Sent i natt pratade Expressen med den tidigare terrormisstänkte Moder Mothanna Magid.Sent i natt pratade Expressen med den tidigare terrormisstänkte Moder Mothanna Magid.
Sent i natt pratade Expressen med den tidigare terrormisstänkte Moder Mothanna Magid.
Polis bevakade polisstationen i Skellefteå dit Moder Mothanna Magid tidigare fördes. Foto: Roger C ÅströmPolis bevakade polisstationen i Skellefteå dit Moder Mothanna Magid tidigare fördes. Foto: Roger C Åström

Polis bevakade polisstationen i Skellefteå dit Moder Mothanna Magid tidigare fördes.

 Foto: Roger C Åström

Magids egna ord
efter frigivandet

Publicerad

Moder Mothanna Magid, 22, har återförenats med vännerna i Boliden.

I natt valde han att berätta sin historia för Expressen - och skicka en hälsning till det svenska folket.

– Jag mår väldigt bra nu, säger han.

Det är en glad men trött Moder Mothanna Magid som Expressen pratar med sent på natten till tisdag.

Moder Mothanna Magid har själv godkänt att Expressen publicerar hans namn och bild. Bilden ovan är från i natt när han återförenats med flera av sina vänner i Boliden.

– Jag vill bara bo här och må bra. Jag vill fortsätta mitt normala liv, med mina vänner. Jag har saknat dem.

Han har precis kommit till Boliden och kramas om av kompisarna.

– Jag vill att ni delar med er vad jag sagt. Men jag är mycket trött efter att ha rest från Stockholm till Boliden.

I tisdags kväll - bara dagar efter terrordådet i Paris - anhölls Moder Mothanna Magid i sin frånvaro skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. En efterlysning gick ut till alla poliser i yttre tjänst. I efterlysningen fanns även en bild på Magid.

I torsdags kväll greps Magid i Boliden, där han bodde.

I söndags släpptes Magid sedan misstankarna mot honom avskrivits.

Inte arg på svenska myndigheter

Trots att Säpo felaktigt misstänkte honom för att ha planerat ett terrordåd i Stockholm, är han inte arg på svenska myndigheter - nu.

– De har gjort sitt jobb. Vem som helst kan bli misstänkt. Jag har blivit väl omhändertagen och sen har de också förstått att jag inte är misstänkt för något, säger han på telefon.

Bakgrunden är att Säpo fick, som Magids egen försvarsadvokat Ola Salomonsson konstaterat, ett "material" som pekade ut honom och orsakade misstanken om förberedelse till terroristbrott. Salomonsson har konstaterat att det var rimligt att Säpo ville utreda hans klient.

I onsdags blev rikslarmet känt, på torsdagen publicerade Expressen och alla stora medier Magids namn och bild – motiverat av ansvariga utgivare med det stora allmänintresset – och på torsdagskvällen så greps Magid.

I söndags släpptes han av åklagaren, misstankarna är avskrivna, och i natt kom han tillbaka till sina vänner.

Tycker synd om vännerna

Han tycker synd om dem också, för flera tog in på förhör av Säpo.

– De har också skadats på grund av mig. Jag vill inte att de ska ha mer problem. Nu vill jag bara att allt ska vara bra. Jag hoppas allt blir bra nu.

Hur känner du över att ditt namn är känt över hela Sverige och förknippat med den här anklagelsen?

– Vad ska man göra? Nu har jag hamnat i den här sitsen. Det spelar ingen roll. Alla vet att jag är oskyldig. Jag hoppas att allt blir bra, säger Moder Mothanna Magid.

Flera gånger vill han betona att han inte vill lägga skuld på någon - och säger så här om polisen:

– De har bara gjort sitt jobb. De behandlade mig bra.

Är du rädd att det här kommer att påverka ditt liv på ett dåligt sätt?

– Alla vet att jag inte är den där personen som de visat i tv som haft planer på terrorism i Sverige.

Återigen vill han säga att han inte är arg på någon.

– Jag vill ha en sak från dig. Jag vill att du ska skriva det jag säger om allt. Att de var bra mot mig. Jag har ingen huvudvärk från dem. De behandlade mig väldigt bra. De var väldigt bra mot mig, säger Moder Mothanna Magid.

Massiv kritik mot Säpo

Efter att Magid kommit tillbaka till Boliden lade en av hans vänner ut en bild på Facebook där han firade hemkomsten. Vid bilden skrev vännen att han tackar gud för att Magid är i säkerhet.

Efter frisläppandet har kritiken mot Säpo varit massiv.

Men vice chefsåklagare Hans Ihrman slår tillbaka mot kritiken.

– Jag förvånas över hur man kan vara så målande i sin kritik utan att ens ha sett en liten del av utredningen, säger han. Det enda man har grundat det här på är vad som har förmedlats via medier. Det förvånar mig verkligen att vissa går så långt. Jag skulle mana till en viss eftertänksamhet, säger han.

Är det kritik från något speciellt håll du tänker på?

– Nej, jag vill inte peka ut någon. Det är ett allmänt brus. Det är väldigt många som vet hur man polistaktiskt ska gå tillväga i olika situationer. Och det förvånar mig att det är så många som uttalar sig om de här delarna.

Även Magids advokat Ola Salomonsson har sagt att det fanns ett underlag för gripandet.

– Det fanns ett underlag från början, underrättelseinformation, ett visst material som jag inte kommenterar mer än att det fanns. Det fanns fog för att ställa frågor och göra det just till honom.

I en intervju med TV4 Nyheterna öppnade inrikesminister Anders Ygeman, S, för att be om ursäkt till Magid för gripandet.

– Jag har inga problem med att be honom om ursäkt, säger Ygeman till TV4 Nyheterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag