Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magdalena Andersson: Jag har rökt marijuana

Magdalena Andersson (S) föreslås som ny partiledare för Socialdemokraterna.
Foto: JESSICA GOW /TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik
Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS

Magdalena Andersson lär bli Socialdemokraternas nya partiledare.

Under morgonen grillades hon i P1 av programledaren Henrik Torehammar – som bland annat frågade i fall Andersson testat droger. 

– När jag var yngre och bodde utomlands prövade jag att röka marijuana, blev svaret. 

På onsdagen nominerade Socialdemokraternas valberedning Magdalena Andersson som ny partiledare. Samtliga 26 partidistrikt har föreslagit henne, och flera toppolitiker ger henne sitt stöd.

Under torsdagsmorgonen intervjuades finansministern i P1 Morgon och SVT:s ”Morgonstudion”. För radion fick hon svara på flera ja eller nej-frågor, ställda av programledaren   En av dem gällde om hon anser att Sverige haft en för hög invandring.

– Har man väldigt många asylsökande kan det vara svårare med integrationen. Det gör att människor riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet och man får sociala problem, svarade hon.

Vill minska efterfrågan

En annan handlade om narkotikabruk. Hon sa i går på en pressträff att polis och rättsväsende måste vara hårdare mot de som köper olika droger. Hon är emot att avkriminalisera cannabis.

– En sak vi behöver diskutera är den efterfrågan som finns på droger. Det är drogmarknaden de här gängen slåss om. Det är viktigt att man inte ser mellan fingrarna om det luktar konstigt från någon tonårings rum.

Hon sa att hon vill att föräldrar agerar, men svarade inte på om hon skulle anmäla sina egna barn om de rökte cannabis.

Hon medgav samtidigt att hon själv testat.

– Ja, när jag var yngre och bodde utomlands har jag provat att röka marijuana.

Väljs vid kongress

För SVT Nyheter utvecklade den tidigare Handelsstudenten sin syn på hur gängbrottsligheten ska motverkas.

– Vi måste diskutera om man lär sig tillräckligt bra svenska på förskolan, funkar vårt skolsystem med att fånga upp de ungdomar som kanske är på glid och behöver mer stöd.

S väljer ny ledare på kongressen i början av november. Stefan Löfven kommer sedan att begära sig entledigad som statsminister. En ny regeringschef ska sedan släppas fram av riksdagen.

Konstig stämning i riksdagen efter felsägningen: ”Förlåt” 

Här tvingas Magdalena Andersson be om ursäkt till talmannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.