.

– Vi var lucior vid jul och efteråt var det lika tråkigt igen. Då blev det så att vi satt ner och gemensamt funderade ut hur vi skulle klä oss och vad vi skulle göra. Vi hade ju rätt kul när vi kom på det, då var det inte tråkigt längre, säger Maj-Lis.

Blir det fler framträdanden framöver?

– Jag kan inte svara ja eller nej på det. Allt kostar pengar och vi har inga, hur gör man då? Jag har en idé men den kanske inte går att genomföra.

Vad är det för idé?

– Det talar jag inte om, det måste bearbetas i mitt huvud först, skrattar Maj-Lis, och fortsätter:

– Jag kan ju göra så lite själv, jag ser jättedåligt och hör inte så jättebra och går dåligt. Då får man använda det som är inne i huvudet. För jag är fortfarande ganska klar, det är min tillgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag