Moder Mothanna Magid greps i november i ifjol misstänkt för förberedelse till terrorbrott, men släpptes ett par dagar senare och friades kort därefter från alla misstankar.Moder Mothanna Magid greps i november i ifjol misstänkt för förberedelse till terrorbrott, men släpptes ett par dagar senare och friades kort därefter från alla misstankar.

Moder Mothanna Magid greps i november i ifjol misstänkt för förberedelse till terrorbrott, men släpptes ett par dagar senare och friades kort därefter från alla misstankar.

Magid kräver en miljon av svenska staten

Publicerad

Den tidigare terrormisstänkte Moder Mothanna Magid kräver en miljon från svenska staten.

Sveriges mest jagade man blev bara dagar senare avskriven från alla misstankar.

– Jag är ledsen för det. Allt hände mig, och sedan sa de att det var ett misstag, säger han.

Moder Mothanna Magid, 22, greps i november i ifjol misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Ett par dagar senare släpptes han och friades kort därefter från alla misstankar.

Nu har han ansökt om ersättning från justitiekanslern på en miljon kronor.

– Det är min rätt att göra det, säger han när Expressen når honom på torsdagskvällen.

För en dryg månad sedan bjöd han in hela Sverige till fest, som försoning efter de felaktiga misstankarna. Men terrormisstankarna är fortfarande en belastning för honom, säger han.

– Jag är ledsen för det. Allt hände mig, och sedan sa de att det var ett misstag, säger han.

Hur är ditt liv nu, efter det som hände?

– Nu är det lite bra, och lite dåligt. Allt i Sverige tar tid att göra, jag väntar fortfarande på permanent uppehållstillstånd och jag måste flytta säger de.

"Jobbigt för honom"

Hans advokat Peter Ataseven bedömer hans möjligheter att få ersättning som goda.

– Han var misstänkt för synnerligen allvarlig brottslighet. Men framför allt för att han har åsamkats massmedialt lidande, eftersom att han blev utmålad som terrorist och fick sitt namn och bild publicerad, säger han till Aftonbladet.

Enligt hans advokat Peter Ataseven mår han dåligt över vad som inträffat.

– Det är självklart jobbigt för honom att ha varit uthängd i media som terrorist. Han försöker kämpa sig tillbaka till vardagen och ta dag för dag, säger Peter Ataseven till tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag