Finansminister Magdalena Andersson (S) som viftar bort kritiken från Finanspolitiska rådet. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNFinansminister Magdalena Andersson (S) som viftar bort kritiken från Finanspolitiska rådet. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Finansminister Magdalena Andersson (S) som viftar bort kritiken från Finanspolitiska rådet.

 Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson instämmer i kritiken. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENModeraternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson instämmer i kritiken. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson instämmer i kritiken.

 Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Magdalena Andersson viftar bort fräna kritiken

Publicerad

Regeringen borde samla i ladorna i stället för att slänga bensin på brasan, enligt Finanspolitiska rådets kritiska rapport.

Men att höja skatterna eller dra ner på välfärden är inte aktuellt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) som viftar bort kritiken.

– Huvudbudskapet vi har är att det behövs en stramare finanspolitik, säger Harry Flam, rådets ordförande, på en pressträff där årets upplaga av rapporten Svensk finanspolitik presenteras.

Svensk ekonomi går för högtryck. Då borde regeringen samla i ladorna för kommande lågkonjunkturer, enligt rådet som årligen utvärderar regeringens ekonomiska politik. Men de beslut som regeringen aktivt tar innebär att det offentliga sparandet minskar i år.

– Det menar vi är uppseendeväckande, säger Flam.

Håller inte med

Inte helt oväntat håller Magdalena Andersson inte med.

– Det vi gör från regeringens sida är att föra en stram finanspolitik, vi har kraftigt sänkt kostnaderna för migration och vi ser också 200 000 fler personer i arbete. Det gör att vi har överskott i de offentliga finanserna hela den här mandatperioden och vi betalar av på statsskulden, säger hon.

TT: Men det är inte riktigt vad Finanspolitiska rådet säger. Förstår du deras kritik?

– Jag tycker nog inte som Finanspolitiska rådet, att det skulle vara läge att kraftigt höja skatterna, eller säga upp många lärare, undersköterskor eller läkare.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson missar däremot inte tillfället att slå på regeringen.

– En rättmätig och träffsäker kritik, säger han.

 

K-G BERGSTRÖM: Örfil efter örfil mot finansministern

 

Allvarligt läge

Men särskilt alarmerande är det inte att regeringen är allt för släpphänt med finanserna, enligt Harry Flam. Då är de stora klyftorna på arbetsmarknaden allvarligare. Arbetslösheten bland utrikes födda ligger uppemot 20 procent, medan arbetslösheten bland inrikesfödda ligger under fyra procent.

– Det är brådskande, det är ett allvarligt läge. Det är kanske det största problemet vi har, inte bara ekonomiskt, säger Harry Flam.

Konsekvenserna är såväl sociala, ekonomiska som politiska, enligt Flam.

Fler enkla jobb och lägre löner, under de minimilönerna som gäller i dag, är några av rådets recept till politikerna.

Magdalena Andersson håller med om problemen, men inte om medicinen.

– Det vi kan göra är att göra det billigare för arbetsgivare att anställa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Där har vi olika former av anställningsstöd och dem tittar vi just över för att det ska bli lättare men också attraktivare för arbetsgivare att anställa, säger hon.

Fast Liberalernas ledare Jan Björklund anser att lägre löner är nödvändigt. Annars kommer vi att ha tiotusentals bidragsberoende som inte kommer in på arbetsmarknaden i många år framöver, enligt honom.

I rådets rapport uppmanas Magdalena Andersson att ta bort arbetslöshetsmålet om lägst arbetslöshet i EU till 2020.

– Det vore mer ändamålsenligt med sysselsättningsmål för utsatta grupper i stället, säger Flam.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag