Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magdalena Andersson: "Är helt oacceptabelt"

Finansminister Magdalena Andersson.Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/I

Finansminister Magdalena Andersson är arg.

Hon ser mycket allvarligt på det som avslöjats om de gömda pengarna i skatteparadisen.

– Nätet dras åt för möjligheterna att gömma pengar, säger Magdalena Andersson.

Storbanken Nordea är inblandad i skatteupplägget där förmögna kunder fått hjälp med att gömma undan pengar i brevlådeföretag.

Sveriges finansminister tycker att det är väldigt bra att detta har kommit fram i ljuset och att det visar hur viktigt det är med grävande journalistik.

– Man blir alltid arg när man hör sådant här. Det är helt oacceptabelt med skattefusk och skatteflykt, säger Magdalena Andersson.

Det är inte klarlagt om de som flyttat pengar till brevlådeföretag i skatteparadis gör något olagligt, så det vill finansministern inte uttala sig om. Men hon poängterar att hela det svenska systemet bygger på att alla är med och bidrar efter förmåga.

 

LÄS MER: Putin och al-Assad kopplas till hemliga dokumenten

 

"Det är uppseendeväckande"

– Men även om det inte är brottsligt så handlar det ändå om att människor lägger väldigt mycket tid och kraft på att inte betala skatt. Hela den svenska modellen bygger på att alla är med och bidrar och betalar skatt efter förmåga och att vi har en god tillgång på skolor, gratis universitetsutbildning och fri sjukvård, säger hon.

En av de fyra storbankerna i Sverige, Nordea, har varit inblandade. Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är uppseendeväckande och självklart utgår jag från att Nordeas ledning funderar igenom om det här är ett sammanhang som de vill synas i och om de tycker att det är bra för deras varumärke.

Är du oroad för att det här bara är toppen av ett isberg?

– Jag kommer självklart välkomna ytterligare avslöjanden. Det är bra när den här typen av information kommer till allmänhetens kännedom.

 

LÄS MER: Islands statsminister: Det är rent trams

 

"Nätet dras åt"

Skatteverket ska i höstbudgeten få extra resurser för att jobba aktivt mot personer och företag som försöker gömma pengar i andra länder, enligt Magdalena Andersson.

Ett avtal för informationsutbyte med de stora skatteparadisen är redan på plats och i nästa steg ska det automatiseras, vilket Magdalena Andersson tror kommer att ge Skatteverket ännu större möjligheter att få information om svenska tillgångar i dessa länder.

– Nätet dras åt för möjligheterna att gömma pengar, säger Magdalena Andersson.

Sparekonomen förvånad

Avanza banks sparekonom Claes Hemberg förklarar att det kan vara lukrativt för den som har väldigt mycket pengar och inte vill betala skatt att använda sig av ett så kallat brevlådeföretag.

– Tänk att du öppnar ett konto i Panama eller Bahamas eller någon annan exotisk plats och kallar det något annat. Du kan starta ett låtsasföretag som du säger ägnar sig åt bananplantering. Men så lägger du i stället dit pengar från stora fotbollsförsäljningar, säger han.

Claes Hemberg säger att Sverige och andra europeiska länder för inte länge sedan gav amnesti till de som frivilligt flyttade "hem" pengar som gömts i skatteparadis.

– Skattemyndigheterna i hela Europa har varit mycket generösa mot de här personerna, så när de ändå gör så här blir jag mycket förvånad, säger Claes Hemberg.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.