Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magiska huset sprider julglädje med sitt pynt

Bo Larssens hus i en av Stockholms södra förorter.
Foto: Privat.
Renar, tomtar, snögubbar och isbjörnar är bara några av Bos ljusdekorationer han har i trädgården.
Foto: Privat.
Vem blir inte avundsjuk på en svan i trädgården?
Foto: Privat.
Grannbarnen brukar varje år skriva brev till tomten, som sägs bo i Bos garage på gården.
Foto: Privat.
Bo Larssen.
Foto: Erika Olsson. / Privat.

Bo Larssen, 67, fortsätter att sprida julglädje.

Med sin julbelysningsinstallation på tomten lyser han upp tillvaron för boenden i Stockholms södra förorter ännu ett år.

– Det är ju den här tiden på året och man längtar efter att göra någonting som man blir glad av, säger han.

Han började redan för 20 år sedan när han köpte sin första ljusslinga. Sedan dess har intresset för julbelysningsinstallationer bara utvecklats för Bo Larssen, 67.

– Det kan tyckas lite töntigt med jul och så, men jag tycker det är roligt. Det är ju den här tiden på året och man längtar efter att göra någonting som man blir glad av, och man blir ju glad av att se alla glada tomtar och julbelysningen.

Det var först 2013 som det verkligen tog fart med led-lampans intåg. För Bo blev det billigare och enklare att orkestrera alla lampor och ljusslingor, men han saknar det varma skenet från de gamla lamporna.

– Jag har några få saker från den här tiden för led-lamporna. Det är ett helt annat sken i de här gamla lamporna, led-lamporna har inte den där lystern, även om de är fina.

Han berättar att han fått frågor om han importerat belysningen från USA, där den här typen av massiva julbelysningar är desto vanligare, men svaret är nej. 

I stället kommer det mesta från svenska lågprisbutiker.

Den här installationen gjorde Bo till sin livskamrat Agneta i fjol. Hon gick bort 2019. I år är bara julstjärnan högst upp i bild kvar.
Foto: Privat.

Klimatkompenserar för elen

Sedan ett par år tillbaka klimatkompenserar han också för julbelysningen genom att stänga av elen i delar av sitt hem.

– Jag förstod att det stack i ögonen på folk som tycker att man slösar med energin. Så jag tänkte: ”vad kan jag göra då?”, eftersom jag bor ensam i huset så behöver jag inte alla rum, så nu har jag stängt av elen i två rum i huset, garaget och verandan. Det är väl åtta grader i de här rummen.

Sedan han drog i gång på riktigt har han inte fått några klagomål från grannarna. Tvärtom har den återkoppling han fått bara varit positiv.

– Förra året så la jag ett brev i alla brevlådor på gatan och frågade om de tyckte det var jobbigt eller så, de fick vara anonyma, men det var ingen som klagade. En del kom förbi och pratade med mig och andra mejlade och skrev att de tyckte om det och att jag skulle fortsätta.

Tar emot önskelistor från barn

Ljussättningen tar flera veckor att sätta upp, men hans arbete tar inte slut när allt lyser som det ska. Veckorna fram till julafton består till stor del av att svara på brev från grannskapets barn.

– Tomten bor i mitt garage och jag har en brevlåda till tomten där barnen lägger önskelistor. Jag har fullt sjå med att försöka svara på dem nu, men jag börjar bli rädd för att det blir för många och att jag inte hinner svara. En del återkommer varje år, och det är roligt, säger han.

Favorit ur arkivet:

Inslag från 2018: Det blinkar intensivt av juleljus från Ingvar Carlssons balkong i Ängelholm. Faktiskt så mycket att hans balkong orsakat trafikolyckor...

Se mer: Smarta corona-lösningen gör succé bland barnen

Ålborg zoo har hittat en coronasäker lösning för jultomten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.