Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mitt i krigszonen går kvinnor med Pradaväska

OVÄNTAT. "Att komma till Jemen var inte alls som jag hade tänkt mig", säger Expressens Magda Gad. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
SHOPPAR KLÄDER. Kvinnor på jakt efter nya kläder i shoppingcentret i Aden. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
INIFRÅN STÄNGDA LANDET. Expressens Magda Gad på plats i Aden, Jemen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Mitt första möte med Jemen var kvinnan som satt bredvid mig på flyget från Kairo till Aden. Hon var klädd i åtsmitande blåjeans, på sätet bredvid låg hennes Pradaväska med smink och Iphone, fötterna pryddes av högklackade Louboutinskor med svarta remmar och den rödlackerade sulan som är märkets signum. 

Prislappen för ett par sådana skor är ungefär femtusen kronor.

Innan vi landade i Jemen tog hon på sig en fint sydd abaya, försiktigt indragen i midjan så att hon fick en form, svart hijab och svart niqab. Louboutinskorna behöll hon på – vad man har för skor syns ändå inte under hellång abaya, men det klapprar trevligt med klackar – och Pradaväskan slängde hon över axeln. 

När hon tog steget ut i sitt hemland syntes bara de sminkade ögonen – eyelinern bättrade hon samtidigt som hon bytte om till heltäckande svart. 

MARKNADEN. En kvinna tittar på kläder på marknaden i Gamla stan i Sanaa. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Att attrahera män är förbjudet

Eyelinern ska helst inte dras utanför ögat utan enbart gå längs franskanten. Målar man vingar som sträcker sig ut från ögat anses det som att man har gjort sig till för att attrahera män – och att attrahera män är förbjudet. Många sminkar sig av denna anledning inte alls. 

En kvinna får bara ha en relation med den man hon är gift med. Inför andra män – med undantag för de manliga medlemmar som tillhör den närmsta släkten, som bröder, pappa och söner – får hon inte ens visa ansiktet. 

SHOPPAR KLÄDER. Kvinnor på jakt efter nya kläder i shoppingcentret i Aden. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

SAKNAR VATTEN. 17 miljoner lever i stor fattigdom och saknar mat och rent vatten. De två syskonen på bilden har flytt från Taiz till Aden. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Ur flygplanet kom inte bara kvinnor med lyxiga märkeskläder gömda under slöjor, utan även en ung kvinna med en vit hund som passagerarna började uppvakta. 

Att människor har hundar som husdjur i arabländer är mycket ovanligt och något jag inte hade väntat mig att se i Mellanösterns fattigaste och mest underutvecklade hörn. 

Mitt i katastrofen finns kaféer och nytvättade bilar

Men mitt i världens största humanitära katastrof – där 17 miljoner jemeniter inte har tillräckligt med mat och rent vatten – finns även asfalterade vägar, nytvättade bilar, bensinmackar, romantiska kaféer, berg som försvinner långt upp i himlen och stränder så vidsträckta att de skulle kunna vända hela landets ekonomi om folk började semestra här. 

BILAR OCH AFFÄRER. Mitt i världens största humanitära katastrof finns även asfalterade vägar och nytvättade bilar. Här en bröllopsaffär i Sanaa. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

SKYMNING I TAIZ. Mörkret kommer över Taiz. I katastrofens Jemen finns också berg som försvinner långt upp i himlen och vidsträckta stränder. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Lika stillastående som bergen är de konservativa traditionerna och klansamhället. 

Ett skämt som jag får berättat för mig är att om Allah tittade ner på jorden skulle han inte känna igen sig alls. Såvida han inte tittade ner på Jemen, för då skulle han känna sig som hemma. 

al-Qaida sida vid sida med koalitionen

I den här konservativa miljön, som saknar en stabil stat, har islamistgrupper, både shia och sunni, kunnat få viss folkligt stöd. Sunniextremistiska al-Qaida har kunnat utnyttja det maktvakuum som uppstått under kriget genom att erbjuda så enkla saker som städning av gatorna. 

Och vid fronterna mot houthierna – den grupp som kontrollerar områden i norra Jemen inklusive huvudstaden Sanna, och tillhör en gren av shiaislam – kan man hitta al-Qaida sida vid sida med den Saudiarabiskledda koalitionen som ytterst stöds av USA genom vapenexport, lufttankning av bombplan och underrättelsetjänst. 

IS-TECKNET. Några av soldaterna gör IS-tecken. Bland de soldater som strider med regeringen i Aden finns militanta islamitiska grupper som IS och al-Qaida. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

PÅ VÄG MOT FRONTEN. Soldater på väg mot fronten i Taiz. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

"Död åt USA, död åt Israel, seger åt islam"

Att sunniextremister direkt eller indirekt kan få stöd av en västallierad koalition beror på att sunniextremisterna precis som det sunnistyrda Saudiarabien strider mot houthierna, som är en fiende till väst. 

Houthiernas slogan är: ”Död åt USA, död åt Israel, seger åt islam”, rader inspirerade av Irans tidigare högste ledare Ayatollah Khomeini. De delar politik och ideologi med det shiastyrda Iran – det land som Donald Trump har kallat för ”en terroriststat” som sprider ”död, förstörelse och kaos” över hela världen.

 

LÄS MER: De går över krossat glas, skjuter och gör IS-tecknet