Foto: MAGDA GADFoto: MAGDA GAD
 Foto: MAGDA GAD
Bild från då Magda Gad var i Raqqa.Bild från då Magda Gad var i Raqqa.
Bild från då Magda Gad var i Raqqa.

Hann precis ta mig in innan vägarna stängdes

Publicerad

MAGDA GADS DAGBOK från norra Irak.

Flygplatserna i kurdiska regionen i norra Irak är stängda och vägarna har blivit frontlinjer.

Nu sitter jag här och väntar på nästa krig, det mellan kurdiska Peshmerga och irakiska al-Hashd al-Shaabi i allians med irakiska federala polisen.

Irakiska styrkorna vill trycka tillbaka Peshmerga och ta kontrollen över omtvistade områden som Kirkuk, som har mycket olja, och Shingal.

Den som sitter på mycket av den reella makten

I över ett år har jag skrivit att det här kriget kan vara på väg.

Det politiska spelet är som en spindelväv. Högsta befälhavare för irakiska styrkorna är Iraks premiärminister Haider al-Abadi. Men den som sitter på mycket av den reella makten och som även styr en del av folkfronten al-Hashd al-Shaabi är Nori al-Maliki, vice president och ledare för shiaislamiska Dawa partiet.

al-Maliki blev premiärminister i Irak efter USA:s invasion och har fått mycket kritik för att han upprätthöll och även ökade de sekteristiska spänningarna mellan shia, sunni, kurder och araber.

När IS tog territorium 2014 fick al-Maliki kliva ner från positionen som premiärminister, eftersom att han misslyckades med att skydda landets gränser. 

Nu försöker han genom att tränga undan andra politiska ledare återta sin position som premiärminister.

Kan få kritik för svagt agerande

Om al-Abadi inte ger order till irakiska armén att attackera kurdiska Peshmerga och om al-Maliki istället ger order till folkfronten al-Hasdh al-Shaabi att attackera Peshmerga kan al-Abadi få kritik för svagt agerande.

al-Maliki kan då ytterligare stärka sin makt.

Han anklagas för att vara korrupt och för att ha tagit pengar ur statsapparaten för att ge vapen till al-Hasdh al-Shaabi.

Delar av dessa styrkor stödjs av Iran.

Irakiska armén är däremot beroende av ett annat land för att kunna använda sitt flygvapen – Irans fiende USA. Och USA kommer inte ge klartecken till irakiska flygvapnet att attackera kurderna. 

Även turkisk militär och iransk militär har flyttat trupper till gränserna mot den kurdiska regionen. Norra Irak är nu nästan avskuret.

Foto: MAGDA GAD

Vägarna är stängda

Kan knappt tro att det är sant. Nu har vägen stängts mellan Mosul och den kurdiska regionen i norra Irak. Även den väg jag kom ut på från Syrien i går har stängts. 

Jag kom ut några timmar före.

Så här ser vägen ut nu. Den har blivit en frontlinje mellan kurdiska Peshmerga och de irakiska styrkorna.

Så här ser vägen ut nu. Den har blivit en frontlinje mellan kurdiska Peshmerga och de irakiska styrkorna.Foto: MAGDA GAD

 

LÄS MER: Allt om Magda Gad – en samling av texter av och med Magda Gad 

Fakta Magda Gad

■ Flerfaldigt prisbelönad utrikesreporter och krigskorrespondent. På Expressen sedan 2015.

■ Född 1975.

■ Det senaste året i norra Irak och IS huvudstad Raqqa i Syrien. Nu är hon tillbaka i norra Irak, där hon följer kriget mot IS och den eskalerande konflikten mellan den irakiska regeringen och kurderna.

■ Om sig själv: Jag är en utrikesreporter som springer åt andra hållet. Som reser dit andra journalister inte reser och stannar lång tid på plats. Som inte bara svarar på vad som har hänt utan också varför och hur det går för de drabbade. Kanske får du rent av läsa om en konflikt innan den bryter ut – eller hur den fortsätter påverka människor efter den avslutats.

Följ Magda Gad på Facebook

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida