Magdalena Ribbing är död – blev 77 år

Magdalena Ribbing är död. Journalisten och folkvettsexperten blev 77 år gammal.
Foto: EVELINA CARBORN EXP / EVELINA CARBORN EXP
Magdalena Ribbing.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Magdalena Ribbing.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Magdalena Ribbing.
Foto: ANN JONASSON
Magdalena Ribbing.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Magdalena Ribbing.
Foto: CLAES CARLSSON / EXP
Magdalena Ribbing.
Foto: FREDRIK FUNCK / FUNCK FREDRIK DN PRESSENS BILD
Magdalena Ribbing.
Foto: / SVT
Magdalena Ribbing.
Foto: BEATRICE LUNDBORG / DN
Magdalena Ribbing.
Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC
Magdalena Ribbing.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Magdalena Ribbing.
Foto: EMIL NORDIN
1 / 13

Den folkkära journalisten, författaren och folkvettsexperten Magdalena Ribbing är död, skriver DN

Ribbing avled på sjukhus efter en fallolycka i hemmet.

– Det är en stor sorg, hon var mitt ibland oss alldeles nyss, det känns chockartat, säger DN.s chefredaktör Peter Wolodarski.

Det var under fredagen som Magdalena Ribbing avled på sjukhus efter en fallolycka i samband med att hon skulle förbereda en lunch, skriver Dagens Nyheter.  

Magdalena Ribbing blev 77 år och efterlämnar sig maken Thomas Hempel, som tidigare arbetat som politisk kommentator på Ekot, samt systrar. 

Ribbing på bokmässan år 2000.
Foto: CLAES CARLSSON / EXP

Magdalena Ribbing hade vett och etikettspalt 

Hon blev känd för den breda massan i en mycket populär etikettsspalt som hon hade i Dagens Nyheter. Spalten var bland de mest lästa, både i papperstidningen och på nätet.

"Det är med stor sorg vi mottagit beskedet att vår kära kollega Magdalena Ribbing har gått bort." skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski på Twitter. 


LÄS ÄVEN: Vännerna chockade efter  Magdalena Ribbings död https://twitter.com/pwolodarski/status/913839390039969792

I Expressen TV utvecklar han: 

– Hon var mitt ibland oss alldeles nyss, det känns chockartat. Hon är en mångårig medarbetare och en av tidningens stora profiler, på äldre dar har hon kommit att betyda mer och mer. Hon har blivit i det närmaste folkkär, säger Wolodarski. 

Magdalena Ribbing på invigningskvällen för Pridefestivalen 2010.
Foto: EMIL NORDIN

Magdalena Ribbing började som politisk reporter 

Ribbing har en lång karriär som journalist bakom sig. Hon började som politisk reporter på Dagens Nyheter 1970 och gick sedan vidare till chefsrollen på tidningens Namn och Nytt-redaktion. Hon har även prisats som matskribent på tidningen. 

Hon övergick mer och mer att skriva om vett och etikett och gav 1985 ut boken ”Etikettboken: allt man behöver veta för att kunna strunta i” tillsammans med designern Sighsten Herrgård. 

Magdalena Ribbing har även gett ut ett flertal böcker och var ofta med i tv och kommenterade etikett i samband med stora festligheter som Nobelfesten eller kungliga bröllop. 

Magdalena Ribbing, då reporter på Dagens Nyheter intervjuar Moderaternas försvarsminister Anders Björck 1992.
Foto: SVER-ERIK SJÖBERG / DN

Hovet: "tråkigt besked"

Ribbing var förutom kommentator vid kungliga högtider också anlitad av hovet för att föreläsa. Så sent som i lördags höll hon, enligt hovets hemsida, föredrag på temat "Kunglig fritid" på Stockholms slott.

Hovets informationschef, Margareta Thorgren, beklagar Ribbings bortgång.

– Det är ett mycket tråkigt besked att Magdalena Ribbing har gått bort. Kungafamiljen är informerad, säger hon. 

Magdalena Ribbing.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Sorg i sociala medier

Den tragiska nyheten om Magdalena Ribbings död har väckt reaktioner i sociala medier. Många minns en skarp och rolig människa med en stor integritet och glimt i ögat.

"En ikon inom vett och etikett - kultur, uppfostran och hövlighet har gått bort. Vila i frid, Magdalena Ribbing" skriver kommunikationsexperten Staffan Dopping. 

https://twitter.com/staffandopping/status/913840564709281792

SVT:s vd Hanna Stjärne skriver "Minns med värme, och nu sorg, middagar med Magdalena Ribbing och Thomas Hempel. Integritet och skärpa - i allt från politisk analys till känsla för stil"

https://twitter.com/HannaStjarne/status/913845522464755713

– När jag började som ung politikreporter på Ekot fick jag lära mig av de absolut bästa man kan tänka sig. Jag åt många middagar hemma hos Thomas Hempel och Magdalena Ribbing. Hon hade integritet och skärpa i alltifrån den politiska analysen till känslan för stil, jag är väldigt tacksam för att ha lärt känna henne, säger Hanna Stjärne. 

Annie Lööf: "Skarp och med glimten i ögat"

C-ledaren Annie Lööf skriver på Twitter: "Så sorgligt. Vett och etikett. Skarp och med glimten i ögat på samma gång. Mina tankar går till de anhöriga"


https://twitter.com/annieloof/status/913848229380476929

Även den mångåriga Expressenmedarbetaren Tommy Schönstedt minns den folkkära folkvettsexperten. 

– Det kändes chockartat, Magdalena har varit så levande. Första gången jag träffade henne var 1982 i Rom när Magdalena var politisk reporter på DN och jag var nyhetsreporter på Expressen, säger han i Expressen TV. 

https://www.instagram.com/p/BZo0K73nRqP/?taken-by=expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.