Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tio miljarder extra för att hantera pandemin

Senaste nytt.
Magdalena Andersson och Lena Hallengren vid ett tidigare tillfälle.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson, S.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

På en pressträff presenterar regeringen nya insatser för att hantera pandemins konsekvenser. Nästa år tillförs ytterligare nästan 10 miljarder till detta arbete.

Pressträff med Magdalena Andersson och Lena Hallengren

– Brist på pengar ska inte stå i vägen för att skydda människors liv och hälsa, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Hon framhåller att regeringen redan tillfört kommuner och regioner stora resurser för sådant som testning och smittspårning.

– Den enskilt viktigaste åtgärden för att rädda liv och hindra smittspridning är vaccinationerna, säger socialminister Lena Hallengren (S), och berättar att regeringen bland annat nu tar höjd för att köpa det vaccin som behövs.

Regeringen betonar också att ansvariga myndigheter behöver ha en fortsatt hög beredskap avseende pandemin.

Vid ett eventuellt försämrat läge kan det behövas förnyad tillsyn från länsstyrelserna och kommunerna, vilket regeringen också avsätter medel för.

Vad gäller socialförsäkringen fasas flera åtgärder ut, eftersom mer än 70 procent av den vuxna befolkningen nu är vaccinerad. Bland annat gäller det kompensation för karensavdrag, uppskjutet krav på läkarintyg och ersättning till personer i riskgrupp.

När det gäller stöden för att rädda jobb och företag har de haft effekt, enligt finansminister Magdalena Andersson. Konkurserna har förutom några enstaka månader våren 2020 varit lägre under pandemin.

Nu har svensk ekonomi återhämtat sig, säger hon.

 – Det gör att det finns en anledning att förändra hur vi nu ska stötta ekonomin, säger Andersson.

– En del av direkta stöden fasas ut, medan andra kommer att finnas kvar eller arbetas om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.