Belgiska Maïlys, 31, blev terrordådets första offer.Belgiska Maïlys, 31, blev terrordådets första offer.
Belgiska Maïlys, 31, blev terrordådets första offer.
Tusentals människor samlades vid Sergels torg i Stockholm för att hedra offren och stå upp mot terrorn. Foto: Markus Schreiber / AP/ TTTusentals människor samlades vid Sergels torg i Stockholm för att hedra offren och stå upp mot terrorn. Foto: Markus Schreiber / AP/ TT
Tusentals människor samlades vid Sergels torg i Stockholm för att hedra offren och stå upp mot terrorn. Foto: Markus Schreiber / AP/ TT
Rakhmat Akilov, 39, misstänks för attacken.Rakhmat Akilov, 39, misstänks för attacken.
Rakhmat Akilov, 39, misstänks för attacken.

Maïlys, 31, blev första offret för terroristen

Publicerad

Hon kom till den svenska huvudstaden för att möta goda vänner.

Men den belgiska Maïlys Dereymaeker, 31, hann aldrig återse sina kompisar – i stället mejades hon ned av lastbilen och blev det första dödsoffret i terrordådet.

– När attacken skedde var hon själv, de hon skulle träffa hade inte hunnit dit än, säger Dirk Pieters, borgmästare i belgiska Halle.

Vårsolen sken över Stockholm när den 31-åriga småbarnsmamman Maïlys Dereymaeker från Belgien promenerade längs Drottninggatan. Det var fredagseftermiddag och hon var på ett av sina första besök i den svenska huvudstaden, enligt tidningen Sudpresse.

Hon hade flugit hit ensam från hemmet i den belgiska lilla orten Lembeek i Halle söder om Bryssel där hon bodde tillsammans med sin 1,5-åriga son. Enligt den flamländska tidningen Het Nieuwsblad arbetade hon som psykolog och arbetade framför allt med asylsökande. Nu var hon i Stockholm för att möta upp vänner som också kom resande från annan ort.

Men vännerna hann aldrig träffas.

Strax före klockan 15 misstänks Rakhmat Akilov, 39, ha kört en kapad lastbil ner för Drottninggatan och mejat ned flyende människor.

Samtidigt befann sig Maïlys i hörnet av Drottninggatan och Olof Palmes gata. Hon blev den första person som träffades så illa av det framrusande fordonet att hon dog.

 

LÄS MER: Papusa överlevde både terrorn och förintelsen

De Maïlys Dereymaeker skulle möta i Stockholm hade inte hunnit dit

Dirk Pieters är borgmästare i hennes hemort Halle och han är även god vän med kvinnans föräldrar. När Expressen talar med honom på söndagskvällen har han nyligen pratat med kvinnans pappa.

– När attacken skedde var hon själv på platsen, de hon skulle möta hade inte hunnit dit än, säger han.

Och fortsätter:

– Hon hade ett möte med andra människor som hon skulle träffa men de hade inte anlänt ännu.

Det var personer som hon lärt känna via sitt arbete men den här gången skulle de ses rent privat, enligt Dirk Pieters:

– Hon var inte där i tjänsten utan den här resan var helt privat, säger han.

Identifieringen tog därför omkring två dygn och skedde efter att man gjort en DNA-kontroll, då oroliga anhöriga hade rapporterat henne som saknad när de inte lyckades få kontakt med henne efter terrordådet.

 

LÄS MER: Elvaåringens skola tog in krispersonal

 

Är fortfarande skakad

Dödsbeskedet kom först i går morse och Dirk Pieters är fortfarande skakad av att hans vänners dotter är död.

– Jag känner henne inte personligen, men jag har träffat på henne flera gånger. Jag blir chockad varje gång ett sådant här attentat sker, men det blir ännu värre nu när jag känner hennes föräldrar och kan sätta ett ansikte på offret, säger Dirk Pieters.

Belgiens utrikesminister, Didier Reynders, skrev på Twitter och bekräftade i ett tidigt skede att en belgisk medborgare fanns bland de döda.

"Vi förlorade tyvärr en landsman i attacken i Stockholm. Jag uttrycker mina kondoleanser till dennes familj, nära och kära", skrev han då.

 

 

Den belgiska ambassaden i Stockholm underrättades tidigt om att ett av dödsoffren kunde vara från Belgien eftersom svensk polis hittade en id-handling som tillhörde Maïlys Dereymaeker på platsen, skriver den belgiska tidningen Sudpresse.

Maïlys lämnar efter sig en familj i sorg.

Musik var en stor passion i Maïlys liv, hon spelade i en ensemble i Halle, och hade lärt känna många vänner inom musiken över hela världen.

– Det är svårt för mig att tala om hennes död, hon är en vän. Jag fick höra om hennes död via en kompis. Hon spelade flöjt och lärde ut musik till barn, säger en nära vän enligt Sudpresse.

”Mina böner går varje dag till henne, som inte överlevde attacken i Stockholm”, skriver en nära släkting till Maïly Dereymaeker på Facebook på tisdagsmorgonen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag