Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maj-Lis, 92, är tillbaka – som påskkärring

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I december var hon lucia på äldreboendet där hon bor - och lagom till påsk stod hon åter på scen som påskkärring.
Foto: Ankis Guldkant
Foto: Ankis Guldkant

Maj-Lis Bergström, 92, ser till att hålla i gång.

I december var hon lucia på äldreboendet där hon bor - och lagom till påsk stod hon åter på scen som påskkärring.

– Jag tycker att det blir ganska tråkigt att inte ha någonting att göra, därför måste man hitta på någonting, säger Maj-Lis.

Det var på skärtorsdagen som Maj-Lis Bergström, 92, och en grupp med andra åldringar på boendet Solhaga utanför Sundsvall gjorde sitt framträdande utklädda som påskkärringar, vilket lokaltidningen ST var var först med att uppmärksamma.

– Det var ju ganska mycket förarbete, det är jag som har hittat på det. Jag tycker att det blir ganska tråkigt att inte ha någonting att göra, därför måste man hitta på någonting, säger Maj-Lis.

"Knökfullt i salen"

Hon och de andra påskkärringarna fick hjälp att sminka sig av en grupp elever från en skola i Sundsvall. Även Ankis Guldkant, som hjälper till att ordna aktiviteter för pensionärer, bidrog till påskkärrningarnas firande.

Maj-Lis och de andra uppträdde de med en egenkomponerad sång med samma melodi som den populära julsången "vi komma från pepparkakeland".

– Det var våra anhöriga som kom, det var knökfullt i salen, säger Maj-Lis.

Men det är inte första gången som Maj-Lis står på scen. I december gjorde hon succé när hon för första gången i sitt snart 93-åriga liv var lucia - en dröm som gick i uppfyllelse och en nyhet som fick stor spridning. På Facebook fick Expressens nyhet om Maj-Lis nästan 23 000 likes.

Har fler idéer

Efter det sa hon att det inte skulle bli fler framträdanden, men att hon nu har ändrat sig har sin förklaring.

– Vi var lucior vid jul och efteråt var det lika tråkigt igen. Då blev det så att vi satt ner och gemensamt funderade ut hur vi skulle klä oss och vad vi skulle göra. Vi hade ju rätt kul när vi kom på det, då var det inte tråkigt längre, säger Maj-Lis.

Blir det fler framträdanden framöver?

– Jag kan inte svara ja eller nej på det. Allt kostar pengar och vi har inga, hur gör man då? Jag har en idé men den kanske inte går att genomföra.

Vad är det för idé?

– Det talar jag inte om, det måste bearbetas i mitt huvud först, skrattar Maj-Lis, och fortsätter:

– Jag kan ju göra så lite själv, jag ser jättedåligt och hör inte så jättebra och går dåligt. Då får man använda det som är inne i huvudet. För jag är fortfarande ganska klar, det är min tillgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.