Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Generaliseringarna måste stoppas – det här går inte

Turkiska styrkor anföll kurdkontrollerade områden i Syrien på onsdagen.Foto: XINHUA / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Jag har sett kommentarer om att kurder – rent generellt – är PKK. Här måste vi stoppa.

Det finns nästan 40 miljoner kurder, fyra gånger så många fler än svenskar, och precis som svenskar så har inte alla kurder samma idéer, politisk inriktning, tro, ideologi, vilja.

Kurder är ett enormt splittrat folk och att gå in och förklara de olika kurdiska politiska partierna med tillhörande miliser och deras relationer med/mot varandra kommer jag inte ens göra – jag gjorde det för ett par år sedan och vet hur obegripligt det är för utomstående.

Men några grundläggande saker kan vi gå igenom: kurder finns i Irak, Iran, Syrien och Turkiet, i det som kallas StorKurdistan, ett enormt vidsträckt och sammanhängande geografiskt område. Det finns en gammal dröm om att göra hela detta självständigt, men få anser i dag att det är realistiskt.

I endast en av dessa delar har kurderna uppnått delvis självstyre - i KRG, Kurdistan Regional Government, i norra Irak. Det skedde genom att en zon för flygförbud inrättades under Saddam Hussein. Alltså motsatsen till den situation vi ser i dag med flygbombningarna över nordöstra Syrien – kurdiska Rojava. 

De talar inte ens samma språk

KRG är uppdelat i olika klaner som styr och som politiskt har helt olika inriktningar – från konservativt höger till socialistiskt vänster. Dessa har tidigare legat i krig inbördes. 

I Rojava är de stridande grupperna kopplade till vänstersidan. 

I Turkiet har PKK stridit mot turkiska staten i över 40 år och i Iran finns ytterligare grupper som strider mot iranska staten. 

Utöver detta finns mängder av kurder som givetvis inte är varken politiskt aktiva eller stödjer några miliser. Vissa kurder är till och med emot kamp för självständighet. I Istanbul lever många kurder och turkar i fred sida vid sida. 

Sedan finns en mängd kurder i diaspora, till exempel i Sverige. 

Så det går inte att generalisera detta folk. De talar inte ens samma språk.