Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus vägrade köra gråtande pojke i taxin

"Ett barn som är ett och ett halvt, som är otryggt och gråter när han åker till och från dagis – det blir ju ett trauma", säger taxichauffören Magnus Hedman.
Foto: Privat
Magnus Hedman ringde till beställningscentralen och sa att han inte tänkte ta körningen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Chalabala - Fotolia / CHALABALA - FOTOLIA 72920223

Taxichauffören Magnus Hedman i Örebro skickades att köra en ensam, gråtande ett och ett halvt år gammal pojke till förskolan.

Han vägrade.

– Det blir ju ett trauma. Så gör man inte, säger han.

"En kränkning", säger ansvarig politiker och lovar att stoppa ensamresorna.

Magnus Hedman fick en färdtjänstkörning utlagd på sig. När kom fram till adressen såg han först en större pojke.

– Jag trodde att det var honom jag skulle köra. När han kom fram till bilen såg jag att han kånkade på en bebis. Det var den lilla som skulle åka. Jag blev perplex, säger han.

Pojken grät, och varken storebror eller mamman, som senare kom ut, lyckades spänna fast barnstolen.

– Ett barn som är ett och ett halvt, som är otryggt och gråter när han åker till och från dagis – det blir ju ett trauma. Så gör man inte, säger Magnus Hedman.

Vägrade ta körningen

Enligt Magnus Hedman är det inte taxichauffören som ska spänna fast bilbarnstolen, utan ledsagaren. Han ringde till beställningscentralen och sa att han inte tänkte ta körningen. Samtidigt föreslog en lösning på problemet.

– Man skulle kunna ha en dagisfröken som åker med varje dag till och från hemmet och som dessutom vet hur man spänner fast bilbarnstolen. Men det förslaget ignorerades. Jag fick åka därifrån och de skickade dit en annan bil i stället.

"En kränkning"

Det var Nerikes Allehanda som först berättade som den gråtande pojken, som har färdtjänst på grund av ett funktionshinder. Tidningen har tidigare talat med en annan taxichaufför, Karim, som blev tvungen att köra den lille härom veckan.

– Där var han, ensam med en främling. Jag var ju en helt främmande farbror för honom, säger Karim som själv är pappa till fem barn, till NA.

Chefen för pojkens förskola bekräftar för NA att körningarna går till så som taxichaufförerna beskriver det.

– Barnet ska vänja sig vid att åka själv fram och tillbaka. Vi kommunicerar alltid med föräldrarna. Om det inte skulle fungera är det ett föräldraansvar, sa hon till tidningen den 17 september.

Men förskolenämndens chef Marie Magnusson (KD) reagerade starkt på historien och har nu ingripit. Om pojken åker färdtjänst framöver ska en pedagog finnas med, lovar hon.

– Jag är villig att avsätta pengar för det under en period tills den här pojken är trygg, för det är inte okej att spänna fast ett litet barn med ett funktionshinder ensamt i en taxi. Det är faktiskt en kränkning, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.