Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maire, 76, död i corona – avled på sjukhus i Gambia

Berättade öppet om sina äktenskap i Expressen
Maire Pehkonens sökande efter kärlek har skildrats i flera reportage i Expressen. Den 29 juli avled hon på ett sjukhus i Gambia.
Foto: HANNA GRANDERT

Maire Pehkonen har avlidit av covid-19 på ett sjukhus i Gambia, meddelar hennes familj. 

Sedan ett halvår var hon bosatt permanent i Gambia och hon efterlämnar en man, tre vuxna barn och flera barnbarn.

– Jag har förlorat min bästa vän, säger maken Nfamara Jarju.

Maire Pehkonen blev 76 år. Hon dog på Edward Francis Small Teaching Hospital i Gambia den 29 juli, smittad av covid-19. 

Hennes liv är skildrat i Expressen i flera reportage de senaste åren, både hennes resor och bröllop i Gambia och livet i lägenheten i Gamleby. Reportagen har fått en stor läsekrets och kommenterats flitigt.

Åtskilliga läsare har uppskattat hennes mod och ärlighet, andra har kritiserat hennes val att gifta sig med unga män från fattiga förhållanden.

Få har varit oberörda av Maires rättframma och slagkraftiga uttalanden, inte sällan framförda som snärtiga oneliners på vacker och lite ålderdomlig svenska. Hon sa inte ”arton” (åldern på en ung man hon gillade att chatta med) utan ”aderton”, till exempel. Och hon skrattade ofta gott när hon fick läsa texterna. Hon ville i princip aldrig ändra på något, hon stod för det hon sa och skrockade förtjust när reaktionerna vällde in.

Maire Pehkonen och Nfamara Jarju i samband med deras bröllop i vintras.
Nfamara Jarju och Maire Pehkonen.

”Inte så roligt i Gamleby”

Kritik rann av henne, ”varför ska jag bry mig om elakheter från människor jag inte känner”. De som skrev uppskattande förgyllde hennes liv i den lilla lägenheten som hon alltid längtade bort från.

– Det är inte så roligt i Gamleby även om det fungerar bra praktiskt. Det finns mest kyrkfolk och narkomaner här. Mitt främsta nöje är att titta ut genom fönstret och se fåglarna ha sex, recenserade Maire sin hemort.

När Migrationsverket sa nej till att ge hennes tredje gambiska make uppehållstillstånd, med motiveringen att de bedömde att det rörde sig om ett skenäktenskap, blev hon först nedslagen. Hennes två tidigare unga gambiska män fick hon ju ta hit? Sedan var det så klart trist att de äktenskapen inte höll och att den första unga mannen packade väskan samma dag som han fick sitt permanenta uppehållstillstånd, men ändå? Beslutet överklagades, men efter nya avslag konstaterade Maire faktum och beslöt sig för att flytta till Gambia.

Leva med en man måste hon och i Gambia stod männen på kö, sa hon. I Sverige var det ingen som ville ha henne. I alla fall ingen som hon ville ha. Hon konstaterade:

– En kvinna behöver kärlek och närhet. Och sex, annars ruttnar hon inifrån.

Maire Pehkonen i lägenheten i Gamleby, september 2020.
Foto: HANNA GRANDERT

Fjärde maken från Gambia

Det är bara ett halvår sedan Expressen mötte Maire Pehkonen på Arlanda en mörk och kylig morgon i slutet av januari, när hon reste för att träffa sin nya blivande make som hon träffat via Facebook. Den sjätte i ordningen och den fjärde från Gambia, drygt fyrtio år yngre än Maire.

Några få dagar efter hennes ankomst stod bröllopet och hon fick en sexårig bonusson. Det gjorde henne glad även om hon inte kände till pojkens existens när hon packade ihop sitt liv i Gamleby och drog.

Aldrig att hon skulle återvända, hon sa upp hyreslägenheten och avslutade sitt svenska liv. För det var något hon var bestämd med, nu skulle hon leva och dö i Gambia, nu var det slut på ensamheten och tristessen i den trånga lilla lyan där hon suttit och tryckt under pandemin.

Hon var så ivrig att komma i väg att hon inte brydde sig om att invänta vaccinationssprutorna som hon som äldre och multisjuk skulle ha första tjing på. Hon hade ett förstorat hjärta, hjärtsvikt, diabetes, övervikt och bara tjugofem procents njurkapacitet, samt åt ett tiotal mediciner. Nej, livet ska levas nu, menade Maire som varit nära döden flera gånger.

