Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magnus dog under flykt

Polisen på plats i Khobar där 17 personer dödades på lördagen.
Svenska stjärnkocken Magnus Johansson, 50, försökte fly undan terroristerna tillsammans med sin italienske kollega.
Båda två halshöggs inne på en toalett.
- Det var fruktansvärt, de blev slaktade, säger ögonvittnet Hazem al-Damn, 24.
Magnus Johansson fanns bland de 50 utlänningar som hölls som gisslan på sjätte våningen i en av byggnaderna i det exklusiva bostadsområdet "the Oasis" i Khobar. Han var en av de första som mördades - när han försökte fly nedför brandtrappan. - Terroristerna fick syn på honom, jag såg hur de släpade in honom och italienaren på en toalett. De högg av deras huvuden, säger Hazem al-Damn.

Sju halshöggs i trappen

Trapphuset fylldes av blod när ytterligare sju personer halshöggs. Bilder inifrån hotellet - där man kunde se blodbadet på toaletten - visades sent i natt av den arabiska tv-kanalen al-arabyia. - På morgonen bar de ut hans kropp, huvudet låg i en plastpåse, säger en journalist på plats i Khobar. "Bara så hemskt" Hemma i Gränna fick Magnus Johanssons 79-åriga mamma och hans storasyster i går ta emot dödsbudet. - Det är bara så hemskt, säger systern. Chefskock I fem hade Magnus Johansson arbetat i Saudiarabien, de senaste åren som chefskock för de sex lyxrestaurangerna på "the Oasis". Under tiden har hans fru bott i Brisbane, Australien. - Men han har varit hemma ofta, de passade så bra ihop. Ett fantastiskt par, säger Vivianne. Redan 1986 flyttade Magnus Johansson från Sverige till Australien. I Brisbane gifte han sig och kockkarriären tog fart.

Med i flera böcker

- Han arbetade på flera av de stora hotellen här på kusten, han var alltid så full av liv och energi, säger vännen Vivianne. - Jag kan inte fatta att han är död, det känns som alldeles nyss som han stod här i sin harley davidson t-shirt och skrattade. Magnus Johansson medverkade i flera magasin och böcker, både i USA och Australien innan han fick jobbet som chefskock i Saudiarabien.