Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magdalena Andersson i samtal med FN-chefen

Frågorna Magdalena Andersson ställer sig om städfirman
Statsminister Magdalena Andersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN:s generalsekreterare António Guterres.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Andersson (S) har för första gången sedan hon valdes till statsminister pratat med FN:s generalsekreterare António Guterres. Samtalet handlade om säkerhetsläget i Europa, klimatförändringarna och pandemin.

”Jag underströk för Antonio Guterres att Sverige fortsatt kommer vara starkt engagerat inom FN för att lösa globala utmaningar. Vår säkerhet och vårt välstånd bygger vi bäst i samarbete med andra och globala utmaningar kräver globalt samarbete”, säger Magdalena Andersson enligt ett pressmeddelande.

I texten betonas det hur viktigt FN är för Sverige som samarbetspartner i humanitära frågor, fattigdomsbekämpning, klimatförändringar och hållbarhet, jämställdhet samt folkrätt och mänskliga rättigheter.

Portugisen Guterres tillträdde som generalsekreterare 2017 och har precis inlett sin andra mandatperiod, som sträcker sig över fem år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.