Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hallengren efter Dadgostars troll-angrepp: ”Magstarkt”

Oförändrat läge • Nyval • Talmansrundor.
Lena Hallengren.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nooshi Dadgostar.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Magdalena Andersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Statsminister Stefan Löfven står inför en misstroendeomröstning på måndag.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör och Jämställdhets- och bostadsminister.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Socialdemokraterna har redan börjat planera för extraval, rapporterar Aftonbladet

– Vi är inte oroade för extraval. Vi har en välfungerande partiorganisation för det, säger en S-källa till tidningen. 

Samtidigt anklagar V-ledaren Nooshi Dadgostar regeringen för att förhala förslaget om marknadshyror. 

Nu ryter socialminister Lena Hallengren (S) ifrån.

– Hennes uttalande är totalt felaktigt och ett påstående som är helt taget ur luften.

På måndag röstar riksdagen om regeringen Löfvens framtid. Om regeringen röstas ned kan de bli talmansrundor eller extraval. 

Men Socialdemokraterna har redan börjat förbereda för extraval, rapporterar Aftonbladet. Något som statsminister Stefan Löfven (S) även har möjlighet att utlysa innan riksdagsomröstningen. 

S har kontaktat reklambyrå för kampanjmaterial

En reklambyrå som S tidigare har anlitat har kontaktats för att trycka upp kampanjmaterial och sommaren bemanning på partikansliet har säkrats upp, rapporterar Aftonbladet. 

Extraval ska hållas inom tre månader inom tre månader efter att det blivit bestämt. 

– Vi känner ingen oro inför det. Men ett nytt val kommer inte att förändra det parlamentariska läget alls, mer än att Liberalerna åker ut. Att få ihop en ny regering kan dock bli svårt och ta tid, säger en annan S-källa till Aftonbladet.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tror inte att statsminister Stefan Löfven kommer kunna stoppa måndagens misstroendeomröstning. 

Hon menar att regeringen försökt fördröja förslaget om fri hyressättning så att det ska komma så sent under mandatperioden att extraval inte blir aktuellt. 

– Regeringen skulle lagt fram detta för ett år sedan. Nu har de förhalat det för att ”trolla” oss, så att säga, säger hon i Sveriges Radio P1 Morgon. 

Nu säger Lena Hallengren (S) till Aftonbladet att Dadgostars uttalande är ”magstarkt”.

 – Jag tycker att det är så magstarkt att göra den typen av uttalanden.

Enligt Hallengren har regeringen inte förhalat förslaget, utan haft fullt upp med att hantera pandemin. 

– Vi har arbetat mycket hårt hela den här mandatperioden med att förverkliga den politik som vi är överens om. Trots att pandemin tagit mycket plats har vi gjort mycket, det vill jag understryka. Jag reagerar starkt på att hon ger en bild av att vi förhalat något och tänker bort pandemin, säger Hallengren till Aftonbladet.

S vill lösa krisen

Statsminister Stefan Löfven och regeringen har menat att ”föra samtal” under helgen för att försöka lösa den politiska krisen innan måndagens misstroendeomröstning blir av.

– Vi kommer arbeta med det här före måndag, blir det en misstroendeomröstning då så kommer vi fortsätta jobba efter det, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i SVT:s Morgonstudion

Enligt Andersson tycker V och S samma sak om marknadshyror, och ifrågasätter varför krisen ens uppstått.

– Marknadshyror ska vi inte ha. Nu finns inget förslag alls som regeringen tagit fram. 

Fri hyressättning i nyproduktion är ändå inte förhandlingsbart, säger Liberaleras ledare Nyamko Sabuni till Ekot. 

– Det är inte förhandlingsbart det som står i januariavtalet. Det viktigaste är att vi löser de problem som vi har på svensk bostadsmarknad i dag. 

Liberalerna kommer rösta för Stefan Löfven på måndag – så länge han hedrar januariavtalet, enligt Sabuni.

Ifrågasätter V:s beslut

Magdalena Andersson ifrågasätter det misstroendevotum mot statsminister Stefan Löfven som väntas ske på måndag – med den allvarliga situation som landet befinner sig i. 

– Här behöver vi alla verkligen fundera på hur vi kan lösa den här situationen och ta ansvar för landet. 

Än inte finns något förslag till riksdagen om marknadshyror, utan enbart en utredning som misstroendevotumet grundar sig på, vilket Andersson är kritisk till. 

Statsminister Stefan Löfven står inför två alternativ om han fälls i måndagens misstroendeomröstning: extraval, eller talmansrundor.

Stefan Löfven bekräftar på en presskonferens på fredag lunchtid att regeringen kommer arbeta för att ”undvika politisk kris”. 

– Folket i landet vill inte ha det. Vi ska ha fokus på att få ner smittan och återgå till det normala. Vi ska fortsätta bygga välfärden, så vi får en bra omsorg, ännu bättre sjukvård och ännu bättre skola. Att undvika kris måste naturligtvis vara prioritet.

”Fokusera på de problem som finns”

Enligt Andersson är ett extraval ett ”stort åtagande” och hon är inte säker på att det är det som svenska folket ”längtar efter i den här situationen”. 

Andersson manar på att hellre fokusera på att lösa de problem som finns: pandemin och den ekonomiska nedgången – i stället för en regeringskris. 

– Vi borde hellre arbeta aktivt för att lösa problemen i Sverige i stället än åt att ha politisk kris.

MP-språkröret: Vi kan hitta en lösning

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi tror likt Magdalena Andersson att det kan gå att hitta en lösning innan måndagens misstroendevotum. 

– Vi kan hitta en lösning om vi få den möjligheten att göra det, säger hon till Sveriges Radio. 

– Jag hade hoppats att Vänsterpartiet skulle göra det möjligt för oss att just gå igenom processen och hitta ett sätt i detta och göra alla nöjda. 

Dadgostar tror misstroendeomröstning blir av

Dadgostar menar att Vänsterpartiet var tydliga med att man inte skulle stödja januaripartiernas förslag om fri hyressättning.

– Det sa vi för två och ett halvt år sen. Och jag har försökt lösa det här i två och ett halvt år och ändå har de avvisat alla mina försöka att prata om en lösning. Och då har vi hamnat där vi har hamnat, säger Dadgostar i TV4 Nyhetsmorgon.

Svenskarna om det politiska läget: ”Det är lite rörigt”

På måndag kan statsministern fällas och Sverige kan få ett extraval.

Regeringskrisen i Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.