Magda Gad i Raqqa.Magda Gad i Raqqa.
Magda Gad i Raqqa.
Kurdiska Pershmegastyrkor vid fronten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ALESSANDRO ROTA / STELLA PICTURES STELLA PICTURESKurdiska Pershmegastyrkor vid fronten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ALESSANDRO ROTA / STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Kurdiska Pershmegastyrkor vid fronten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ALESSANDRO ROTA / STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Nytt krig kan vara på väg till Irak

Publicerad

MAGDA GADS DAGBOK från Raqqa. Magda Gad har som första svenska journalist lyckats ta sig till Raqqa i Syrien. 

Min magkänsla har alltid styrt mig. Den har väckt mig på nätter, fått mig att packa väskor och en gång till och med att bygga ett hus.

Jag har lärt mig att lita på den, oavsett vad den säger och utan att jag förstår anledningen.

I förrgår natt höll den mig vaken till gryningen. “Ut”, sa den.

Och jag började kämpa emot för jag hade ju envist bestämt mig för att inget skulle få ut mig från nordöstra Syrien förrän jag var klar.

Dessutom är Syrien och Raqqa just nu inne i en avgörande fas. I söndags påbörjades slutoffensiven mot IS i Raqqa USA-koalitionen bombade 75 gånger på 48 timmar.

SDF hade innan det beskjutit sjukhuset i nordvästra delen av staden med en raket.

Civila hålls som mänskliga sköldar i just det här området.

Journalister förbjöds åka till Raqqa

Samtidigt som slutstriden inleddes förbjöds alla journalister att åka till Raqqah. De är inhysta på ett hotell i staden Kobane många timmar norr om Raqqa och tillåts inte jobba.

Journalisterna skickar frustrerade meddelanden till varandra, det har hela tiden varit dåligt tillträde till fronter vilket har tärt både på tålamod och begränsat medierapporteringen, “allt är förbjudet”, som en journalist sa. Men de som är på plats biter ihop och vill stanna för att rapportera om Raqqas fall.

Det kan ta en till två veckor, och efter det behöver staden rensas och säkras, vilket tar mycket längre tid.

Dessa dagar har det även kommit information om att USA och SDF ska ha gjort en överenskommelse med IS om att de ska få fri passage ut från Raqqa. Denna information har inte bekräftats utan tvärtom förnekats av SDF till BBC, men fortsätter ändå läcka ut.

Viktigt att bevaka

Att bevaka vad som nu händer i Raqqa är av stor vikt. Hur påverkas civila som är fast i staden av bombningarna? Vad händer med de omringade IS? Vem kommer styra staden efter fallet?

Även mitt mål var att stanna för att rapportera om detta. Men parallellt med bombningarna av Raqqa kände jag också att jag ville följa de civila i deras vardagsliv – berättelser som många gånger ger större djup och förståelse än en front.

Tyvärr är dock restriktionerna både vad gäller tillgången till Raqqa och till de civila så många, att jag till slut bestämde mig för att om journalister inte tillåts arbeta fritt och oberoende så är det bättre att lämna och informera läsarna om varför detta beslut har tagits.

Det har jag nu gjort.

Och jag trodde att det var det som min magkänsla ville säga mig.

Men det var nog även något annat.

Irakiska styrkor förbereder attack

Några timmar efter att jag i dag passerade gränsen från den kurdiska regionen i norra Syrien in till den kurdiska regionen i norra Irak kom information om att irakiska styrkor förbereder sig för att attackera kurdiska Peshmerga i oljerika staden Kirkuk samt norr om Mosul.

Detta troligen kommande krig har det pratats om ända sedan jag kom till Irak i juni 2016.

Sedan dess har Irak kommit att bli det som jag betraktar som mitt hem.

Och nu kom jag hem precis innan detta krigshot kom.

Det var nog det min mage försökte säga mig.

 

LÄS MER: Allt om Magda Gad – en samling av texter av och med Magda Gad 

Fakta Magda Gad

■ Flerfaldigt prisbelönad utrikesreporter och krigskorrespondent. På Expressen sedan 2015.

■ Född 1975.

■ Det senaste året i norra Irak, den närmaste tiden nära IS huvudstad Raqqa i Syrien.

■ Om sig själv: Jag är en utrikesreporter som springer åt andra hållet. Som reser dit andra journalister inte reser och stannar lång tid på plats. Som inte bara svarar på vad som har hänt utan också varför och hur det går för de drabbade. Kanske får du rent av läsa om en konflikt innan den bryter ut – eller hur den fortsätter påverka människor efter den avslutats.

Följ Magda Gad på Facebook

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida