Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magdalena Andersson: ”Det mest beska pillret”

”Absolut det mest beska pillret som finns i januariavtalet”
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND /STELLA PICTURES FREDRIK WENNER

I onsdags släpptes regeringens första budgetproposition sedan januariöverenskommelsen. 

Stora skattesänkningar och en slopad värnskatt har lett till kritik mot Socialdemokraterna – som man menar kommer längre och längre bort från sina väljare. 

– Det är ingen hemlighet att vi hade kunnat lägga välfärdspengarna på kommun och landsting om vi hade haft en socialdemokratisk regering, säger finansminister Magdalena Andersson i SVT:s Agenda. 

I onsdags släpptes regeringens första budgetproposition sedan januariöverenskommelsen. Trots att många delar av budgeten redan var känd, har den i efterhand kritiserats för sina brister.

Kritiken gäller bland annat dubbla budskap gällande miljö och klimat – där regeringen säger att de rekordsatsar men samtidigt ger fossila skattelättnader för bland annat dieselfordon och inrikesflyg. 

Men experter har även förutspått att Socialdemokraterna, genom den gemensamma budgeten, kommer längre i från sina väljare. Kritiken handlar bland annat om den slopade värnskatten – som man menar kommer öka inkomstklyftorna och endast gynna höginkomsttagarna. 

– Jag håller inte med i den analysen. Många av dem punkter vi hade med när vi gick till val finns även med i budgeten, säger Magdalena Andersson i SVT:s Agenda. 

Sänker skatterna med 13 miljarder

Inför valet 2018 utlovade Socialdemokraterna under sin valkampanj att man i den nya budgeten inte kommer att sänka skatterna – ändå sänker man nu skatterna med 13 miljarder kronor. 

– Nu ingick vi ju januariavtalet. Det är ingen hemlighet att vi hade kunnat lägga välfärdspengarna på kommun och landsting om vi hade haft en socialdemokratisk regering. 

En av de överenskommelser som ingår i januariavtalet är just slopandet av välfärdsskatten. 

– Det är absolut det mest beska pillret som finns i januariavtalet. Samtidigt finns flera av Socialdemokraternas punkter, bland annat föräldraveckan finns, med. Det glömmer man lätt bort. 

Centerpartiet vinnare

Centerpartiet har beskrivits som vinnare av regeringens budget då de, tillsammans med Liberalerna, gått samman med regeringen för att lägga fram budgeten. 

– Det är en enorm omställning för mig som borglig politik. Samtligt ser vi nu att vi kan genomföra en borglig, liberal, politik genom det här samarbetet. 

Det är bland annat en skattesänkning mot boende på landsbygden som Centerpartiet fått i genom i höstens budget. 

– Det är en otrolig skillnad mellan de som bor i storstäderna och de som bor på gles- och landsbygd. Samtidigt som man betalar högre kommunalskatter så får man samtidigt sämre service. Nu börjar vi sätta stopp för det. 

Höstbudgeten presenterades i onsdags - värnskatten slopas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.