Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mahmoud, 58, skulle ha utvisats för 22 år sedan

Mahmoud: "Det är som jag är död". Från Uppdrag granskning SVT.
Mahmoud Reza Beirani när han dömdes för grovt narkotikabrott 1994.
Foto: Skärmavbild / SVT/Uppdrag Granskning
Mahmoud Reza Beirani, 58, har nu levt som utvisningsdömd i Sverige under 22 år.
Foto: Skärmavbild / SVT/Uppdrag Granskning

1994 dömdes Mahmoud Reza Beirani, 58, till sju och ett halvt års fängelse och livstids utvisning för grovt narkotikabrott. 

Men när han lämnades på flygplatsen i Teheran vägrade Iran ta emot honom – så han flögs tillbaka till Sverige där han nu levt utanför samhället i 22 år. 

– Det är som jag är död. Jag finns inte längre, säger han i SVT:s Uppdrag Granskning.  

Mahmoud Beirani har de senaste två decennierna levt som utvisningsdömd i Sverige – utanför samhället, vilket Uppdrag granskning, UG, berättar om i onsdagens avsnitt. 

Utan möjlighet att kunna ta ett lönearbete har han varit hänvisad till svartjobb och kommunernas försörjningsstöd. 

Mahmoud Reza Beirani har fått avslag på alla sina nådeansökningar av regeringen. I 22 år har han levt i Sverige utan att kunna ta ett jobb.
Foto: Skärmavbild / SVT/Uppdrag Granskning

”Jag har inte mördat utan jag har bara förstört för mig själv”

– Jag har inte mördat utan jag har bara förstört för mig själv. 27 år har passerat och det är som om jag fortfarande står på samma ställe, säger Mahmoud Beirani i UG. 

Han beviljades permanent uppehållstillstånd i oktober 1987 i Sverige efter att ha kommit hit som iransk flykting. Han berättade att han hade syskon här, och tyckte illa om den iranska regimen. 

Mahmoud Reza Beirani när han kom till Sverige vid 25 års ålder.
Foto: Skärmavbild / SVT/Uppdrag Granskning

I Sverige pluggade Mahmoud Beirani på SFI och utbildade sig till svetsare. Han började dock festa och testa droger – och fastnade för rökheroin, som han började handla med själv. 

1994 dömdes han och tio andra i en stor knarkhärva och straffet blev sju och ett halvt års fängelse och livstids utvisning. 

Mottagandet i Iran: ”Kastade in mig på planet igen”

I oktober 1998 hade Mahmoud Beirani avtjänat fängelsestraffet och han hämtades av Kriminalvårdens transporttjänst för att utvisas till Iran. 

– Jag ville åka hem och leva resten av mitt liv där nere, säger han till UG. 

När planet landade i Teheran den 19 oktober så släpptes han av – medan kriminalvårdarna satt kvar i planet och väntade. 

Avvisningen var dock inte synkroniserad med UD och Mahmoud Beirani fick ett bryskt mottagande av säkerhetspersonalen när de upptäckte att han saknade ID-handlingar. 

– De tog mig i nacken och kastade in mig på planet igen. 

Mahmoud Beirani, fortfarande dömd till livstids utvisning, fördes tillbaka till Sverige. Efter mottagandet i hemlandet ville han inte längre återvända – och han slutade samarbeta med polisen för att kunna utvisas. 

Ställde sig med yxa och strypsnara i centrala Stockholm

Under de 22 åren som hunnit passera sedan dess så har Mahmoud Beiranis psykiska mående blivit allt sämre. 

Han får försörjningsstöd av kommunen sedan tio år tillbaka men får inte ta ett lönearbete. Han bor i Sverige men i folkbokföringen står han som utflyttad. 

I september 2006 ställde sig Mahmoud Beirani på Norrbro i centrala Stockholm med en yxa i ena handen och en snara runt halsen, efter att ha fått sin senaste nådeansökan avslagen.
Foto: Skärmavbild / SVT/Uppdrag Granskning

I september 2006 ställde han sig på Norrbro i centrala Stockholm med en yxa i ena handen och en snara runt halsen, efter att ha fått sitt senaste avslag på nådeansökan. 

Han sköt med slangbella mot bilar och fördes till rättspsykiatrin i Säter. 

Irans ambassad har länge hävdat att det inte går att fastställa hans identitet, trots att fingeravtryck, detaljerade personuppgifter och hans mammas ID-handlingar skickats till dem. I UG uppger ambassaden att identiteten är bekräftad men att Iran inte tar emot Mahmoud Beirani eftersom han själv inte vill utvisas. 

Polisen tycker Mahmoud ska få uppehållstillstånd

Tore Persson, tidigare chef för Norrköpingspolisens utlänningsrotel, anser att utvisningsbeslutet mot Mahmoud Beirani bör hävas då han inte återfallit i brott sedan han släpptes från fängelsestraffet. Han får även stöd av Torbjörn Ahlund, tidigare kyrkoherde i Vadstena, och sin sambo och bästa vän Karolina. 

Tidigare polisen Tore Persson som utrett Mahmoud Beiranis fall anser att han bör få uppehållstillstånd i Sverige.
Foto: Skärmavbild / SVT/Uppdrag Granskning
Torbjörn Ahlund, tidigare kyrkoherde i Vadstena, har engagerat sig för att Mahmoud Beirani ska få benådning och inte hotas av utvisning.
Foto: Skärmavbild / SVT/Uppdrag Granskning

Men ansökningarna om benådning har avslagits gång på gång – av regering efter regering. 

– Om vi skulle gå den vägen och säga att ”det spelar ingen roll att du blev dömd till utvisning, har du lyckats hålla dig kvar i fem eller tio år, då ska du få stanna kvar”. Då kommer vi få mycket, mycket svårt att genomföra några utvisningar överhuvudtaget, säger justitieminister Morgan Johansson (S) i UG. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) anser att det skulle sända fel signaler om utvisningsdomen mot Mahmoud Beirani hävdes.
Foto: Skärmavbild / SVT/Uppdrag Granskning

Hur länge ska han leva så här, vad är ditt budskap till Beirani? frågar UG.

– Ja, att han ska åka hem. Och det är ett beslut som han själv kan fatta och det borde han ha gjort för länge sedan, säger Morgan Johansson. 

Uppdrag granskning sänds på SVT Play och i SVT onsdag den 21 oktober klockan 20.00.


Utvisade och kriminella rymmer från förvaret

24 personer har rymt från Migrationsverket i Kållered. Inslaget är från 3 oktober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.