Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lamya, 3, kommer aldrig kunna gå igen

Magda Gad på plats i Al Sadakah-sjukhuset i Aden, Jemen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
SVAG I FEBER. På sjukhuset vårdas många barn för undernäring. Flickan på bilden har feber och diarré och är mycket svag. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
FULLT PÅ HYLLORNA. På den stora mataffären i Aden råder ingen matbrist. Hyllorna är fyllda med både inhemska och importerade varor. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Lamya Fayed är tre år, väger drygt fem kilo och är så undernärd att hon aldrig mer kommer att kunna gå.

I hennes land bor ett stolt folk som vill höra av främlingar att Jemen är bra. Al-Jemen tamam! 

De ser sig som den äldsta arabiska civilisationen i Mellanöstern och att bevara traditionerna är en viktig del av dagens kultur. 

Enligt gammal sed ska man alltid vara gästfri och bjuda besökare på mat. Egen tallrik existerar inte. Att dela med sig är att bry sig om. 

Gör man inte det får man skämmas. 

I dag får många skämmas i Jemen. De för pekfingrarna i cirklar runt hakorna och tittar med krökta nackar ner i sanden: ”Det här är skamligt, vi har inte ens bjudit på te.” Nackarna kröker sig ännu mera: ”Men vi har inte råd.”

Nu när det inte längre går att säga att Jemen är bra får jag i stället frågan om människorna i Jemen är bra. ”Mycket bra människor i Jemen”, svarar jag och möts av leenden som kämpar sig fram i ansikten som liknar ökenlandskapet. 

Undernärda barn fyller avdelningarna

Landet var det fattigaste landet i Mellanöstern redan före kriget. När konflikten bröt ut steg både arbetslösheten och priserna. För varje år som går blir det värre. 

HAR INTE RÅD MED MAT. Mormor är mycket orolig för sitt barnbarn Lamya och säger att de inte har råd att köpa mat eller mediciner. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Flickans ben hänger som på en streckgubbe med snedvinklade fötter. Hoppet är lika tomt som blicken.

Undernärda barn fyller hela vårdavdelningar. Lamya Fayed har stannat i växten, fått missbildningar och njursvikt. Det är vanliga symtom. 

Ett annat är döden. 

Mormor Saida Hassan sitter bredvid Lamya i sängen på barnsjukhuset i kuststaden Aden och vakar över henne med tomma ögon genom springan i ansiktsslöjan. 

Sängen är bäddad med ett grönmönstrat kaninlakan. Flickans ben hänger som på en streckgubbe med snedvinklade fötter. Hoppet är lika tomt som blicken. 

– När hon var ett år kunde hon stå om hon höll i sig, men sedan dess har hon legat, berättar mormor. 

VILL BARA LIGGA NER. Lamya har inte utvecklats som andra barn gör. Hon kan inte gå eller prata och vill bara ligga ner. Efter en stund i mormors knä börjar Lamya gny och gråta och mormor lägger flickan i sängen igen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Kaninerna på lakanet har långa, glada öron. De skulle kunna ge tröst om Lamya såg dem. Men det gör hon inte.

Lamya är tyst och gör ingenting.  

 

LÄS MER: Om jag bara fick berätta en sak så skulle det vara detta

Böneutropen blandas med sockerklirr

Utanför sjukhusfönstren hörs böneutrop: Gud är större, ingen gud utom Allah, kom till den goda gärningen. 

I ett land där människor inte kan påverka sin egen situation kan tanken på en allsmäktig gud vara det som skänker tröst. Det som händer är förutbestämt och de som dör kommer till paradiset. Al-hamdulillah, lov och pris ske gud.

Manskörerna blandas med pysandet från espressomaskiner och klirret från socker som rörs ner i teglas. 

Havsvindar sveper in och sprider en doft av fisk, salt, sopor, grillat kött och avlopp över stränderna och betongen.

DOFT AV FISK. Havsvindar sprider en doft av fisk, salt, sopor, grillat kött och avlopp över stränderna och betongen. Här en tonfisksäljare i Gamla stan i Aden. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

På stadens restauranger tar servitörer upp beställningar på Ipads och balanserar överdimensionerade tallrikar med kyckling, ris och pommes frites. De ställer alltid fram mer än vad ens den fetaste orkar äta. Pepsi, ketchup, majonnäs, tomat- och oströra och vita bröd stora som mansfamnar. Det ses som en hederssak. 

Gästerna fyller händerna från samma tallrik och stoppar fingrarna direkt i munnen. 

Ibland springer de efter bilar och stirrar in med uppspärrade ögon

Knackar på rutorna och ber om rester

De som inte har en plats i måltidens sociala gemenskap och som varken är korrupta eller har wasta, kontakter, knackar med tomma händer på rutan och ber om resterna eller några riyals. Ibland springer de efter bilar och stirrar in med uppspärrade ögon. 

Har man blivit nedputtad i klasskillnadens avgrund gäller det att ha snabba fötter. 