Maire Pehkonen på hotellrummet i Gambia i december 2017 då hon och dåvarande maken firade ettårig bröllopsdag.
Foto: HANNA GRANDERT
I Gambia köpte Maire Pehkonen en tomt. Drömmen var att bygga ett litet hus.
Foto: HANNA GRANDERT
Maire Pehkonens tredje gambiske make fick inte tillstånd att komma till Sverige. Migrationsverket bedömde att det handlade om ett skenäktenskap.
Foto: HANNA GRANDERT

En förväntansfull blivande make hejade på via Facetime. Knappt hann hon landa innan han ordnat allt med vigseln. Bröllopet blev som hon önskat.

Vackra matchande kläder, fin bröllopstårta samt närhet och kärlek från en man som hon tyckte var så fin och stilig, inte minst när han bar sin militära uniform.

Beslutet att lämna Sverige gick snabbt, det var så hastigt fattat att en del saker inte hann ordnas så noga. Bara ett par veckor efter att Maire Pehkonen flyttat så blev det stora problem då hennes bankkort slutade att fungera. Via det skulle hon ta ut sin pension på en av de få uttagsautomater som finns i det lilla västafrikanska landet, och när det inte gick stod det nygifta paret utan pengar. Då blev livet besvärligt och inte särskilt roligt, det framkom i meddelanden och telefonsamtal. En hotellägare lät dem äta och bo på kredit innan bankkortsproblemet till slut kunde lösas.

”Vet inte vad som ska hända”

– Det har varit mycket tufft, jag har inte kunnat ta mig någonstans. Rullatorn går inte att köra på sandiga vägar och vi har inte haft råd med taxi eller internet, sa Maire när makarna var panka.

Till Expressen har Maire vid ett flertal tillfällen sagt att hon vill bli begravd under ett mangoträd i Gambia. Hur det blir med den saken är ännu inte bestämt.

– Jag vet inte vad som ska hända med Maires kropp. Här i Gambia kremerar vi inte människor och hennes barn säger att hon vill att hennes aska ska strös i havet. De får bestämma hur det ska bli, säger Nfamara Jarju.

Kanske hänger Maires önskan att strös i havet kvar från den tiden då hon arbetade som radiotelegrafist på stora fartyg. Med denna artikel uppfylls i alla fall Maires önskan att bli omskriven efter sin död. Hon sa:

– Skriv om mig, berätta om mitt liv och mina äventyr. Jag vill inte bli glömd.

Gifte sig fyra gånger i Gambia

 December 2016. Maire Pehkonen gifter sig i Gambia med sin tredje make från detta land. Hon är 71 år, han 34 år.

 December 2017. Den första bröllopsdagen firas på plats i Gambia och Maire köper ett stycke land där hon tänker låta bygga ett hus.

 Sommaren/hösten 2018. Maire kämpar för att få sin make till Sverige men får avslag. Motiveringen lyder att giftermålet betraktas som ett skenäktenskap.

 September 2018. Maire reser till Gambia med pengar för att få i gång bygget av sitt hus på tomten hon har köpt. En mur kring tomten uppförs för dessa pengar.

 December 2019. Maire åker till Gambia för att fira sin bröllopsdag. Hon har med sig kontanter för att finansiera ett fortsatt byggande på huset men ramlar och bryter lårbenet strax efter ankomst. Pengarna ”tas om hand” av en närstående (ej hennes make) i Gambia som vägrar lämna tillbaka dem.

 April 2020. Maire upptäcker videosamtalsfunktionen på Facebook och får strax 1 200 gambiska män som nya vänner. Hon skiljer sig i denna veva från sin femte make.

 Januari 2021. Maire säger upp lägenheten och reser den 25 januari till Gambia för att gifta sig och bosätta sig där då Migrationsverket nekade henne att ta den senaste gambiske maken till Sverige. Hon är ej vaccinerad mot covid-19.

 Den 30 januari 2021 gifter sig Maire med den 41 år yngre Nfamara Jarju, hennes sjätte man och den fjärde från Gambia.

 Maire Pehkonen dör den 29 juli på ett sjukhus i Gambia av covid-19.

LÄS MER: Här gifter sig Maire, 71, med Lamin, 34 

LÄS MER: Maires kamp för 40 år yngre maken: ”Jag vill ha närhet” 

LÄS MER: Maire lämnar Sverige för gott: Gift sig med 41 år yngre man 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.