Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magdalena Anderssons första ord efter Löfvens avgångsbesked

Finansminister Magdalena Andersson (S) om hur hon ser på statsministerposten.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Finansministern Magdalena Andersson.
Foto: Expressen TV

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterar nu Stefan Löfvens avgång. 

Men hon vill inte ge besked om hon själv kan tänka sig att ta över efter honom. 

– Jag kommer att diskutera den här frågan med valberedningen om de ringer till mig och andra medlemmar i verkställande utskottet, säger Magdalena Andersson. 

Finansminister Magdalena Andersson (S) har jobbat nära Stefan Löfven under åren i regeringsställning. Hon berättar för SvD att hon kommer sakna honom som kollega nu när han aviserat att han slutar. 

– Jag har stor respekt för hans beslut naturligtvis. Vi har haft ett fantastiskt samarbete under alla de här åren och jag kommer sakna honom som arbetskamrat. Vi kommer att fortsätta vara vänner, säger Magdalena Andersson till SvD. 

Magdalena Andersson kryptiska svar om partiledarposten

Under onsdagsförmiddagen möttes Magdalena Andersson av ett stort pressuppbåd där hon var på väg till finansdepartementet och stannade för att svara på några frågor kring vem som ska efterträda Stefan Löfven som partiledare och statsminister.  

– Det blir en process där partimedlemmarna kommer ha möjlighet att säga sitt och där partistyrelsen kommer börja arbeta. Själv är jag just nu väldigt fokuserad på den budgeten jag ska presentera för Sveriges riksdag och det är ett intensivt arbete som pågår, säger Magdalena Andersson. 

En reporter påpekar att det låter som att Magdalena Andersson uttrycker att hon står till förfogande på ”socialdemokratiska”. 

– Så här är det i Socialdemokraterna: Nu är det en diskussion i vårt parti och partimedlemmarna kommer att diskutera det här runtom i landet. Både i partiföreningar, arbetarekommuner och i distriktsstyrelser. Sedan antar jag att partiledningen kommer att lyssna på dem och jag tror att de också kommer ringa runt till alla oss som sitter i verkställande utskottet för att diskutera den här frågan. Och den här processen behöver ha sin gång, säger Magdalena Andersson. 

Hon får frågan om vilken profil som behövs för en ny partiledare.  

– Det finns många människor i vårt parti som brinner för socialdemokratiska värderingar och många olika kvaliteter, så det är en diskussion som partimedlemmarna ska ha och naturligtvis också vår valberedning. 

Vill inte ge besked

Hon förekommer själv i spekulationerna om vem som ska bli hans efterträdare. Magdalena Andersson säger inte nej när hon blir tillfrågad om hon kan tänka sig att ta över Löfvens jobb, men ger heller inget besked om hon faktiskt vill göra det. 

– Nu har han precis meddelat att han ska avgå och nu kommer partiets medlemmar att kunna säga sitt till valberedningen, och så kommer dom att kunna genomföra sitt arbete. Det är viktigt att den processen får ha sin gång. Jag är ju finansminister i Stefan Löfvens regering. Vi håller precis nu på att sätta ihop en budget. Det är ett väldigt tufft parlamentariskt läge, så det är det som upptar hela mitt fokus just nu, säger hon till SvD. 

Det var i söndags som Stefan Löfven meddelade att han lämnar uppdraget som partiledare för Socialdemokraterna på partiets kongress i november. Han kommer även be om att bli entledigad från uppdraget som statsminister. 

Tryck på en kvinnlig efterträdare

Bland de möjliga kandidater inom partiet som kan ta över efter honom är Magdalena Andersson storfavorit. Andra kandidater som ofta nämns i spekulationerna är socialminister Lena Hallengren, inrikesminister Mikael Damberg, digitaliseringsminister Anders Ygeman och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Expressen har tidigare kunnat rapportera att det finns ett internt tryck i partiet om att nästa ledare ska vara kvinna. 


Andersson favorit att ta över – ”Redan klar i princip”

Expressens politikexpert Helena Gissén om Magdalena Anderssons uttalanden efter Löfvens avgångsbesked.

Jenny Madestam om Löfvens efterträdare: Dags för en kvinna

Expressens politiska expert Jenny Madestam om kvinnliga kandidater som kan efterträda Löfven.

Här är de fem toppkandidaterna att efterträda Löfven

Helena Gissén om de fem toppkandidaterna – och några bubblare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.