ETT HEM. Den som blir hemlös bygger egna tält av pinnar och plastdukar. Här ett hem utanför Aden. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

FULLT PÅ HYLLORNA. På den stora mataffären i Aden råder ingen matbrist. En kvinna som handlar med sina två små barn står länge vid kyldisken och funderar på vilken mjölk hon ska köpa tills den minsta i kundvagnen bestämmer vilken de ska ha. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Kvinnor med handväskor kan gå i sakta mak på marknaderna i svarta kappor och sjalar. De klämmer kritiskt med handskbeklädda fingrar – ska bananerna ätas i morgon ska de vara gröna, och ska morötterna ätas i sallad ska de vara små! – och rullar in kundvagnar på stormatskedjor upplysta av neonskyltar. 

Hyllorna är fyllda med dietflingor från Kellogg’s, kylda läskflaskor, spritsade gräddbakelser, plastförpackade köttbitar, kakmixar för snabblagade chokladtårtor, alkoholfri öl.

"Det finns inga jobb"

Men att det finns bakelser utanför sjukhusväggarna hjälper inte treåriga Lamya:

– Det finns inga jobb. Vi har väldigt lite pengar. Ibland kan vi köpa mat men ibland äter vi inte, säger mormor Saida. 

Hon ser ung nog ut att vara Lamyas mamma. Hur gammal hon är vet hon inte:

– Vi har inte kalendrar och vi räknar inte. 

HON VÄGER BARA 6 KILO. På Al Sadakah-sjukhuset sitter mormor med sitt barnbarn Lamya Ahmed, 3, i sängen. Treåringen väger endast 6 kilo och är kraftigt undernärd. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Ibland kan vi köpa mat men ibland äter vi inte

Mormödrarna sitter ofta på sjukhusen. Mammorna är upptagna med de andra barnen. 

Lamyas familj har flytt från Al-Hudayida, en hamnstad på västkusten nära en frontlinje. Saida berättar att fattigdomen och flygbombningarna drev iväg dem:

– När de bombar så skakar husen och ljudet är öronbedövande. 

USA säljer vapen och tankar bombplan

En Saudiarabiskledd koalition flygbombar med mål att slå ut de så kallade houthi-rebellerna, som tog över områden i norra Jemen 2014. 

Houthiernas slogan är: ”Död åt USA, död åt Israel, seger till islam.” De tillhör en gren av shiamuslimer och strider på marken mot sunnimuslimer, inklusive extremister som al-Qaida och IS. 

USA deltar aktivt på Saudiarabiens sida. De säljer vapen, bidrar med underrättelsetjänst och tankar saudiska bombplan i luften. 

 

LÄGRET SAKNAR ALLT. Mashkafa är ett litet flyktingläger en halvtimmes körning utanför Aden. Här bor cirka 150 familjer i ett läger som saknar allt. Många av barnen är sjuka och undernärda. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Över 10 000 civila har dött i konflikten och tre miljoner människor har lämnat sina hem. 

Några organiserade flyktingläger finns inte i Aden. Staden är underprioriterad för hjälporganisationer, eftersom att det inte har funnits en frontlinje här på två år och andra delar av Jemen är värre drabbade. 

De som blir hemlösa får bygga egna tält av pinnar och plastdukar. Andra bor i skolor. 

På barnsjukhuset finns inte alla de mediciner och den utrustning som behövs. 

FÖDD HJÄRNSKADAD. Barnet på bilden föddes undernärd och hjärnskadad och ligger i kuvös på Al Sadakah-sjukhuset i Aden. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

SOM EN FJÄRIL. Shahada Muhammed är 53 dagar gammal. Hennes bröst höjer sig snabbt upp och ner som fjärilars vingar. Foto: MAGDA GAD

"Hennes tillstånd är kritiskt"

Shahada Muhammed är klädd i rosa. Hon är 53 dagar gammal. Hennes bröst höjer sig snabbt upp och ner som fjärilars vingar. Över armarna och benen sitter metallklämmor. Ur en maskin som piper intill henne matas en remsa ut. 

På den visas hennes hjärtslag. 

– Det här är ett väldigt svårt fall, hennes tillstånd är kritiskt, säger en läkare som river av pappersremsan och håller upp den i ljuset. 

Det ser mörkt ut.

– Hon har svårt att andas och det finns ingen respirator på sjukhuset. 

VÄNTAR PÅ HJÄLP. En mamma sitter i sängen på sjukhuset i Aden med sitt undernärda barn och väntar på att få hjälp. Men all medicin och utrustning som behövs finns inte på sjukhuset. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

SVAG I FEBER. På sjukhuset vårdas många barn för undernäring. Flickan på bilden har feber och diarré och är mycket svag. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Läkarna tar av sina egna löner för att försöka hålla Lamya och Shahada i liv

Många barn blir inlagda för sent eftersom att bensinpriserna är så höga att familjerna har svårt att ta dem till städerna. Syrgas, antibiotika och dropp finns att få när de väl kommer fram. Men det är inte gratis. 

En sköterska berättar viskande, som om det vore en hemlighet, att läkarna tar av sina egna löner för att försöka hålla Lamya och Shahada i liv:

– Behandlingarna kostar och föräldrarna har inte råd.