Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upplopp i lägren – fem IS-fångar har rymt

Enligt FN har 100 000 personer tvingats fly från sina hem.
En explosion i staden Qamishli. Ett dåd som IS tagit på sig.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

IS har tagit vara på den förlorade kontrollen och maktvakuumet i nordöstra Syrien – samma teknik som de har använt ända sedan 2003 i Irak – och sprängt en bilbomb i staden Qamishli. Efter det kunde fem IS-fångar fly från ett närliggande fängelse. I lägret al-Hol där IS-familjer hålls i förvar är det upplopp.

Instabilitet är det som gör att terrorrörelser kan ta plats – därför är stabilitet och fred det bästa vapnet mot terrorism.

Inte krig.

Inte ens när krig av statsledare kallas för ”Operation fredens källa”, som i detta fall.

USA:s president Trump har hotat med ekonomiska sanktioner, men Turkiets president Erdoğan har svarat att de får göra vad de vill – inget kommer stoppa hans operation. EU har ett medansvar till situationen då de har gjort en deal med Erdoğan om flyktingarna – att han inte ska släppa in dem i Europa. EU-länderna inklusive Sverige sitter nu i en utpressningssituation – fördömer de attacken är dealen med Erdoğan bruten.

Erdoğan hävdar att det är just för de 3,6 miljoner flyktingarna som finns i Turkiet som han skapar en ”säkerhetszon” i nordöstra Syrien, men enbart på tre dagar har hans invasion drivit 100 000 till på flykt och skapat en humanitär katastrof.

Enligt IRC har sjukhus tvingats stänga då de inte har möjlighet att ta emot alla skadade och det råder redan brist på rent vatten i flera landsbygdsorter i och kring Hassakha. Även Läkare utan gränsers sjukhus i Tal Abyad har tvingats stänga på grund av de turkiska bombningarna.

Fångar i Navkur-fängelset flyr under tumultet efter invasionen, enligt SDF.Foto: SDF / SDF

Civila på marken i nordöstra Syrien drabbas hårt. Från luften kommer flygbombningar och artilleri, från marken beskjutning från både turkiska armésoldater och deras fotsoldater från FSA, Fria Syriska Armén – en oppositionsgrupp mot president Bashar al-Assad som har begått grova krigsbrott och har samröre med al-Qaida och IS.

Det bor inte bara civila kurder i det här området utan även araber, yazidier, kristna assyrier, kristna syrianer med flera minoriteter. De har demonstrerat och krävt att det inrättas en flygförbudzon för att deras liv ska räddas.

Channel 4 gjorde i går ett inslag om en arabisk tvåbarnsfamilj som på en sekund slogs i spillror. En explosion dödade sonen och kapade dotterns ben. Hennes andra ben är fullt av splitter.

Erdoğans påstående om att han attackerar beväpnade PKK-miliser i en proportionerlig militär operation är alltså inte sant – en civil arabisk familj med två små barn är inte PKK.

I sociala medier syns även bilder av kurdiska familjer som springer med sina skadade barn över rökfyllda gator och mödrar som gråter vid nygrävda gravar. Och kristna bönar omvärlden om hjälp för att den sista kristna minoriteten inte ska drivas ut av islamisterna.

Enligt uttalande från turkiska försvarsdepartementet har 277 kurdiska gerillasoldater dödats men kurdiska officiella anger en mycket lägre siffra militära förluster.

Samtidigt bör vi blicka söderut genom öknen. I Deir Ezzor söder om Raqqah kontrolleras Syrien av helt andra grupper – SAA som är Bashar al-Assads regeringsstyrkor, Iranstödda Hezbollah som är en enormt resursstark milisarmé och Ryssland.

Kurdiska alliansstyrkorna SDF gick i går kväll ut med att de blev attackerade även från detta håll och alltså är inklämda mellan å ena sidan Turkiet och FSA från norr och å andra sidan SAA, Hezbollah och Ryssland från syd.

Denna uppgift har ännu inte gått att bekräfta, men om den stämmer har USA nu fått en anledning att göra något som de har intresse av i den här konflikten – attackera sin ärkefiende Iran.

Rapporterade direkt från Kabul efter Turkiets offensiv i Syrien.