Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hann precis ta mig in innan vägarna stängdes

Foto: MAGDA GAD
Bild från då Magda Gad var i Raqqa.

MAGDA GADS DAGBOK från norra Irak.

Flygplatserna i kurdiska regionen i norra Irak är stängda och vägarna har blivit frontlinjer.

Nu sitter jag här och väntar på nästa krig, det mellan kurdiska Peshmerga och irakiska al-Hashd al-Shaabi i allians med irakiska federala polisen.

Irakiska styrkorna vill trycka tillbaka Peshmerga och ta kontrollen över omtvistade områden som Kirkuk, som har mycket olja, och Shingal.

Den som sitter på mycket av den reella makten

I över ett år har jag skrivit att det här kriget kan vara på väg.

Det politiska spelet är som en spindelväv. Högsta befälhavare för irakiska styrkorna är Iraks premiärminister Haider al-Abadi. Men den som sitter på mycket av den reella makten och som även styr en del av folkfronten al-Hashd al-Shaabi är Nori al-Maliki, vice president och ledare för shiaislamiska Dawa partiet.

al-Maliki blev premiärminister i Irak efter USA:s invasion och har fått mycket kritik för att han upprätthöll och även ökade de sekteristiska spänningarna mellan shia, sunni, kurder och araber.

När IS tog territorium 2014 fick al-Maliki kliva ner från positionen som premiärminister, eftersom att han misslyckades med att skydda landets gränser. 

Nu försöker han genom att tränga undan andra politiska ledare återta sin position som premiärminister.

Kan få kritik för svagt agerande

Om al-Abadi inte ger order till irakiska armén att attackera kurdiska Peshmerga och om al-Maliki istället ger order till folkfronten al-Hasdh al-Shaabi att attackera Peshmerga kan al-Abadi få kritik för svagt agerande.

al-Maliki kan då ytterligare stärka sin makt.

Han anklagas för att vara korrupt och för att ha tagit pengar ur statsapparaten för att ge vapen till al-Hasdh al-Shaabi.

Delar av dessa styrkor stödjs av Iran.

Irakiska armén är däremot beroende av ett annat land för att kunna använda sitt flygvapen – Irans fiende USA. Och USA kommer inte ge klartecken till irakiska flygvapnet att attackera kurderna. 

Även turkisk militär och iransk militär har flyttat trupper till gränserna mot den kurdiska regionen. Norra Irak är nu nästan avskuret.

Foto: MAGDA GAD

Vägarna är stängda

Kan knappt tro att det är sant. Nu har vägen stängts mellan Mosul och den kurdiska regionen i norra Irak. Även den väg jag kom ut på från Syrien i går har stängts. 

Jag kom ut några timmar före.

Så här ser vägen ut nu. Den har blivit en frontlinje mellan kurdiska Peshmerga och de irakiska styrkorna.

Så här ser vägen ut nu. Den har blivit en frontlinje mellan kurdiska Peshmerga och de irakiska styrkorna. Foto: MAGDA GAD

 

LÄS MER: Allt om Magda Gad – en samling av texter av och med Magda Gad 

Fakta Magda Gad

■ Flerfaldigt prisbelönad utrikesreporter och krigskorrespondent. På Expressen sedan 2015.

■ Född 1975.

■ Det senaste året i norra Irak och IS huvudstad Raqqa i Syrien. Nu är hon tillbaka i norra Irak, där hon följer kriget mot IS och den eskalerande konflikten mellan den irakiska regeringen och kurderna.

■ Om sig själv: Jag är en utrikesreporter som springer åt andra hållet. Som reser dit andra journalister inte reser och stannar lång tid på plats. Som inte bara svarar på vad som har hänt utan också varför och hur det går för de drabbade. Kanske får du rent av läsa om en konflikt innan den bryter ut – eller hur den fortsätter påverka människor efter den avslutats.

Följ Magda Gad på Facebook

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!