Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magda Gads mest gripande berättelser

Här är Magda Gad på plats i Irak under arbetet med ett av sina reportage. Foto: Expressen / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Magda Gad besökte bland annat slummen i Bukarest. Foto: Christoffer Hjalmarsson
Magda Gad delar ut pris på guldbaggegalan. Foto: SVT

Expressens Magda Gad är journalisten som reser till platser som präglas av krig och död.

Hon har vunnit Stora Journalistpriset 2017 i kategorin ”Årets förnyare” och på måndagskvällen delar hon ut pris på guldbaggegalan.

Här är fyra av hennes mest uppmärksammade – och älskade – reportage från världen och Sverige.

1. Dagboken från Mosul och Raqqa

Magda Gad har belönats med Stora Journalistpriset 2017 i kategorin "Årets förnyare" för sina dagböcker från fronten mot IS i Mosul i Irak och Raqqa i Syrien. Dagboken har nått över 120 000 följare bara på Facebook och juryns motivering löd:

"För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten och förnyar krigsjournalistiken i en folkbildande och ständigt pågående dialog."

Fram till hösten 2017 rapporterade Magda Gad innifrån Raqqa, IS fäste i Syrien. Dit tog hon sig som första svenska journalist. 

Läs Magda Gads dagbok från Raqqa.

 

Innan dess hade Magda Gad rapportet från Mosul i norra Irak under ett år. Bland annat kunde hon berätta om när IS besegrades.

Läs Magda Gads dagbok från Mosul.

 

"Halshuggaren" Falah Aziz. Foto: Expressen.

När hon var i Irak kunde hon också berätta om den irakiska polisens kirgsbrott mot IS-fångar. Hon pratade bland annat med Falah Aziz, som skurit huvudet av 50 levade människor och kallar sig själv för halshuggaren. 

LÄS REPORTAGET: Unika filmer avslöjar krigsbrotten – polisen halshugger IS-fångarna

2. Därför kommer tiggarna

I reportageserien ”Därför kommer tiggarna” som publicerades i november förra året fick vi bland annat möta människorna som lever i helvetesgränden i Bukarest. Magda Gad tillbringade sju veckor i Livezilor Alley, där människorna bor tillsammans med feta råttor i översvämmade källare och fallfärdiga femvåningshus.

 

Läs om livet i Livezilor, Bukarest – en plats för de levande döda

 

En av dem hon mötte var Marin, 27. Han är pappa till femårige Antonio och går på heroin för att orka med. Hans mamma, syster och svåger har rest till Spanien i ett försök att undkomma slummen. Där tvingas de stjäla.

– Folk härifrån reser runt i Europa, Magda. Dom är inte bara i Sverige. När dom hör att det är bra på en plats så åker dom dit, om det finns pengar och om straffen är låga, förklarade Marin för Magda Gad.

 

 

Marin, 27, har levt ett hårt liv. Foto: Christoffer Hjalmarsson

 

I staden Crovu mötte hon fyrabarnsmamman Cristina Gaman och hennes familj. Cristina Gaman och maken hade lyckats ta sig till Sverige, där de stannade i städerna Mariefred och Strängnäs. Samtidigt fick barnen bo hos sin farmor och farfar – båda alkoholister.

 

Läs om resan från Rumänien till Strängnäs: En berättelse om tiggeri, slavlöner och naiva svenskar

 

I Sverige fick paret bland annat arbeta med att sälja hantverk. Något som de själva sade att de inte fick några pengar för.

– Det var ett väldigt hårt liv i Sverige, vi fick ett mål mat om dagen, resten åt vi från soporna som kastades bakom Coop på kvällarna, maten i butikerna var alldeles för dyr för oss, berättade Cristina Gaman.

 

 

Magda Gad besökte slummen i Bukarest under sju veckor. Foto: Christoffer Hjalmarsson

 

Reportageserien skapade debatt i Sverige och omnämndes särskilt när Expressen fick Wendelaprisets hedersomnämnande i år. Även fotografen Christoffer Hjalmarssons bilder fick stor uppmärksamhet.

3. Magda Gad i Bagdad – världens dödligaste stad

Bland skott och bomber levde Magda Gad i Iraks huvudstad i Bagdad – världens dödligaste stad. Där är risken större att drabbas av terrordåd än i den IS-kontrollerade staden Mosul, där Magda Gad för övrigt tillbringat mycket tid under hösten och vintern.

 

Läs mer om platsen: ”När som helst kan vi sprängas till döds”

 

Spåren av terrordåden fanns över allt. Människor sopar upp sina anhöriga från gatorna som täckts av blod. Majoriteten av dem som dödades är muslimer.

 

 

Spåren av terrordåden syns över allt. Foto: Magda Gad

 

Så här beskrev Magda Gad själv känslan efter att ha lämnat staden:

När jag åker från Bagdad känns luften mellan mina fingrar annorlunda.

Iraks luft. Den har blivit svalare men den gömmer en större hetta.

Nu känner jag den inte bara som luften längs den 120 mil långa fronten mot IS.

Nu känner jag den även som luften som Bagdadborna lever i tills de sprängs till döds.”

 


Magda Gad reser till världens farligaste platser. Foto: Magda Gad

4. Det svenska utanförskapet

Magda Gad arbetar inte bara utomlands. I somras var hon av de som skrev ett reportage till Expressens hyllade serie ”Utanförskapet inifrån”. I Malmöområdet Seved – där några grabbar kunde göra området till sitt.

 

 

Expressens Magda Gad besökte området Seved i Malmö. Foto: Jonte Wentzel

 

Den vardag som Magda Gad mötte var fylld av droger och vapen. Knarkhandeln skedde öppet på gatorna – och ingen fick gola.

 

Här kan du fördjupa dig i Grabbarna på Seved – och staden som låter dem hållas

 

I ett kök i Malmö träffade Magda Gad Ricky. En man vars liv varit fullt av våld.

– Jag kommer ihåg en episod där jag sitter i bilen efter att jag satt pistolen mot nån och jag har pistolen på mig och jag känner mig rädd och äcklig. Jag tänker: "Vad fan gjorde du? Vad fan håller du på med?" Jag hör den här rösten inom mig, samvetet, men sen försvinner den för att jag kollar på pengarna, och då är det värt det, berättade han.

 

Gatorna i Seved har spärrats av med betongklumpar så att bilarna tvingas köra saktare och inte kommer fram överallt. Foto: Jonte Wentzel

 

5. Ukraina – det bortglömda kriget

Konflikten i Ukraina började år 2014 och efter det har tillvaron i östra Ukraina präglats av kriget. I fem dagar rapporterade Magda Gad och fotografen Christoffer Hjalmarsson från frontlinjen och där mötte de en hård miljö.

 

 

Konflikten i Ukraina - det bortglömda kriget. Foto: Christoffer Hjalmarsson

 

"Vissa säger att vi har stridit tillräckligt nu. Hur kan de säga så?"

 

Människor – civila – dog i striderna.

På en jordhög står en flicka som vill vara med sin pappa. Pappan ligger under jordhögen.

Lik har hittats i källare, människor pratar om apokalypsen, mammor har tagit upp vapen.

När mörkret faller åker jag mot frontens östsida, himlen tänds upp av raketer och marken skakar.

Det är krig i Europa. Ett krig som får pågå i tystnad.

 

 

Magda Gad och Christoffer Hjalmarsson rapporterade från Ukraina i fem dagar.