Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magda Rasmusson, 23, skänker sin lön

Magda Rasmusson, 23, utmanar andra toppolitiker att skänka sitt riksdagsarvode.Foto: Jens L'Estrade

Här är riksdagsledamoten som utmanar andra toppolitiker att skänka sitt riksdagsarvode till Röda korset:

Magda Rasmusson, 23, språkrör för Grön Ungdom, skänker ett månadsarvode: 61 000 kronor.

– Det blir årets mest välspenderade pengar, säger hon.

Magda Rasmusson har som riksdagsledamot och språkrör för Grön Ungdom under lång tid engagerat sig i migrationsdebatten och argumenterat för öppna gränser.

Nu skänker hon sitt riksdagsarvode till Röda korset.

– Med det höga riksdagsarvodet som vi har i dag känns det självklart att försöka göra det man kan. Jag tycker för övrigt att arvodet är för högt, säger hon.

Magda Rasmusson utmanar andra riksdagspolitiker och ministrar att göra detsamma. Bland de statsminister Stefan Löfven, som har ett månadsarvode på 160 000 kronor.

– Jag vet att det finns många i riksdagen som brinner för de här frågorna och det vore häftigt om de 349 ledamöterna nu var med och bidrog. Oavsett vad man tjänar kan man vara med och bidra, det kan handla om tid eller kläder till exempel. Många bäckar små, fortsätter Magda Rasmusson, som nu ska försöka övertyga sina riksdagskollegor att också avstå ett månadsarvode.

"Började gråta"

Precis som många andra reagerade hon starkt när hon såg bilden på treåriga Aylan på Expressens förstasida i går.

– Jag började gråta. Det är fasansfullt att se. Jag tror ingen människa lämnas oberörd av de här bilderna, konstaterar hon.

Samtidigt är hon rörd över det engagemang som många människor nu visar i praktisk handling.

– Det är imponerande.

Så kan du göra för att hjälpa i Expressen och Röda korsets insats #jagvillhjälpa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.