Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lamba, tio månader, är kroniskt undernärd

Lambas Nagis tillstånd är så allvarligt att det inte är säkert att hennes liv kan räddas. Foto: Niclas Hammarström
Magda Gad på plats i Jemen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

JEMEN. – Gud vad är det för fel? Hämta läkaren hon krampar!

Razan Daifallah är 40 dagar gammal och undernärd. Hon är klädd i en rosa luvtröja som det står "I love you" på. Över munnen har hon en syrgasmask. Hennes mamma klappar henne över kinderna, känner med baksidan över pannan och håller sin hennatatuerade hand över Razans lilla som försöker gripa tag i det liv som knappt har börjat. 

Sedan går något fel. Den rosaklädda kroppen drar ihop sig. Mamman skriker efter hjälp. Tårar rinner ur ögonen. Hon sträcker sig efter några använda kanyler som ligger upplagda ovanpå ett eluttag vid sängen. 

Läkaren kommer och ger Razan en injektion lugnande. Han förklarar att det är brist på både mediciner och medicinsk utrustning på barnsjukhuset i Sanaa. Föräldrarna får bekosta många behandlingar själva och vissa är fattiga och har inte råd. De går till sjukhuset bara när barnen blir så sjuka att de är rädda för att förlora dem. 

Personalen jobbar utan lön. 

När jag frågar om det händer att barn dör på grund av att det saknas mediciner säger de att de inte får svara på sådana frågor. 

Inte säkert att hennes liv kan räddas

På en våg ligger Lamba Nagi. Hon är tio månader och kroniskt undernärd som följd av en maginfektion som aldrig blev behandlad. 

Läkarna säger att hennes tillstånd är så allvarligt att det inte är säkert att hennes liv kan räddas. 

En kvinna faller ner i bön på golvet. 

Från moskén utanför predikas det att Gud är stor.