Magdalena Andersson tveksam till V i regering

Statsminister Magdalena Andersson är tveksam till att bilda regering med Vänsterpartiet efter valet.
Foto: DANIEL COSTANTINI/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Magdalena Andersson är tveksam till att bilda regering tillsammans med Vänsterpartiet.

Detta efter de uppmärksammade bilderna från Almedalsveckan där riksdagsledamöter från V syns vifta med den terrorstämplade organisationen PKK:s flagga.

– Vänsterpartiet har riksdagsledamöter som har stått och viftat med PKK-flaggor. Det är inte så man bygger regeringsduglighet, säger hon till Göteborgs-Posten.

Under Almedalsveckan publicerades flera bilder där tre riksdagsledamöter från Vänsterpartiet – Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas – syns vifta med de kurdiska organisationerna PKK:s, YPG:s och YPJ:s flaggor.

Detta skapade stor uppmärksamhet då PKK är terrorstämplad av bland annat Sverige, EU, Turkiet och USA.

Delgado Varas sa då att handlingen inte hade godkänts av partiledningen sedan innan, men att hon antog att den var godkänd då V tidigare fattat kongressbeslut om att PKK inte ska vara en terroriststämplad organisation.

Anderssons kritik: Visar inte regeringsduglighet

Nu rapporterar GP om att agerandet kan få konsekvenser om Magdalena Andersson (S) får förtroendet att bilda regering efter valet.

– Jag kan säga så här, Vänsterpartiet har riksdagsledamöter som har stått och viftat med PKK-flaggor. Det är inte så man bygger regeringsduglighet, säger Andersson till GP.

Hon påpekar dock samtidigt att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har samarbetat bra i många år, bland annat mellan 2014-2018.

– Och vi har också i vår genomfört en fantastisk reform med bland annat V så att de sämst ställda pensionärerna kan få mer i plånboken och klara vardagsekonomin. Det har gått bra utan att V har suttit i regeringen, säger Andersson.

Stenevis kritik mot S ord om ”områden med utomnordisk majoritet”

Statsministern backar Ygemans uttalande om utsatta områden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.