Ove Sohlberg hade tandpetaren i magen i 25 år. Nu är hans smärtor över. Foto: Gunilla Sjögren
Ove Sohlberg hade tandpetaren i magen i 25 år. Nu är hans smärtor över. Foto: Gunilla Sjögren

Magsmärtor var tandpetare

Publicerad
Uppdaterad
Owe, 65, hade en sex centimeter lång träpinne med sylvassa ändar i magen - i 25 år.
Nu är hans lidande över efter att läkarna äntligen hittat det tandpetsliknande föremålet som plågat honom.
- Jag ska rama in den. Det är den enda beviset jag har på det jag varit med om, säger han.
Owe Sohlberg opererades för magsår på sjukhuset i Örebro i mitten av 1980-talet. Operationen gick, vad det verkade som, utan problem, men efteråt drabbades Owe av smärtor i magtrakten. Han sökte vård på nytt och genomgick totalt sju operationer, men läkarna kunde inte hitta felet.
Åren gick, smärtan bestod, och läkarna var svarslösa.
– Smärtan strålade ut. Ibland har jag haft feber flera gånger i månaden och förstoppningar, säger Owe till Expressen.se.
Smärtan har varit värst när han böjt sig ner eller lyft saker. Under perioder har han inte kunnat sköta jobbet som korvförsäljare.
– De senaste fem åren har det gjort konstant ont, säger Owe.

Sylvassa ändar

På pingstafton var smärtorna så stora att Owe på nytt blev inlagd. En at-läkare tog sig då an hans fall. En ordentlig undersökning gjordes av den röda svullnaden på högersidan av magen. Den ledde till att man öppnade upp huden för att få ut en massa var.
Efter tredje omläggningen av såren gjordes så den märkliga upptäckten. En sex centimeter lång träpinne med sylvassa ändar kom ut.
– Den ser ut som en gammaldags tandpetare, säger Owe.
Kalabaliken på sjukhuset blev stor. För Owe innebar upptäckten ett slut på 25 år av plågor.
– Nu känner jag mig fri, säger Owe.
Owe är besviken på att vården inte hittat problemet tidigare och ska göra en anmälan.
– Det värsta är att jag inte blivit trodd när jag sökt hjälp. Jag har ibland behandlats som en inbillningssjuk.

"Enda beviset"

Nu kan Owe åter röra sig utan problem. På onsdagen ska han lägga om såret, förhoppningsvis för sista gången.
Pinnen tänker han spara.
– Jag ska rama in den. Det är den enda beviset jag har på det jag varit med om, säger han.
Owe suckar lite åt sig öde, men är glad åt att gåtan fått ett svar.
– Man får kämpa vidare, säger han.

"Inte ovanligt att man sväljer saker"

På sjukhuset i Lycksele säger man att liknande fynd oftast beror på att patienten svalt ner någonting, utan att uppmärksamma det.
– Jag kan inte uttala mig i det enskilda ärendet. Men jag har jobbat som kirurg i ganska många år och det är inte helt ovanligt att man sväljer ner saker utan att man vet om det, säger Maria Thorén Örnberg, tillförordnad verksamhetschef på kirurgmottagningen i Lycksele.
Hon menar att det i de allra flesta fall slutar med att sakerna kommer ut på naturlig väg, men ibland orsakar föremålen skada.
– Jag har varit med om tandpetare och säkerhetsnålar. Det är ganska svårt att förstå att det händer som patient.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag