Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magdalena Andersson får kritik av expertråd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Oscar Julander

Finansminister Magdalena Andersson, S, presenterade häromdagen dystra prognoser för svensk ekonomi och jämförde situationen med en "tom lada". 

Men nu slår Finanspolitiska rådet hål på den bilden. 

"Rådet anser att finanspolitiken under krisen i huvudsak har varit välbalanserad", skriver rådet i ett pressmeddelande.

Statens finanser är i dåligt skick och överskottsmålet kommer inte att kunna nås under denna mandatperiod.

Det hävdar finansminister Magdalena Andersson (S) som i måndags presenterar nya prognoser för Sveriges ekonomi.

– Det har blivit väldigt tydligt att ladan är helt tom. Det är inget dukat bord vi kommer till – det är helt avskrapat, sa hon då. 

Finanspolitiska rådet: Inte "tomt i ladorna"

Nu får hon muthugg av Finanspolitiska rådet som inte tycker att det är tomt i ladorna.

"Rådet anser att finanspolitiken under krisen i huvudsak har varit välbalanserad", skriver rådet i ett pressmeddelande.

"I ljuset av den långa lågkonjunkturen bedömer vi att de offentliga finanserna är i gott skick, särskilt jämfört med andra länder", tillägger rådet, med ekonomiprofessor John Hassler som ordförande.

Rådet ser inte heller någon anledning att skjuta fram överskottsmålet på 1 procent i de offentliga finanserna.

"Att nu ytterligare försena återgången utan stabiliseringspolitiska motiv skadar finanspolitikens trovärdighet", skriver rådet.

Tycker att överskottsmålet bör ligga kvar

De konstaterar också i sin presentation  att en återgång till överskott efter en djup lågkonjunktur är politiskt krävande och att permanenta skattesänkningar försvårar återgången ytterligare. 

Råder anser att överskottsmålet bör ligga kvar. 

"Svårigheter att nå målet är inte skäl att sänka målet och överskottsmålet innebär inte att statsskulden försvinner", skriver rådet i sin presentation.

Magdalena Andersson: Kritiken felriktad

Magdalena Andersson tycker att kritiken är felriktad. Skälet till att det kommer att ta tid att komma tillbaka till överskottsmålet är den tidigare regeringens politik, anser hon enligt TT.

– Regeringen genomförde de senaste åren stora ofinansierade skattesänkningar trots att konjunkturen återhämtat sig. Att låna till skattesänkningar som man gjorde i förra årets budget var inte lämpligt. Men givet läget i statsfinanserna tycker jag att det vore obalanserat att i det här läget genomföra ett mycket stort besparingspaket som ytterligare skulle kunna försämra kvaliteten i skolan, sjukvården och äldreomsorgen, säger Andersson till TT.

Delar du rådets uppfattning att ni bryter mot det finanspolitiska ramverket om ni inte försöker nå överskottsmålet när ekonomin är i balans?

– Vi bryter mot överskottsmålet i dag och vi har gjort det de senaste åren eftersom den borgerliga regeringen genomfört ofinansierade skattesänkningar. Nu är frågan hur snabbt vi ska ta oss tillbaka till statsfinanser som är förenliga med målet. Finanspolitiska rådet tycker att det är viktigt att vi lägger ett stort besparingspaket nu för att täcka igen för den borgerliga regeringens skattesänkningar så att vi når målet 2018. Jag tycker att det är mer balanserat att ta en lugnare bana, säger hon till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.