Magont kan vara dold sjukdom

Publicerad
Uppdaterad
1,5 miljoner svenskar lider av ont i magen.
En vanlig orsak är den dolda sjukdomen irriterad tjocktarm.
Nya mediciner och nya undersökningsmetoder ger nytt hopp.
Ett nytt vårdprogram har tagits fram för att förbättra omhändertagandet av tarmpatienter. - Dessa patienter är sjukskrivna tre till fyra gånger oftare än friska, säger Henrik Sjövall, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Många helt i onödan. IBS, irritable bowel syndrom, innebär att man lider av olika symtom från den irriterade tarmen. Det kan vara förstoppning eller diarréer. Ibland både och. Svår kramp eller annan våldsam smärta är andra symtom. Henrik Sjövall är initiativtagere till den riksomfattande kampanjen Nio meter liv. Den handlar om vår nio meter långa tarm. Lindra symtomen - I dag fokuserar man på att lindra de olika symtom sjukdomen ger. Nästa steg är att ta reda på varför de uppstår. Tidigare trodde man att tarmproblematiken orsakades av psykosomatiska problem. - Idag vet vi att besvären har fysiska orsaker och inte psykiska. Vi vet att det handlar om en funktionsstörning i tarmsystemet men inte hur den uppkommer, säger Henrik Sjövall. Tre nya undersökningsmetoder har utvecklats som kan ge svar på vilken typ av störning patienten lider av. När man vet det kan man sätta in lämplig behandling.

Nya undersökningsmetoder

Mätning av smärtkänslighet i tarmen. Smärtkänsligheten testas genom att man blåser upp en ballong med luft i ändtarmen. Stegvis ökar man mängden luft tills det börjar bli obehagligt. - Här har vi sett att många sjuka patienter har lägre smärttröskel i tarmen än friska, säger Henrik Sjövall. Problemet sitter då i bansystemen från tarmen till hjärnan. Antidepressiv behandling eller hypnos kan ge bra lindring. Mätning av hur snabbt maten passerar genom tarmen. Patienten får dricka en vätska som innehåller små röntgentäta plastbitar. Sedan följer man via röntgenbilder plastbitarnas resa genom magen och tarmarna. - Då ser man hur snabbt eller långsamt maten passerar. En vanlig orsak till problem är att den passerar för snabbt. Det orsakar ofta diarréer. Den kan också passera för långsamt och ge förstoppning. Det finns mediciner mot båda besvären som håller på att utprovas. Mätning av tarmhinnans funktion. Här mäter man hur de korta nerverna i tarmväggen arbetar. När tarmväggen drar ihop sig retas nerverna och man kan mäta hur slemhinnan påverkas. Tekniken är utarbetad i Göteborg och det är första gången man kan mäta detta. Lovande mediciner håller på att utprovas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag