Magnus Ringby såg en skorsten när han var ute och fiskade under fredagen. "För mig är det solklart att det var en ubåt", säger han.
Magnus Ringby såg en skorsten när han var ute och fiskade under fredagen. "För mig är det solklart att det var en ubåt", säger han.

Magnus var på fisketur – fick syn på en ubåt

Publicerad

Under en fisketur på fredagen såg Magnus Ringby, 42, "en stor skorsten" sticka upp ur vattnet i Nämdöfjärden i Stockholms skärgård.

– För mig är det solklart att det var en ubåt, säger han.

När han kom hem möttes han av nyheten att 200 människor deltar i en jakt efter det som Försvarsmakten benämner som främmande "undervattensverksamhet" i skärgården.

Magnus Ringby och en vän hade tagit ledigt från jobbet på fredagen för att ge sig ut på en fisketur ute i Skärgården.

När båten körde på Nämdöfjärden vid 15-tiden möttes de av något oväntat vid Kalvholmen.

– Det såg ut som en bastu mitt ute i vattnet med skorstenar, grå och kamouflagefärgad.

– Vår första tanke var "vad gör en ubåt här?". Vi funderade på om det kanske var en militärövning på gång, säger han.

Han uppskattar att de befann sig 500 meter från vad han tror var en misstänkt ubåt. Den rörde sig väldigt långsamt och såg nästan ut att stå still, berättar han.

"Solklart att det var en ubåt"

De två männen fortsatte ut i skärgården för att fortsätta sin fisketur. När han senare under dagen kom hem möttes han av nyheten att runt 200 personer har satts in i en jakt i Stockholms skärgård. För Magnus Ringby råder det inga tvivel om att det var en ubåt han såg under fisketuren.

– Det var ett metallobjekt och var av ubåtsliknande karaktär, För mig var det solklart att det var en ubåt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag