Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Hälften av befolkningen här är handikappade"

NYA BEN. Det tillverkas ungefär 40 proteser i månaden på kliniken i Taiz. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
BEN AV PLAST. Mahin Ali var ute och gick när en mina exploderade. Nu har han ett plastben. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
I DET STÄNGDA LANDET. Expressens Magda Gad på plats i Aden, Jemen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

– Har ni kommit hit bara för att ta bilder eller tänker ni göra något för att hjälpa oss också? 

Det frågar en kvinna i Taiz som har blivit rädd för fotograf Niclas Hammarströms drönare, en slags kamera med vingar som han har flugit med för att ta bilder av de sönderskjutna husen uppifrån. 

– Jag trodde den skulle släppa en bomb, säger hon och är både arg och skakad. 

– Vi är journalister som har kommit hit för att berätta hur det ser ut här och hur folket har det. Genom att berätta hoppas vi att folk vill göra något för att förändra. Vet de inte hur det är kan de inte heller göra något, förklarar jag. 

Då byter kvinnan kroppsspråk och tonläge. Hennes spända axlar slappnar av och hon tar mjukt tag i min arm. 

– Kom, då vill jag visa dig något, säger hon. 

"Min mamma har blivit skjuten"

Jag går efter henne, uppför en smal gränd, snubblar fram över sprängda husdelar. Nedför en ännu smalare gränd och in i ett stenhus. 

– Här bor min mamma, hon har blivit skjuten, säger kvinnan. 

KULHÅL I LÅRET. "Hälften av Taiz befolkning är handikappade", säger Tagia Muhammed Ali, som har ett kulhål i låret. Foto: MAGDA GAD

 

BEN AV PLAST. Mahin Ali var ute och gick när en mina exploderade. Nu har han ett plastben. "När jag ser andra som har det värre än jag så tänker jag att jag har det bra", säger han.  Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

På golvet i ett trångt, mörkt rum sitter hon. Tagia Muhammed Ali. Hon är 53 år och har bara en gulspräcklig klänning på sig. En klänning som hon drar upp för att visa kulhålet i låret. 

Men hon tycker inte att det är viktigt att prata om sin egen sargade kropp. Hon vill prata om att hela hennes land lider: 

– Allting är förstört, alla är skadade. Hälften av Taiz befolkning är handikappade. Många har förlorat sina armar eller ben. 

NYA BEN. Det tillverkas ungefär 40 proteser i månaden på kliniken i Taiz. Men de har inte tillräckligt med material för att producera så många som behövs. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Många av proteserna är för barn

På en särskild klinik i staden tillverkas proteser, ungefär 40 i månaden, men de har inte tillräckligt med material för att producera så många som behövs. 

Många av proteserna som de filar på är små. Små fötter. Små ben. 

De är till för barn. 

Barnen som skulle vara till för framtiden. 

 

LÄS MER: Se bilderna inifrån det stängda landet

SAKNAS HJÄLP. På sjukhusen saknas det antibiotika för att behandla infektioner på de undernärda barnen. Sundus Isam är ett år, men väger som en nyfödd. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM