Foto: Ehsan GhaderiFoto: Ehsan Ghaderi
 Foto: Ehsan Ghaderi
Foto: Ehsan GhaderiFoto: Ehsan Ghaderi
 Foto: Ehsan Ghaderi
Foto: Ehsan GhaderiFoto: Ehsan Ghaderi
 Foto: Ehsan Ghaderi
Foto: Ehsan GhaderiFoto: Ehsan Ghaderi
 Foto: Ehsan Ghaderi

Magiskt norrsken höjde julstämningen

Publicerad

Julaftonskvällen i Sattajärvi bjöd på ett mäktigt skådespel när ett grönt norrsken dansade på natthimlen.

– Det var väldigt fint i kväll eftersom det var så kallt, säger Agnes Petäjävaara, 19.

Det finns flera sätt att avrunda en julaftonskväll på, men få saker går upp emot ett riktigt magiskt norrsken.

I byn Sattajärvi strax utanför Pajala fick man uppleva ett sådant, men för de boende där är inte norrsken så ovanliga som man skulle kunna tro.

Agnes Petäjävaara, 19, är uppväxt i Sattajärvi och har upplevt många vackra norrsken.

– Man ser flera stycken varje vinter, jag brukar se ett tiotal. Är man på jakt efter dem kan man se fler än så.

Hon berättar att familjen såg ett norrsken i går också, men att det i kväll var klarare eftersom det blivit kallare.

Vad är det som är så speciellt med att uppleva ett norrsken?

– Det blir väldigt speciellt när det är så kallt i luften att naturen sprakar runtomkring, samtidigt som man ser det fladdrande gröna skenet på himlen. Det tillsammans blir en väldigt fin upplevelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag