Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magdalena Andersson: ”Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa”

Hård kritik från M och L efter Expressens avslöjande om Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Magdalena Andersson har anlitat en städfirma vars vd uppger att de anställda inte har kollektivavtal.

Vd:n har tidigare dömts till skatteböter för ett upplägg med bluffakturor.

En av de städare som var vid adressen var efterlyst med ett lagakraftvunnet avvisningsbeslut.

Nu kommenterar Magdalena Andersson städskandalen:

– Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer.

Den 21 december höll statsminister Magdalena Andersson pressträff om de nya coronasrestriktionerna.

Samtidigt som hon talade inför pressuppbådet i Rosenbad utlöstes larmet i hennes villa i Nacka. Polisen ryckte ut till platsen.

En person, en ung kvinna från Nicaragua, saknade uppehållstillstånd i Sverige, hade ett avvisningsbeslut och var efterlyst. Hon är inte misstänkt för något brott och befinner sig nu på Migrationsverkets förvar.

Enligt uppgift till Expressen kom personerna som utlöste larmet från en städfirma. Vd:n för städfirman som statsministerparet anlitat uppger att han inte känner till händelsen. Han säger att han ibland hyr in personal från två olika företag men vill inte säga vilka det är.

– Det får de reda ut i sådana fall om de har gjort något fel. Det är inget som jag vet om i alla fall, säger han.

När du anlitar inhyrd personal, brukar du kolla bakgrund på dem då?

– Nej. Jag litar på det företaget jag anlitar personal ifrån. 

De som städar för dig, har de kollektivavtal?

– Nej. Det är inget kollektivavtal. Vi är med i Fora och sådant där, men inget kollektivavtal.

Andersson: Frågade om kollektivavtal

Nu kommenterar Magdalena Andersson Expressens avslöjande i ett sms via sin pressekreterare.

– Jag har avslutat alla kontakter med städfirman. De har vid flera tillfällen svarat jakande på frågan om de har kollektivavtal.

Statsministern fortsätter:

– Jag förutsätter nu att ansvariga myndigheter går till botten med det här och klarlägger vad som har hänt. I övrigt kommenterar jag aldrig min säkerhetssituation.

Åklagarmyndighetens presstjänst har på lördagen ingen kännedom om att någon förundersökning har inletts. Om en arbetsgivare anlitar personer som inte har rätt att vara i Sverige utreds det i normalfallet som brott mot utlänningslagen.

Städ-vd:n fick skatteböter

Företagets vd fick i en dom i kammarrätten år 2010 skatteböter på närmare 600 000 kronor för inkomståren 2006–2007.

Företaget hade betalat bluffakturor till olika underentreprenörer, och enligt kammarrätten var det klarlagt att pengarna i slutändan hade hamnat hos vd:n själv.

Han åtalades också för hanteringen med bluffakturorna. I tingsrätten dömdes vd:n till ett års fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han friades dock i hovrätten.

Han hävdade att fakturorna avsett verkliga kostnader för inhyrd städpersonal som tillhandahållits av en städrörelse företrädd av en kvinna vid namn Svetlana, vars efternamn han inte kom ihåg. Enligt hovrätten kunde det inte uteslutas att det gått till så som vd:n sagt.

Andersson: Kan råka ut för oseriösa aktörer

I sitt installationstal som statsminister beskrev Magdalena Andersson hur alla i Sverige ”måsta ta sitt personliga ansvar” för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

– Det är en skamligt välintegrerad del av vår ekonomi. Det ska var och en tänka på, som fixar husfasaden eller naglarna till orimligt låga priser, som beställer hemkörning av droger till en fest eller köper sex. Den som ägnar sig åt sånt är med och finansierar det våld som förgiftar vårt samhälle, sa Magdalena Andersson i sitt tal.

Nu säger statsministern i sin kommentar till Expressen att händelsen i hennes bostad pekar på ett problem som hon ”länge har pekat på”:

– Som många andra svenskar är jag noggrann med att det ska vara ordning och reda på de tjänster jag köper. Men att även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer och det visar att vi måste fortsätta genomföra ännu fler politiska åtgärder för att bekämpa olika former av fusk.Skatteverket: Rundar systemet

Pia Bergman, Skatteverkets expert på ekonomisk brottslighet, konstaterar att Magdalena Andersson inte har brutit mot några regler när en person som arbetade svart städar i hennes bostad.

– Däremot skulle jag som jobbar på Skatteverket och ser de här uppläggen säga att Magdalena numera är lagstiftare. Det lagstiftaren ska se över är den här typen av möjligheter att runda hela systemet och ändå genom statliga medel få rut- och rotavdrag, säger Pia Bergman.

Företaget som Magdalena Andersson anlitade behöver inte heller ha gjort något brottsligt, förutsatt att företaget lejde städare från ett annat företag med F-skattsedel, som i sin tur anlitat svart arbetskraft, förklarar Pia Bergman.

Kvinna gripen i statsministerns hem – anlitad som städhjälp

Kvinnan som greps i statsminister Magdalena Anderssons hem var anlitad som städhjälp, men var efterlyst och saknade uppehållstillstånd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.