Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mitt hus finns inte kvar – det sprängdes i dag”

Magda Gad rapporterar från skolan i Hassakha dit civila sökt sig, där sover barnfamiljer på betonggolv efter att ha flytt undan bomber.
Jazia Ali och hennes Abdulaziz Jalwl är inlagda på sjukhus. Deras hem finns inte längre kvar – det är bortsprängt.Foto: Niclas Hammarström
En kurdisk soldat sårades i en attack från islamistmiliser när han försökte få ut skadade från Ras al-Ain.Foto: Niclas Hammarström
Trebarnspappan Sleman med dottern Hanan. De har flytt från Ras al-Ain och bor nu inte klassrum i Hassakha. Sleman säger att om de hade stannat så hade de varit döda nu.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

HASSAKHA, SYRIEN. Barnfamiljer som har flytt striderna i Ras al-Ain har tagit skydd i skolor och sover på betonggolven i klassrummen. 

– Varje dag känns som den sista, säger Jazia Ali, som sköts i benet när militärer kom till hennes by.

Jazia Ali, 55 år, är inlagd på sjukhuset i Hassakha:

– Jag kommer från en by utanför Ras al-Ain. Soldater kom och sköt. Jag vet inte om det var turkiska soldater eller de miliser som strider med Turkiet. Jag blev skadad i benet.

Jag älskar hundar mer än jag älskar den turkiska regeringen, de kom till oss och de sköt på oss och bombade oss, hur ska jag kunna tycka om dem?

Och i dag ser jag på teve hur Turkiet attackerar min by och spränger många hus.

Jag vill att syriska regeringen ska styra Syrien så att det blir som det var före kriget.

Det värsta med kriget är att det känns som ett armageddon. Varje dag känns som den sista. Det finns ingen mat och inga jobb.

Jag har två söner och tre döttrar men en av mina söner har dött i en trafikolycka.

Jazia Ali, 55, blev skjuten när militärer intog hennes by. Hennes hus finns inte längre kvar.Foto: Magda Gad
62-åriga Zhara faller i gråt. En släkting ringde i dag och sa att huset har flygbombats.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Jazias man Abdulaziz Jalwl, 65 år:

– Det finns ingen säkerhet för oss med Turkiet här. Erdoğan kommer att slakta oss och FSA, den Fria Syriska Armén, har förstört vår by.

Jag fick precis ett telefonsamtal från en vän som sa att mitt hus inte längre finns kvar. Det sprängdes i dag. Jag vet inte vad vi har gjort för fel. Vi har ingen mat, även sockret är slut.

I min by finns en moské och de har till och med stulit högtalaren för böneutropet.

Varför kommer Turkiets offensiv just nu?

• I Turkiet befinner sig i dag många syriska flyktingar. Enligt Turkiet själva vill man genom att nu gå in i norra Syrien skapa en säkerhetszon där man kan placera flyktingar.

 

• Turkiet vill inte heller se ett kurdiskt självstyre längs sina gränser. Kurdiska styrkor i Syrien är en del av PKK, en grupp som terrorstämplats av bland annat EU. PKK har stridit mot Turkiet i decennier.

 

• Att Turkiet skulle inleda att en offensiv var väntat, men att den inleddes just på onsdagen förra veckan beror på att Donald Trump söndagen 6 oktober tog ett beslut som överraskade många.

 

• Han drog då tillbaka USA:s soldater i området vilket många tolkade som grönt ljus för Turkiet att gå in i området.

En strid ström av skadade kommer till sjukhuset, både civila och soldater.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
En pojke ligger svårt brännskadad på det lokala sjukhuset.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Familjer söker skydd i skolor

Barnfamiljer som har tvingats lämna sina hem i Ras al-Ain de senaste tio dagarna har nu sökt skydd i skolor i staden Hassakha. De sover på betonggolven i klassrummen och lärarna håller i lekar. Flera av dessa familjer har fått sina hus sprängda under Turkiets offensiv.

En trebarnspappa säger att om de hade stannat kvar hemma så hade de definitivt varit döda nu. Hans kusin har ringt och berättat att hans hus har flygbombats.

När åtta till nio raketer slog ner i bostadsområdet satte pappan hela familjen i bilen och bara åkte söderut utan att veta var. Efter ett par dygn fick han veta att denna skola fanns.

Detta händer nu.

I slutet av år 2019.

Magda Gad från Syrien: Humanitär katastrof

Magda Gad: ”Den humanitära katastrofen börjar bli enorm”

Så kan du hjälpa de drabbade i Syrien

Rädda barnen:
Finns på plats med personal i tre olika flyktingläger. Där hjälper de barn med tak över huvudet, mat och övrig akuthjälp. Organisationen förbereder sig också för att öka sina insatser i området.

Swisha valfri summa till 900 6008 och märk gåvan FRAMTID. Alternativt överför valfri summa på Bankgiro 092-0033 eller Plusgiro: 90 2003-3.

 

UNICEF:
På plats inne i Syrien och ger barnen livräddande hjälp. UNICEF har trappat upp sina insatser och förser barnen och deras familjer med näring, hälsovård, rent vatten och sanitet.

Swisha valfri summa till 902 00 17 eller överför valfri summa på Bankgiro 902-0017 eller Plusgiro 90 20 01-7.

 

UNHCR:
Arbetar på plats där de bland annat delar ut nödhjälp i form av mat och vatten, varma filtar och kläder, samt ger barn på flykt möjlighet att gå i skola.

Swisha valfri summa till 90 01 645. Alternativt överför valfri summa på bankgiro 90 0-16 45, eller plusgiro 90 01 64-5.

Läkare utan gränser:
Läkare utan gränser hjälper pressade sjukhusen med begränsade resurser. Enligt organisationen har man team på plats i Ain Al Arab (Kobane), Ain Issa, Al Mallikeyeh (Derek), Tal Tamer, Tal Kosher, Al Hol och Raqqa.

Swisha valfri summa till 900 60 32 eller överför valfri summa på Bankgiro: 900-6032 eller Plusgiro: 900603-2.

 

Röda korset/röda halvmånen
Röda Korset/Röda Halvmånen är på plats i nordöstra Syrien, och delar ut mat, vatten, filtar och annan nödhjälp. Organisationen har också ett fältsjukhus, mobila kliniker och ambulanser i området.

Swisha valfritt belopp till 123 000 4648

 

Svenska kyrkan:
Act Svenska kyrkan är en del av ACT-alliansen som är en av världens största biståndsallianser. De arbetar långsiktigt med utvecklingssamarbete och ger mest stöd där behoven är som störst.

Swisha valfri summa till 900 12 23 eller överför valfri summa till Bankgiro: 900 1223 eller Plusgiro: 90 01 22-3.

Raean, fem år. Räddades tillsammans med resten av familjen av sin pappa som tog ut dem i sin bil från Ras al-Ain utan att veta var de skulle ta vägen.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM