Magont kan vara dold sjukdom

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

1,5 miljoner svenskar lider av ont i magen.

En vanlig orsak är den dolda sjukdomen irriterad tjocktarm.

Nya mediciner och nya undersökningsmetoder ger nytt hopp.

Ett nytt vårdprogram har tagits fram för att förbättra omhändertagandet av tarmpatienter. - Dessa patienter är sjukskrivna tre till fyra gånger oftare än friska, säger Henrik Sjövall, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Många helt i onödan. IBS, irritable bowel syndrom, innebär att man lider av olika symtom från den irriterade tarmen. Det kan vara förstoppning eller diarréer. Ibland både och. Svår kramp eller annan våldsam smärta är andra symtom. Henrik Sjövall är initiativtagere till den riksomfattande kampanjen Nio meter liv.  Den handlar om vår nio meter långa tarm.

Lindra symtomen - I dag fokuserar man på att lindra de olika symtom sjukdomen ger. Nästa steg är att ta reda på varför de uppstår. Tidigare trodde man att tarmproblematiken orsakades av psykosomatiska problem. - Idag vet vi att besvären har fysiska orsaker och inte psykiska. Vi vet att det handlar om en funktionsstörning i tarmsystemet men inte hur den uppkommer, säger Henrik Sjövall. Tre nya undersökningsmetoder har utvecklats som kan ge svar på vilken typ av störning patienten lider av. När man vet det kan man sätta in lämplig behandling.

Nya undersökningsmetoder


Mätning av smärtkänslighet i tarmen. Smärtkänsligheten testas genom att man blåser upp en ballong med luft i ändtarmen. Stegvis ökar man mängden luft tills det börjar bli obehagligt. - Här har vi sett att många sjuka patienter har lägre smärttröskel i tarmen än friska, säger Henrik Sjövall. Problemet sitter då i bansystemen från tarmen till hjärnan. Antidepressiv behandling eller hypnos kan ge bra lindring.

Mätning av hur snabbt maten passerar genom tarmen. Patienten får dricka en vätska som innehåller små röntgentäta plastbitar. Sedan följer man via röntgenbilder plastbitarnas resa genom magen och tarmarna. - Då ser man hur snabbt eller långsamt maten passerar. En vanlig orsak till problem är att den passerar för snabbt. Det orsakar ofta diarréer. Den kan också passera för långsamt och ge förstoppning. Det finns mediciner mot båda besvären som håller på att utprovas.

Mätning av tarmhinnans funktion. Här mäter man hur de korta nerverna i tarmväggen arbetar. När tarmväggen drar ihop sig retas nerverna och man kan mäta hur slemhinnan påverkas. Tekniken är utarbetad i Göteborg och det är första gången man kan mäta detta. Lovande mediciner håller på att utprovas.

FAKTA

Så behandlas tjocktarmen
Medicinering.
Flera nya mediciner som påverkar tarmen på olika sätt är under utprovning.
Många verkar via signalämnet serotonin i hjärnan.
Patienter med svåra smärtbesvär kan behandlas med antidepressiv medicin eller med hypnos.
I behandlingen ingår ordentlig information om hur man lär sig leva med sjukdomen.
I höst tas ytterligare ett steg då man startar en "tarmskola" för patienter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.