Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mahdi, 20, dog i flygkraschen

Expressens Lisah Silfwer tar dig igenom händelseutvecklingen steg för steg.
Mahdi Tajik, 20, dog i flygkraschen i Teheran.Foto: Privat
Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN

Mahdi Tajik, 20, från södra Stockholm var en av de som dog i flygplanskraschen i Teheran för en vecka sedan. 

Ett Boeing-plan från Ukrainian Airlines besköts av misstag av iransk militär efter bara några minuter i luften, och störtade.

Samtliga 176 personer som befann sig på planet, varav 17 var på väg hem till Sverige, dog.

Mahdi Tajik jobbade inom hemtjänsten i Stockholm och hade rest till Iran för att hälsa på sin familj, som ursprungligen kommer från Afghanistan.

Vännen Shukrullah Mahmoodi delade i dag en bild på Mahdi Tajik i sociala medier.

”Vila i fred min vän. Jag vet att himlen är en vacker plats efterdom de har dig,”, skriver Shukrullah Mahmoodi, som har godkänt att Expressen publicerar bilden.

”Väldigt omtyckt”

När Mahdi reste till Iran för att hälsa på familjen hade han just flyttat ihop med två kompisar i en lägenhet i Stockholm. Innan dess var han hyresgäst hos Dag och Heléne Bohlin i Tullinge, som tidigare pratat med Expressen om sin inneboende.

– Det var en kille som hade anpassat sig väl i Sverige, säger Dag Bohlin.

Mahdi Tajik gick i gymnasiet men hade gjort studieuppehåll för att arbeta inom hemtjänsten i Tullinge.

– Han var väldigt omtyckt bland både personal och vårdtagare.

– Han var en väldigt skojfrisk och humoristisk kille som tyckte att livet var bra i Sverige, men det är klart att han bekymrade sig för sin familj i Iran.  Det var därför han jobbade så mycket, för att kunna hjälpa dem att ta sig åtminstone till Turkiet.

Hittade sin familj efter två år

År 2015 flydde hela familjen från Iran. När de skulle passera gränsen från Irak till Turkiet blev de beskjutna och kom ifrån varandra.

Mahdi tog sig till Europa utan föräldrarna och syskonen och kom till Sverige hösten 2015.

– Men hela tiden undrade han: Vad hände med mina föräldrar, är de döda eller lever de?, säger Dag Bohlin.

År 2017 åkte han till Teheran för att leta efter dem, och lyckades hitta dem.

– Mirakulöst så hittade han sina föräldrar i denna jättestad. Sedan dess har han haft kontakt med dem och försökt hjälpa dem, både ekonomiskt men också till att få ett annat liv än det de har i dag.

Samtliga identifierade

Flight PS752  förolyckades för över en vecka sedan över Teherans internationella flygplats Imam Khomeini Airport i Teheran.

Av de 176 döda i olyckan har 100 stycken hämtats hem av anhöriga, enligt chefsåklagaren. 17 av de döda var boende i Sverige. 

Under onsdagskvällen uppgav chefsåklagare Mohammad Shahriari, som leder arbetet, att samtliga offer nu är identifierade.

De dog i flygplanskraschen

Bland de 176 döda fanns 17 personer som var bosatta i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.