Onsdagen bjöd på en rad dramatiska och unika händelser i svensk politik, med valet av landets första kvinnliga statsminister, som sedan begärde att få avgå bara timmar senare.
Det innan hon ens formellt hunnit tillträda.
– Det är fortfarande Stefan Löfven som är statsminister i en övergångsregering, sa Magdalena Andersson till en förbluffad korrespondent från Finland som undrade vem som egentligen styr landet.
”Fråga om respekt”
Enligt Magdalena Andersson ville hon genom beslutet att avgå undvika en situation där hennes legitimitet kan ifrågasättas. Hon säger att en koalitionsregering enligt praxis bör avgå om ett parti lämnar regeringen.
– För mig är det en fråga om respekt, säger hon.
– Jag har full förståelse för att detta kan framstå som väldigt rörigt. Det som har hänt är helt unikt. Att ett parti med öppna ögon röstade för en statsminister som man vill bilda regering med, sedan lämnar regeringen, säger Andersson.
Nu ska talmannen Andreas Norlén inleda processen att åter välja en statsminister, och han ska nu inleda nya samtal med partiledarna och ge ett nytt besked om vad som händer torsdag eftermiddag.
Det dramatiska beskedet om Anderssons hastiga sorti kom efter att Miljöpartiet strax innan lämnat besked om att de lämnar regeringen. Det efter att riksdagen röstade igenom högeroppositionens budget, som förhandlats fram av M, KD och SD.
– Det är första budgeten som förhandlats fram av ett högerextremt parti. Det är något vi djupt beklagar, säger Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet.
MP: ”Upprörda”
MP-beslutet att lämna regeringen kommer efter sju år i Löfvens regeringar.
De två miljöpartistiska språkrören skyllde det dramatiska avhoppet på Centerpartiet och dess ledare Annie Lööf, som valde att inte rösta på regeringsbudgeten trots att de fått igenom krav kring strandskydd och skogsägande.
– Vi är både överraskade och upprörda över Centerpartiets agerande, säger Per Bolund.
– Vi trodde att hennes motstånd mot Sverigedemokraterna var större än så, säger Märta Stenevi.
Men trots den upprörda stämningen meddelade språkrören sedan att de kommer att ge sitt stöd till Magdalena Andersson i en ny statsministeromröstning som nu väntar.
Samma besked kommer från Centerpartiet.
”Magdalena Andersson står för sitt ord att leverera på den överenskommelse vi har slutit och Centerpartiet kommer släppa fram henne som statsminister. Vi ser nu till, ännu en gång, att Sverige kan få en regering som inte är beroende av SD”, skriver Annie Lööf i en kommentar.
Även Vänsterpartiet är redo att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister igen.
”Överenskommelsen med Miljöpartiet och Socialdemokraterna gäller fortsatt. Det handlar om demokratiska principer för inflytande och samarbete mellan de partier som förväntas stödja regeringens politik, och om garantitillägg för de pensionärer som har lägst pension. Utifrån denna uppgörelse kommer vi att rösta gult till Magdalena Andersson i en ny statsministeromröstning”, skriver Nooshi Dadgostar på Facebook.
Källa: ”Ännu rörigare”
Nu kommer Magdalena Andersson på nytt söka stöd som statsminister, men den här gången för att bilda en socialdemokratisk enpartiregering.
Det blir, om Andersson lyckas bli återvald, den första rena S-regeringen sedan 2006, då Göran Persson förlorade makten.
Inom S är det tydligt att MP-beskedet inte tas emot med större bestörtning. Regeringskällor till Expressen uppger att MP:s sorti tvärtom kan innebära en ”nystart” och ge S större manöverutrymme att agera i en riksdag, där M, KD och SD är största konstellation.
Samtidigt förundras andra inom S över MP:s agerande, och ger uttryck för irritation över hur partiet skötte sitt avhopp.
– Nu blev en redan rörig situation ännu rörigare, säger en S-källa.