Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magda Gads svar på läsarnas frågor om striderna i Irak

Varje dag skriver Magda Gad om vad hon ser i bland annat Mosul. Foto: Magda Gad
I en livesändning på Facebook svarade hon på läsarnas frågor om striderna i Irak. Foto: Magda Gad

Frigörelsen av Mosul har pågått sedan oktober. Magda Gad har varit där sedan det började.

Under en livesändning på Facebook svarade hon på frågor som kom in från läsarna.

– Just nu ser jag inte något slut på det här, säger hon.

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad har besökt flera av världens farligaste platser under sina år som journalist. Under den senaste tiden har hon rapporterat från Irak – där hon följt kriget mot terrorgruppen IS.

Under fredagskvällen sände Magda Gad live på Facebook från fronten i den irakiska staden Mosul. Där besvarar hon läsarnas frågor i kommentarsfältet om situationen i Irak och hur det är att befinna sig på plats.

Magda Gad besvarar läsarnas frågor

Under livesändningen ställdes många frågor. Här är några av dem – och Magda Gads svar.

Vad är ditt tips till svenska politiker när det gäller IS-krigare som åker tillbaka?

– Jag tycker att det är felaktigt som Sverige resonerar att man kan rehabilitera ”IS-återvändare”. Det polisen gör här på plats är att prata med de som har varit IS. Man måste utreda alla som har varit med i den här terrorn, lagföra och ställa dem inför rätta.

Finns det många svenskar som strider för IS?

– Jag har inte varit i något område där någon har pekat ut en svensk. Men folk säger att det finns många från Europa och att man inte kan identifiera alla.

 

LÄS OCKSÅ: Magda Gads tidigare svar på läsarnas frågor

 

Hur långt ifrån IS befinner du dig?

– Det är olika från dag till dag. Ibland är jag där striderna är. Ibland är jag 500 meter bort.

Fruktar du för ditt eget liv?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Vi ska alla dö en dag, det här är det jag vill göra med mitt liv. Det här är mitt kall. Jag vill berätta om vad som händer här, och jag vet att det jag gör med de dagar jag har är viktigt. Mitt liv känns helt irrelevant att diskutera i jämförelse med de civila som inte är här frivilligt.

Ser inget slut på kriget

Hur är tillgången till internet?

– Om man befinner sig där striderna är har man internet när det finns nät. Men om man är i IS-områden har man inte tillgång till det. Alla måste montera ner sina paraboler och skrota dem. IS skär av all kontakt med omvärlden. De vill indoktrinera folk med sin egen lära. Om man lever under IS får man inte ha parabolantenn, mobiltelefon eller internet. Hittar de någon person som använder Facebook i området kan de dödas.

Hur fungerar sjukvården?

– Inne i Mosul finns inga fungerande sjukhus för civila. I östra Mosul finns ett fältsjukhus med få resurser. Det var menat att bara ta emot skadade soldater. Men det är lika många soldater som civila som skadas. De tar sig också till fältsjukhuset för att få hjälp.

 

LÄS OCKSÅ: Den lilla pojken föddes i striden

 

Tar det slut någon gång?

– Jag har ingen aning. Just nu ser jag inget slut på det här. Fronten ligger i princip still inne i Mosul. I går sprängde IS bomber i ett område som befriades för två månader sedan. Ser man till Irak som helhet så har stora områden väster och norr om Bagdad befriats från IS. Men det sprängs fortfarande bomber varje dag i Badghdad. Det är ett väldigt stort problem som världen måste ta på största allvar.

Vad kan man göra i Sverige för att hjälpa till?

– En sak ni kan göra är att engagera er, demonstrera, dela information och väcka opinion.

Varför flyr folk från lägren?

– Man måste ta valet om man ska stanna hemma och kanske bli sönderbombad eller fly. Men många klarar inte den flykten. En dag i lägret blåste det storm och vissa hade blåst sönder. Barn grät och sa ”Vi kan inte sova, vi fryser”. Barn hjälper till att bygga läger i diken för att inte få in vatten i tälten.

Rapporterar från kriget i Irak

Magda Gad har rapporterat från flera olika städer i Irak.

Förra året utsågs Magda Gad till Årets journalist. Hon har också tilldelats Cordelia Edvardson-priset i år. Hon är dessutom nominerad till Årets röst av Stora Journalistpriset, där vinnaren kommer att koras den 23 november.

FÖLJ MAGDA DAG FÖR DAG - LÄS HENNES DAGBOK FRÅN IRAK UNDER DECEMBER HÄR.